Nakaziť môže rastliny aj vás: Ako zistíte, že pôdu v záhrade infikovali nebezpečné patogény + praktické rady k prevencii

Zdravá pôda v plnej sile je jednoznačne najdôležitejšou podmienkou úspechu pri pestovaní.

21.12.2023 06:00
pôda, zemina, ruky, žena Foto:
debata

Infikovaná pôda môže nakaziť nielen rastliny, ale spôsobiť zdravotné problémy aj ľuďom, ktorí s ňou prídu do priameho kontaktu. Najčastejšie sa v nej vyskytujú zárodky tetanu a iných infekčných ochorení (cholera, leptospiróza) a niektoré infekčné štádia parazitov (vajíčka škrkaviek, toxoplazmózy). Pri práci v záhrade preto treba dôsledne dodržiavať zásady osobnej hygieny a pozor si dať hlavne na otvorené rany. To, že sa pri práci poškriabete či porežete sa určite môže stať, no hoci ide o drobnú ranku, hneď by ste si ju mali ošetriť. Samozrejmosťou je, že hygienu treba dodržiavať aj pri práci s maštaľným hnojom či kompostom.

Foto: SHUTTERSTOCK
špinavé ruky, pôda, hlina,

Pôda je živá

Prirodzene sa v nej vyskytuje množstvom mikroorganizmov, ktoré sú pre správne fungovanie všetkých prírodných procesov veľmi dôležité. Zároveň by ste však v pôde – aj v zdravej – našli určité množstvo patogénnych organizmov (huby, baktérie, vírusy). V podstate tu majú svoje miesto a do určitého bodu neškodia. Problém nastane, ak získajú prevahu nad prospešnou pôdnou biotou.

vápnenie, vápnik, Čítajte viac Hlavné pravidlá vápnenia, ktoré musíte poznať: Ako často, čím a prečo, aby ste si nezničili záhradu?

Ako môže pôda ochorieť?

Aj vašou nedôslednosťou. Mnohé patogénne organizmy si totiž môžete do záhrady zavliecť, napríklad vysadením infikovaných rastlín, nevyhovujúceho kompostu, substrátu alebo maštaľného hnoja. Ako sme spomínali v článku Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké, problematické môže byť aj nedodržiavanie osevných postupov, lebo niektoré pôdne škodce a choroby sú viazané na určité rastlinné druhy a čeľade. Ak sa v pôde premnožia, dané rastliny nebudete môcť na zamorenom mieste pestovať niekoľko nasledujúcich rokov. Aj nedostatočným dopĺňaním organickej hmoty sa znižuje životaschopnosť žiaducich mikroorganizmov.

Aplikáciou spór húb rodu Trichoderma ochránite... Foto: SHUTTERSTOCK
pôda, hlina, zemina Aplikáciou spór húb rodu Trichoderma ochránite rastliny pred napadnutím pôvodcami hniloby koreňov.
Rizikové sú aj výkaly mäsožravcov (psi, mačky), z ktorých sa do pôdy môžu dostať infekčné štádia parazitov. V žiadnom prípade nepatria ani do kompostu.

Možné príznaky infikovanej pôdy

Pri bežnom pohľade to väčšinou nezistíte a mikrobiologický obraz si doma tiež nespravíte, no treba si všímať pestované rastliny.

  • Jeden z najvýraznejších prejavov pôdnej infekcie má nádorovka kapustová, huba, ktorá obmedzuje rast napadnutých rastlín a na ich koreňoch tvorí viditeľné nádory. Najviac sa jej darí na uľahnutých, vlhkých a kyslých pôdach, pričom spóry môžu na hriadke prežívať až 8 rokov.
  • Iné patogénne vírusy sa prejavujú typickým žltnutím listov (vírus tabakovej mozaiky, vírus mozaiky lucerny). A hoci ich väčšinou prenáša cicajúci hmyz, možné je aj šírenie pôdnymi háďatkami.
  • Bakteriózy sa často podieľajú na tvorbe nádorov na koreňoch, ale tiež na odumieraním stoniek. V pôde môžu pretrvávať dlhé roky bez toho, aby sa prejavili.
Aksamietnice sú rastliny vhodné na zelené... Foto: SHUTTERSTOCK
aksamietnica Aksamietnice sú rastliny vhodné na zelené hnojenie aj na celkovú regeneráciu pôdy v záhrade. Značne dokážu obmedziť populáciu škodlivých pôdnych háďatiek.
pestrec mariánsky Čítajte viac Čistí pečeň, znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak, pomáha pri poruchách trávenia, vylučovania aj migrénach

Prevencia je lepšia než chemické naprávanie škôd

  • Dodržiavajte osevný postup a správne striedajte plodiny.
  • Okamžite po zistení prejavov neliečiteľného ochorenia (bakteriózym vírusy) rastlinu aj s koreňmi, prípadne aj s časťou pôdy odstráňte a dajte do odpadu.
  • Sadivo, priesady aj rastliny nakupujte len od spoľahlivých a overených pestovateľov.
  • Ani pri ovocných stromoch nikdy nenahrádzajte napríklad kôstkovinu kôstkovinou, či jadrovinu jadrovinou.
  • Pôdu pravidelne obohacujte o kvalitnú organickú hmotu, udržujte priaznivý vodno-vzdušný režim.
  • Určite zamedzte zanechávaniu fekálií psov a mačiek na pozemkoch, kde pestujete zelenina.
Pri infekcii pôdy je na jej ozdravenie možné... Foto: SHUTTERSTOCK
vápnenie, vápnik, Pri infekcii pôdy je na jej ozdravenie možné použiť dusíkaté vápno. Pri jeho rozklade vznikajú látky s dezinfekčným a herbicídnym účinkom, ktorý po 2 až 3 týždňoch odznie, ale pôda zostane obohatená dusík a vápnik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #starostlivosť o pôdu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december