Pomôžu pri trávení, uľavia žlčníku, znížia tlak: Nie je to módny hit, ale ozajstná superpotravina, ktorú si určite vysaďte

Vo všeobecnosti sa za domovinu zemiakov považuje Peru. Táto krajina už dala svetu približne 4 500 skvelých odrôd a príbeh zemiakov nekončí. Šľachtitelia skúšajú stále nové a nové spojenia, aby ulahodili náročným požiadavkám pestovateľov a stravníkov.

22.12.2023 06:00
zemiaky Foto:
debata

Fialové zemiaky sú pôvodné, peruánske, preto nejde o žiadny moderný výmysel. Vyznačujú sa vysokou nutričnou hodnotou, ktorú sa šľachtitelia pokúšajú zachovať a preniesť aj do nových, pestovateľsky odolnejších odrôd. Známe je napríklad šľachtenie holandskej šľachtiteľskej spoločnosti HZPC, ktorá chce nadviazať na tradíciu pestovania farebných zemiakov v Peru, pričom spolupracuje s Medzinárodným zemiakarským centrom v Lime na zachovaní genetických variácií zemiakov.

Zemiaková šťava je v Južnej Amerike používaná... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky, trh, Peru Zemiaková šťava je v Južnej Amerike používaná ako účinný liek proti žalúdočným ťažkostiam. Zohnať sa tu dajú zemiaky všetkých farieb a tvarov.

V Andách majú veľkú tradíciu, ľudia ich pestujú vo všetkých možných tvaroch a odtieňoch. Problémom ale je, že farmári často žijú vo veľmi odľahlých oblastiach. „Ak nájdeme nové odrody, spolupracujeme s miestnymi farmármi a snažíme sa získať o týchto zemiakoch a spôsobe ich pestovania podrobné informácie. Proces je to však náročný. Ak sa rozhodneme z pôvodnej odrody vyšľachtiť novú, trvá to 8 až 10 rokov,“ vysvetlil proces spolupráce s miestnymi Stef de Haan z Medzinárodného zemiakarského centra v Lime.

Holandskí šľachtitelia z firmy HZPC majú už na... Foto: potatopro.com
zemiaky, fialové, farebné Holandskí šľachtitelia z firmy HZPC majú už na konte niekoľko farebných zemiakových odrôd.
zemiaky Čítajte viac Zabudnite na brázdy a kopčenie. Toto je pestovateľský trik aj pre tých, čo majú len trávnik: V roku 2024 posaďte zemiaky

Naozaj sú zdravšie

Fialové zemiaky nie sú zaujímavé na pohľad. Obsahujú približne 5-krát viac vitamínov, karoténov, zinku a antioxidantov než klasické odrody. Pozitívne vplývajú na zrak, znižovanie krvného tlaku a na srdcovo-cievne ochorenia. Sú bohatým zdrojom chlorogénovej kyseliny, ktorá veľmi účinne prispieva k rozpadu krvných zrazenín. Fialové zemiaky pozitívne vplývajú na zníženie zápalov v tele.

Krásnu fialovú farbu týmto odrodám prenecháva... Foto: SHUTTERSTOCK
fialové zemiaky Krásnu fialovú farbu týmto odrodám prenecháva antioxidant anthocyanín, ktorý sa využíva pri liečbe pečene. Obsahujú ho napríklad čučoriedky.
zemiaky, zber Čítajte viac 8 pravidiel skladovania zemiakov: Aby dlho vydržali, nehnili a neklíčili. Nemáte pivnicu? Aj pre vás sme našli riešenie

Sú významným zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá je okrem iného zastúpená v obilninách, celozrnných potravinách či ovsených klíčkoch. Zabezpečuje bezproblémový prechod potravy zažívacím traktom, čím sa stáva účinným prostriedkom pre ľudí trpiacich zažívacími, žlčníkovými ťažkosťami, hemoroidmi, hnačkami. Je to skvelý čistič čriev, rovnako zabraňuje vstrebávaniu škodlivých látok. Príjmom vlákniny sa znižuje obsah zlého cholesterolu a zvyšuje sa hladina dobrého. Nerozpustná vláknina sa uvoľňuje postupne, je tak vhodná aj pre vytrvalostných športovcov, ktorým umožňuje udržať vysoký stav energie dlhší čas.

Zdravotný účinok fialových zemiakov je porovnateľný s brokolicou, špenátom či špargľou.

Radšej v šupke

Podľa Jaroslavy Domkářovej, ktorá sa na Výzkumném ústavu bramborářském Havlíčkův Brod zaoberá šľachtením, je tmavé zemiaky najlepšie variť v šupke. Pre magazín CZ Test navyše uviedla, že: „V podstate všetky zemiaky by sa mali variť v pare a v šupke, aby sa v nich uchovali všetky zdraviu prospešné látky a vitamíny.“ VÚB Havlíčkův Brod na svojich webových stránkach uvádza, že fialové odrody u nich vyšľachtené (‘Val Blue’, ‘Valfi’) sú takzvanými odrodami na špeciálne využitie v jedálnom lístku. Ich úlohou je obohatiť ponuku trhu na prípravu farebného pyré či slávnostných šalátov.

‘Blue Star’: Fialová je šupka aj dužina. Hľuzy...
‘Val Blue’: Fialová je šupka aj dužina. Je to...
+2‘Violet Queen’: Fialová je šupka aj dužina....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #fialové zemiaky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december