Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké

Čo robí záhradkár v decembri? Plánuje. Preto je načase začať premýšľať nad tým, aké druhy a odrody zeleniny budú v novej sezóne kraľovať vašej záhrade.

20.12.2023 06:00
zelenina, zeleninová záhrada, hriadky,... Foto:
debata

Zvážiť však treba aj to, ako ich v rámci hriadok „uložíte“, aby si navzájom nekonkurovali a vy ste čo najviac vyťažili z fungujúcich prírodných procesov.

Vziať pri plánovaní zeleninovej záhrady do úvahy všetky vzájomne prospešné aj škodlivé vzťahy rastlín, pravidlá striedania plodín, myslieť na pestovateľské trate, termíny sejby, vysádzania, zberu a na plán pre následné plodiny chce veľkú dávku skúseností. Dá sa to, ale naším cieľom nie je, odradiť vás od vlastnej zdravej zeleniny skôr, než sa o pestovanie pokúsite. Preto to vezmeme zľahka a pekne po poriadku. V tomto článku sa dozviete informácie o hlavných zásadách, základných princípoch a dôvodoch striedania plodín na hriadkach.

zeler buľvový Čítajte viac Slovenský ženšen pomôže mužom s intímnym problémom, vylieči tráviace ťažkosti a zmierni bolesť pri artritíde

Pravidlo č. 1: Tam, kde bola mrkva, musí ísť iný druh

Pri plánovaní nemôžete počítať s tým, že plodiny vysejete/vysadíte rovnako ako v minulej sezóne a netýka sa to len mrkvy. Druhy sa pomyselne nemôžu prekrývať a mnohokrát ani rastliny z rovnakej čeľade či zo zeleninovej skupiny. Je to základné pravidlo prevencie proti výskytu a rozširovaniu hlavne pôdnych chorôb a škodcov. Príbuzné rastliny totiž majú aj príbuzné problémy. Zároveň sa takýmto pestovaním znehodnocuje pôda, napríklad jednostranným odčerpávaním živín a podobne. Nevyhnutnou súčasťou pestovania zeleniny je preto každoročné striedanie plodín.

Pravidlo č. 2: Nestačí prestriedať len jednu sezónu

Nie vždy sa to dá. Nie každý má také priestorové možnosti, no presne o tom je plánovanie. V podstate by to malo byť tak, že ak nemám možnosť druhy prestriedať, niektoré radšej na sezónu či dve vynechám a nahradím ich inými. Platí totiž, že väčšinu zeleninových druhov alebo rastlín z jednej botanickej čeľade by ste po sebe na tej istej hriadke nemali pestovať najmenej tri až štyri roky. Dĺžka tohto obdobia sa môže vzhľadom na druhy mierne líšiť, no toto je najčastejší priemer.

Kvalitná úroda zeleniny vychádza z dobrého...
zelenina tekvica pr nepouzivat Kvalitná úroda zeleniny vychádza z dobrého plánovania, vhodných postupov a správne zvolených druhov aj odrôd.
Pestovaním rovnakej zeleniny niekoľko rokov po sebe na tom istom záhone sa veľmi ľahko šíri napríklad nádorovitosť hlúbovín, padanie vzchádzajúcich rastlín a sklerotíniová hniloba.

Pravidlo č. 3: Prihliadajte na vplyv rastlín na kvalitu pôdy

Áno, v dokonalom svete sa v prípade zostavovania osevného plánu prihliada aj na to, ako jednotlivé zeleninové druhy vplývajú na pôdu, konkrétne, v akom stave ju po zbere zanechávajú. Napríklad druhy so širokými, mohutnejšími listami, ako sú kapusta či kel kučeravý a hlávkový počas sezóny prekryjú väčšiu časť pôdy na hriadke, a tým zabraňujú nadmernému rastu buriny. Praktické preto je, vystriedať ich s úzkolistými či slabo krycími plodinami. Hlboko koreniaca zelenina zase pôdu prekyprí a pripraví na zdravý rast menej priebojných druhov.

Cibulu sejte na hriadku po skorých zemiakoch,... Foto: SHUTTERSTOCK
cibuľa Cibulu sejte na hriadku po skorých zemiakoch, alebo iných zeleninách, ktoré zanechávajú pôdu v dobrom stave. Určite sa vyhnite miestu po jarnej cibuli, kukurici či póru.

Pravidlo č. 4: Vyťažte hriadky na maximum

Jednoducho povedané, ani na chvíľu ich v sezóne nenechajte len tak ležať úhorom. Už pri plánovaní myslite na kombinovanie skorých a neskorých odrôd, na pestovanie hlavných plodín s medziplodinami.

4 naj výhody osevného plánu

  • Zvyšuje úrodnosť pestovaných plodín.
  • Bráni jednostrannému vyčerpaniu živín.
  • Udržiava vhodnú štruktúru a úrodnosť pôdy.
  • Obmedzuje výskyt burín, ale aj chorôb a škodcov.

Ste začínajúci pestovateľ, alebo si chcete len uľahčiť prácu? Vyskúšajte toto skvelé online riešenie na zostavenie osevného plánu. Raz-dva budete mať hotovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #striedanie plodín #pestovateľský plán #osevný postup #plánovania zeleninovej záhrady
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december