Našli ste na zemiakoch toto? Potom okamžite zakročte, inak vám hrozia roky bez úrody a nemalé problémy

Ak ste sa s problémom zemiakov, ktorý opíšeme v tomto článku ešte nestretli, tešte sa. Ak sa to niekedy stane, budete mať ozajstné starosti. Ide totiž o karanténnu chorobu, ktorej sa len tak ľahko nezbavíte.

29.09.2023 14:00
zemiaky, rakovinovec zemiakový, rakovina zemiakov Foto: ,
debata

Na Slovensku sa s ňou našťastie stretlo len veľmi málo záhradkárov. Reč je o rakovine zemiakovej, ktorú spôsobuje huba rakovinovec zemiakový (Synchytrium endobioticum). Hlavným hostiteľom je zemiak, no tiež ďalšie plodiny a buriny z čeľade ľuľkovitých (Solanaceae), teda aj bežne pestované zeleniny ako rajčiak a baklažán. Ide o veľmi odolného patogéna, ktorý môže v pôde prežívať aj niekoľko desiatok rokov.

Ako sa šíri

Zdroj infekcie je pôda napadnutá hubou. Podľa Ing. Aleny HubinskejÚstredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho sa zárodky rakovinovca zemiakového môžu rozširovať zo zamorených na nezamorené pozemky najmä zeminou prichytenou na rastlinách, hľuzách zemiakov, na sadeniciach rastlín, koreňovej zelenine, cibuľovinách a buľvovitých rastlinách, na poľnohospodárskych strojoch, náradí a obuvi a podobne. Môžu sa tiež prenášať hnojom, kompostom, vodnou a veternou eróziou pôdy, na väčšie vzdialenosti aj zvieratami a vtákmi. Problémom môže byť, samozrejme, aj infikované sadivo zemiakov, preto je veľmi dôležité, nakupovať ho od certifikovaných predajcov. Huba prezimuje v pôde vo forme nepohyblivých sporangií, ktoré sa pri dostatočnej vlhkosti a teplote nad 8 °C menia na pohyblivé zoospóry. Tie potom napádajú rastliny.

zemiaky, zber Čítajte viac 8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie

Príznaky ochorenia

Sú neprehliadnuteľné, hoci na zelených častiach rastlín sa prejavujú len zriedka. Nádory sa tvoria hlavne na hľuzách, no niekedy aj na báze stonky. Sú hrboľaté, môžu pripomínať brokolicu. V suchom prostredí časom práchnivejú, vo vlhkom hnijú. Príznaky rakoviny zemiakov sú také typické, že si ich nemôžete pomýliť so žiadnom inou chorobou.

Opatrenia proti šíreniu rakovinovca zemiakového sú určené v Nariadení vlády Slovenskej republiky č. 67 Z. z. z 21. januára 2004, čiastka 31.
Rakovina zemiaková na báze stonky. Foto: potatopro.com
rakovinovec zemiakový, rakovina zemiaky Rakovina zemiaková na báze stonky.

Priame a nepriame možnosti ochrany

Dobrá správa je, že napadnuté zemiaky môžete po očistení konzumovať. Napriek tomu je treba venovať tejto karanténnej chorobe náležitú pozornosť.

  • Hlavné opatrenie po zistení výskytu je nepestovať zemiaky na takomto pozemku minimálne ďalších desať rokov.
  • Rovnako sa z neho nesmie premiestňovať zemina ani iný organický materiál.
  • Všetko použité náradie sa musí primerane očistiť, prípadne dezinfikovať.
  • Problém môže byť aj s pestovaním koreňovej a cibuľovej zeleniny, ktorej plody sa vyvíjajú v pôde. Tieto plodiny síce nie sú hostiteľom a nebudú napádané, ale počas ich dopestovávania a zberu sa môže rakovina veľmi ľahko šíriť.

Chemické prípravky určené na priame ničenie rakovinovca zemiakového v súčasnosti na našom trhu nie sú dostupné.

Rakovina zemiaková na hľuzách zemiaka. Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rakovinovec zemiakový, rakovina zemiakov Rakovina zemiaková na hľuzách zemiaka.

Jeden z najbežnejších spôsobov nepriamej ochrany je výsadba certifikovaného sadiva rezistentných odrôd zemiakov. Pomocou nich je možné pôdu asanovať (ozdraviť). Takéto odrody sa na malých pozemkoch pri ručnej práci pestujú v riadkoch vzdialených 40 až 50 cm, pri vzdialenosti v riadku 18 až 20 cm, a to maximálne raz za šesť rokov! V tomto prípade však nesmie byť úroda použitá ako sadivo na budúcu výsadbu. Slabší asanačný účinok má aj hlúbová zelenina, uhorky, kukurica, cukrová a kŕmna repa, cibuľoviny, ďatelina, lupína, ovos, pšenica, jačmeň či slnečnica. Ich účinok podporia vysoké dávky organického hnojiva a intenzívne obrábanie pôdy, pričom je dôležité použité náradie dôkladne vyčistiť.

fazuľa Čítajte viac Kam s fazuľou po zbere? Super trik vám zachráni úrodu pred skladovými škodcami - zrniarkou aj moľami

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #rakovina zemiakov #choroby zemiakov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december