Na Nový rok podarujte túto čarovnú rastlinu: Blízkym tak zaistíte rodinné šťastie, peniaze a prosperitu

U nás ju veľmi nepoznáme, no vo svete je táto novoročná tradícia obľúbená. Aj preto sa na pultoch predajní v období medzi Vianocami a Silvestrom objavujú rastlinky v malých kvetináčoch s listami ako štvorlístky.

29.12.2023 14:00
kyslička štvorlístková Foto:
Jednotlivé srdiečkovité lístky kysličky štvorlístkovej sú na okrajoch tmavozelené a v strede prechádzajú do fialovej až purpurovej farby.
debata

Súčasťou výsadby je vždy aj postavička kominárika alebo novoročného prasiatka ako symbolu šťastia a prosperity. Aj daná rastlina sa ľudovo nazýva štvorlístok pre šťastie alebo talizman šťastia. Botanicky správne je to kyslička štvorlístková (Oxalis tetraphylla).

Ako izbová rastlina je známa aj u nás, no niektorí pestovatelia nemajú s jej výdržou dobré skúsenosti. Pritom stačí dodržať niekoľko základných pravidiel a kyslička bude krásne prosperovať.

Kominári sú spolu s prasiatkami, podkovami,... Foto: SHUTTERSTOCK
kyslička štvorlístková, Nový rok, rastlina pre šťastie Kominári sú spolu s prasiatkami, podkovami, lienkami, štvorlístkami či hríbikmi obľúbenými symbolmi šťastia a milým novoročným darčekom.
Na kysličkách je zaujímavé, že na noc listy skladajú k stonke. Rovnako sa tak počas dňa chránia pred silnými slnečnými lúčmi.
cyklámen Čítajte viac Tri hlavné dôvody, prečo sa vám nedarí, udržať cyklámen pri živote: Nerobte tieto chyby a rastlinu ešte zdedia vaše deti

5 rád k starostlivosti

  • Kyslička nemá rada prekúrené priestory. Nevystavujte ju sálavému teplu z radiátora. Ocení chladnejšiu svetlú chodbu alebo predsieň. Prípadne neprekúrené miestnosti s teplotou do 20 °C.
  • Na to, že potrebuje doplniť vlahu vás rastlina upozorní postupným zvesovaním listov. Treba si ju preto všímať a hneď reagovať. Nečakajte, kým celá úplne zvädne.
  • Kysličku zbytočne nepresádzajte. Nový črepník jej dajte až keď pôvodný úplne prerastie.
  • V lete ju môžete vyniesť na tienisté miesto v záhrade, na terase či balkóne.

Štvorlístky pre šťastie z prírody

Počas leta si môžete nájsť štvorlístky pre šťastie aj priamo vo voľnej prírode. Hľadajte kysličku obyčajná (Oxalis acetosella), ktorá obľubuje tienisté stanovištia. Často pokrýva pôdu pod listnatými aj ihličnatými stromami. Jej lístky môžete ochutnať. Sú jedlé a príjemne kyselkavé.

Kysličku obyčajnú nájdete rásť voľne v prírode. Foto: SHUTTERSTOCK
kyslička obyčajná Kysličku obyčajnú nájdete rásť voľne v prírode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbová rastlina #kyslička štvorlístková #štvorlístok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december