Uvariť či vyhodiť? Dobre sa pozrite, ktoré škvrny na zemiakoch sú povolené: Len tieto hľuzy môžete konzumovať

Veľmi často sa vyskytujúcich chorôb zemiakov, ktoré môžu znehodnotiť úrodu je hneď niekoľko. Azda najznámejšia je pleseň zemiaková (fytoftóra), spôsobujúca odumieranie vňate ešte na poli, ako aj rýchle hnitie uskladnených hľúz.

11.12.2023 14:17
zemiaky, čistenie Foto:
debata

V tomto texte sa však zameriame na tri iné problémy, ktoré hoci sú na zemiakoch viditeľné, nemajú negatívny vplyv na ich konzumovateľnosť – použitie v kuchyni. Preto, ak niektorý tento príznak spozorujete na šupke hľuzy, vedzte, že istý pestovateľský problém máte, no svoju úrodu si po očistení môžete bez obáv o zdravie pripraviť v kuchyni na všetky spôsoby.

zemiaky, zber Čítajte viac 8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie

Obyčajná chrastavosť (chrastavitosť)

Spôsobujú ju baktéria rodu Streptomyces. Vyskytuje sa hlavne na suchších a ľahších pôdach, ktoré majú väčšie zásoby vápnika alebo boli zemiaky priamo hnojené čerstvým maštaľným hnojom.

  • Príznaky: Chrastavosť sa prejavuje tromi typmi chrastičiek – vyvýšenými, hlbokými a plochými. Zemiaky môžete po očistení bez obáv konzumovať. Akurát z nich bude viac odpadu – hľuzy musíte okrájať viac, než je vám milé.
Obyčajná chrastavosť zemiakov Foto: SHUTTERSTOCK
Obyčajná chrastavosť, zemiaky Obyčajná chrastavosť zemiakov
  • Preventívne opatrenia: Pestujte odrody menej citlivé na toto ochorenie a predchádzajte podmienkam, ktoré sú vhodné na rozvoj baktérie. Pôdu príliš nevápnite a nehnojte čerstvým maštaľným hnojom. Chorobu obmedzíte použitím fyziologicky kyslých hnojív, zeleným hnojením a listovou výživou – horčík, mangán. Vo veľmi suchých rokoch výdatne zavlažujte hlavne v čase intenzívneho rastu hľúz podmokom. Samozrejmosť je dodržiavanie osevných postupov a zdravá sadba.

Vločkovitosť hľúz

Pôvodcom je huba Rhizoctonia solani. Viac poškodzované bývajú porasty zemiakov pestované na ťažkých a vlhkých pôdach alebo tam, kde pred výsadbou nebola v pôde dostatočne rozložená organická hmota.

  • Príznaky: Na povrchu hľúz vidieť tmavohnedé škvrny – zhluky podhubia, ktoré môžu vyzerať ako kúsky hliny. Po umytí sa ešte zvýraznia. Dajú sa odstrániť len zoškrabaním. Ďalším príznakom sú ostro ohraničené a mierne vpadnuté škvrny na hľuzách, ktoré zasahujú aj niekoľko milimetrov do dužiny (takzvané píšťalky). Môžu pripomínať poškodenie drôtovcami. Pri konzumných zemiakoch ide len o vizuálne vady šupky a výskyt „píšťaliek“ zasahujúcich do dužiny „len“ zvyšuje množstvo odpadu pri čistení.
Príznaky vločkovitosti na zemiaku. Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, vločkovitosť hľúz Príznaky vločkovitosti na zemiaku.
  • Preventívne opatrenia: Dodržiavanie osevného postupu a používanie zdravej sadby. Hnojenie dobre vyzretým maštaľným hnojom už na jeseň, včasné likvidovanie buriny a predkličovanie zemiakov, aby ste urýchlili ich vzchádzanie.

Striebristosť

Spôsobuje ju huba Helminthosporium solani. Choroba nepreniká do dužiny, preto pre záhradkárov nemá veľký význam, pre veľkovýrobu je rok od roka väčším problémom.

  • Príznaky: Šupka hľúz je pokrytá škvrnami olovenej alebo striebornej farby, na odrodách so žltou šupkou svetlej okrovej farby. Postihnuté miesta kvôli zavzdušneniu parazitovaných buniek získavajú strieborný odlesk, ktorý je viditeľný pri navlhčení povrchu hľúz. Huba nepreniká do dužiny a hľuzy môžete po očistení bez obáv konzumovať.
Striebristosť zemiakov Foto: SHUTTERSTOCK
striebristosť, zemiaky Striebristosť zemiakov
  • Preventívne opatrenia: Pôda nie je hlavným činiteľom, ktorý sa podieľa na infekcii. Zdrojom je napadnutá sadba, preto treba dbať na jej kúpu od spoľahlivých predajcov.
zemiaky, rakovinovec zemiakový, rakovina zemiakov Čítajte viac Našli ste na zemiakoch toto? Potom okamžite zakročte, inak vám hrozia roky bez úrody a nemalé problémy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #choroby zemiakov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december