Čarokrásne dreviny rozkvitajúce počas mrazivých zimných dní: 6 nenáročných druhov, vďaka ktorým záhrada zažiari

Zima je fádna, sivastá, chladná, nehostinná, smutná... Áno, hlavne keď je bez snehu, môže pôsobiť mierne depresívne. Pri pohľade do záhrady to však viete veľmi jednoducho zmeniť. Stačí si vysadiť správne rastliny.

03.01.2024 14:00
hamamel prostredný Foto:
debata

Okrem drevín s výrazne červenou či žltou farbou mladých konárov, otužilých čemeríc a ďalších druhov, ktoré rozžiaria zimu, by ste mali siahnuť po výsadbe okrasných krov, pre ktoré je prirodzené kvitnúť v zimných mesiacoch. Na to, aby kvety ochránili pred poškodením mrazom, majú vyvinuté sofistikované mechanizmy, takže ich netreba ničím zakrývať, ani sa o ne špeciálne starať.

krásnoplod Čítajte viac Jedinečný ker zaujme už z diaľky, priláka pohľady a okrasné záhony posunie na vyšší level: Toto sú pravé perly záhrady!

Hamamel

Tento ker, prípadne menší strom je zatiaľ stále známejší z parkov, než zo súkromných záhrad, no vysadiť si niekoľko odrôd je to najlepšie, čo môžete pre zimný vzhľad okrasných záhonov spraviť. V závislosti od druh (u nás je dostupný hamamel virgínsky, no ako okrasná drevina hlavne hamamel prostredný) a odrody kvitne od začiatku, prípadne ku koncu zimy až do prvých jarných dní.

Rozkvitnutý hamamel ocení v podsadbe spoločnosť... Foto: SHUTTERSTOCK
hamamel Rozkvitnutý hamamel ocení v podsadbe spoločnosť záhradných cyklámenov aj čemeríc, pre ktoré neskôr, po vypučaní listov vytvorí skvelé prostredie na bezpečné prečkanie zvyšku roka.

Hamamely (Hamamelis) sú opadavé dreviny s listami podobnými lieske, ktoré sa na jeseň vyfarbujú do červených, purpurových či žlto-oranžových odtieňov, opäť v závislosti od odrody. Kvety sú netradičné, nitkovité, vyrastajúce v strapatých zväzočkoch ešte pred pučaním listov. Pri vysádzaní prihliadajte na to, že drevina ocení vlhkú, no priepustnú pôdu s kyslým pH a zároveň slnečné stanovište, maximálne mierny polotieň. Vyhnite sa veterným polohám, kde môže zlyhávať výborná mrazuvzdornosť a hlavne staršie kry výrazne nerežte. Skvelými spoločníkmi v okrasnom záhone budú pre hamamel magnólia, hortenzia, budleja aj hlohyňa.

Hamamel prostredný ‘Diane’ Foto: slovensketrvalky.sk
Hamamel prostredný Diane Hamamel prostredný ‘Diane’
  • Odrody, ktoré stoja za vysadenie: ‘Diane’ (kvety oranžové/február až marec), ‘Sunburst’ (kvety žlté/február až marec), ‘Jelena’ (kvety oranžové/február až marec), ‘Feuerzauber’ (kvety červené/rozkvitajú pri teplotách nad nulu už aj v januári), ‘Palida’ (kvety žlté/február až marec).
Hamamel prostredný ‘Sunburst’ Foto: slovensketrvalky.sk
Hamamel prostredný Sunburst Hamamel prostredný ‘Sunburst’

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #okrasné dreviny #zimné kvety #okrasné kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december