Zabudnite na brázdy a kopčenie. Toto je pestovateľský trik aj pre tých, čo majú len trávnik: V roku 2024 posaďte zemiaky

Zberať hľuzy v akomkoľvek počasí bez nánosov pôdy a pohodlne bez nutnosti použiť náradie je taký malý pestovateľský sen. Môžete nám však veriť, že sa dá ľahko premeniť na skutočnosť.

19.12.2023 14:00
zemiaky Foto:
debata (3)

Ak sa o pestovanie zemiakov v sene, slame či dokonca v opadanom lístí začnete zaujímať podrobnejšie zistíte, že spôsobov je hneď niekoľko. Preto chceme upozorniť, že v texte viac-menej prezentujeme našu osobnú skúsenosť. Ak sa vám osvedčil iný postup, poteší nás vaše zdieľanie skúseností v debate pod článkom.

Pre nás má tento spôsob pestovania zemiakov v podstate len jedno veľké obmedzenie, ktoré treba zvážiť, a to je výskyt slizniakov. Ak sú to v sezóne pre vás tie najhoršie škodce a záhrada po daždi odoláva slizkej invázii, nebudú zemiaky spod sena či slamy tým najlepším riešením. Teplo a vlhko pod nástielkou im poskytuje ideálne podmienky na ničím nerušený život.

Pokojne aj na trávniku

Áno, ak vám nevadí oželieť kúsok trávnika, dopestovať zemiaky si môže naozaj každý. Takáto hriadka pritom nepotrebuje žiadnu špeciálnu prípravu. Dá sa založiť aj na zanedbanej časti pozemku zarastenej burinou. Jedinou podmienkou je skosenie a potom už len navrstvíte približne 10 až 15 cm slamy, prípadne sena. Zemiakové sadivo (ideálne predklíčené) poukladáte rovnako, ako ste zvyknutí pri klasickom pestovaní, akurát budete ušetrení od prípravy brázd. Následne ich prekryte 20 až 40 cm zvolenej nástielky.

zemiaky, čistenie Čítajte viac Uvariť či vyhodiť? Dobre sa pozrite, ktoré škvrny na zemiakoch sú povolené: Len tieto hľuzy môžete konzumovať

Založenie hriadky na obrobenej pôde

V tomto prípade povrch len zarovnáte hrabľami a zemiaky opäť uložíte v rozstupoch ako pri bežnom sadení(odporúča sa približne 30 cm od seba). Prikrývajú sa rovnako 20 až 40 cm vrstvou nástielky, pričom v oboch prípadoch platí, že čím hrubšiu vrstvu použijete, tým viac zamedzíte rastu buriny, no problém budú mať aj zemiaky. Štyridsať centimetrov je preto maximum.

Z našich skúseností vyplýva, že zemiaky pod senom/slamou dlhšie klíčia, preto na to prihliadajte pri voľbe termínu výsadby.
Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, slama

Čo je dôležité vedieť?

  • Tento spôsob pestovania zemiakov je skvelý aj na zúrodnenie menej kvalitnej pôdy. Stačí na to niekoľko sezón.
  • Rastliny sa neprihŕňajú (nekopcujú), čo šetrí čas a ak to bežne robíte ručne, tak aj chrbát.
  • Pestovanie na slame/sene nevylučuje výskyt plesne zemiakovej, preto zostáva výber odolného zemiakového sadiva prioritou.
  • Rovnako je pri výbere dôležité prihliadať na kúpu zemiakových odrôd vhodných do vašich pestovateľských podmienok.
  • Certifikované zemiakové sadivo by malo byť vždy samozrejmosťou.
Skvelé je, že takto pestované zemiaky vyžadujú... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, slama Skvelé je, že takto pestované zemiaky vyžadujú oveľa menej vlahy. Slama či seno totiž skvelo držia vlhkosť a zabraňujú nadmernému vyparovaniu. Preto, kým pod klasickým kopcom je po týždňoch bez dažďa už zväčša sucho, pod slamou sa stále drží mierna vlhkosť.

Zberajte keď potrebujete

Zemiaky spod sena môžete zberať aj v priebehu vegetácie na aktuálnu spotrebu. Rozdiel oproti klasickému pestovaniu je v tom, že ak to urobíte šetrne a nepoškodíte nadzemnú časť ani korene, po odobratí niekoľkých najväčších hľúz zvyšné dorastú. Stačí odhrnúť trochu sena, rukou nahmatať zemiak, opatrne ho vybrať a potom všetko opäť prihrnúť do pôvodného stavu. Ani na konci vegetácie nemusíte úrodu vyorávať či vykopávať motykou, stačí, keď seno odhrniete rukami, pri väčších hriadkach sú skvelou pomôckou hrable.

Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, slama

Zvyšky kompostujte a plodiny striedajte

Po sezóne vňať spolu so senom správne skompostujte alebo, v prípade, že nebola silne napadnutá chorobami ani škodcami, zaorte do pôdy. V ďalšej sezóne zmeňte na danom mieste pestovanú plodinu. Vysejte fazuľu, uhorky, zasaďte cesnak, cibuľu, pór, kaleráb alebo karfiol a zemiaky posuňte na hriadky po cesnaku alebo cibuli.

drôtovce, zemiaky Čítajte viac Pustite sa do boja proti drôtovcom: Stavte na návnady alebo použite tajnú zbraň z prírody

Zemiaky sadené v auguste

Týmto spôsobom si môžete zemiaky vysadiť pokojne aj druhýkrát, a to na konci leta. Najlepšie je, použiť predklíčené hľuzy skorých odrôd (osvedčila sa napríklad ‘Adora’). Jedinou podmienkou je, že porast treba zavlažovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #pestovanie na slame
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december