Rady z praxe od skúsenej ovocinárky: Režte stromy takto, a nemusíte sa báť vylomených konárov

Možno budete prekvapení, ale podľa odborníčky je naozaj často hlavnou príčinou vylamovania konárov ovocných stromov sám pestovateľ.

24.09.2023 06:00
jabloň, jablká, opora Foto:
debata (1)

Už pri sadení stromčeka by ste totiž mali myslieť na to, že v čase rodivosti sa môže vyskytnúť nadúroda. S touto myšlienkou treba pristupovať už k výchovnému rezu ovocných stromov. Podľa Ing. Evy Šidovej PhD. je však namieste povedať i to, že k vylomeniu konárov dochádza hlavne na starších stromoch, keď nie je možné zabezpečiť dokonalú prebierku plodov. Mladé výsadby na nízkych pestovateľských tvaroch s pravidelnými agrotechnickými zásahmi nie sú na vylamovanie také náchylné.

jabloň, jablko Čítajte viac Toto sa inde nedočítate: Ovocinár prezradil tajomstvo dokonale vyfarbených jabĺk. Už do 24 hodín uvidíte rozdiel

Tak či onak, správne rastúci konár by mal do istej miery odolať aj väčšej záťaži plodov. „Ak je však nevhodne postavený alebo už pri výchovnom reze zle založený, môže sa vylomiť aj v čase, keď strom nerodí,“ zdôrazňuje ovocinárka. Väčšinou je príčinou silný vertikálny odklon od stredníka, teda nežiaduci ostrý uhol. „Výchovný rez musí smerovať k zapestovaniu pevného základu budúcej koruny. Hlavné kostrové konáre musia mať ideálny odklon od stredníka,“ vysvetľuje Šidová.

Ako to dosiahnuť? Ideálny odklon konárov nie je samozrejmosť

  • Po vysadení zrežte stredník na potrebnú dĺžku. Nechajte vrchný púčik a štyri až päť pod ním vyštipnite.
  • Dôkladne vyberajte výhonky, z ktorých budete tvoriť základnú kostru koruny. Vždy voľte tri až štyri najlepšie umiestnené a hlavne s vhodným odklonom od stredníka.
  • Ak sa nebudete vedieť rozhodnúť, ktorý výhonok nechať, vždy sa zamerajte na jeho bazálnu časť, teda na uhol, pod ktorým vyrastá zo stredníka. Mierne vertikálny rast totiž viete ovplyvniť vhodným ohnutím do optimálnej polohy, teda do asi 45-stupňového uhla.
  • Stredník prirodzene vplýva na odklon ostatných konárov, ale len za predpokladu, že zachováte jeho dominanciu. Myslite na to pri zimnom reze, aj pri letnom prerieďovaní konárov.
Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, zlomený strom, nadúroda
slivky Čítajte viac Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

Podpery, ktoré stromom neškodia

Hoci sú konáre vašich ovocných stromov správne umiestnené, v rokoch s bohatou úrodou ich treba aj tak preventívne podoprieť. A neplatí to len pre slivkoviny, ktoré majú spomedzi ovocín najkrehkejšie dre­vo.

  • Pre mladé stromy sú ideálne hrubé konár so širokou vidlicou, napríklad z liesky. „Aby však boli podpery s vidlicou na konci naozaj stabilné, treba ich umiestniť šikmo, bazálnou časťou ďalej od stromu. V ideálnom prípade by mali byť vidlicou zakliesnené o rozkonárenie v korune,“ upozorňuje Šidová.
  • Pri dospelých stromoch sa používajú podpery v tvare písmena T. Musia byť dostatočne pevné – pod hmotnosťou konára sa neohýbať, inak sú neúčinné. Zároveň strom nesmú odierať – narúšať kôru. Ovocinárka v tomto prípade radí, obaliť ich handrami, molitanom alebo gumou.
Foto: SHUTTERSTOCK
slivka, opora, nadúroda
  • Nevhodné sú koly, ktoré sa pod ťarchou ovocia zatláčajú do pôdy.
  • Originálne drevené podpory by mali byť z tvrdého, ideálne impregnovaného dreva. V spodnej časti ich zaťažte kameňmi.
  • Konštrukcia na pestovanie stromov v tvare štíhleho vretena by mala byť vysoká 2 až 2,5 m, inak pri bohatej úrode hrozí zlomenie stredníka.
Foto: SHUTTERSTOCK
jabloň, opora, nadúroda

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #ovocné stromy #lámanie konárov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december