Začnite si chystať pestré kvetinové leto: Týchto 7 letničiek vyžaduje skorý, už januárový termín vysievania

Mnohé druhy letničiek klíčia a rastú veľmi pomaly, preto im treba dopriať dostatok času, aby neskôr v záhonoch či v pestovateľských nádobách naozaj zažiarili.

08.01.2024 14:00
letničky, kvety, pestovanie, žena a deti Foto:
debata

So sejbou na predpestovanie preto treba začať už v januári. Zadovážte si výsevné misky a vhodný substrát. Ten, ktorý je priamo určený na vysievanie má jemnú štruktúru, nízky obsah živín a ošetrený je proti výskytu choroboplodných zárodkov.

Pokiaľ ide o pestovateľské nádoby, praktické sú plastové miniskleníky, pretože vďaka priehľadnému krytu viete udržiavať primeranú vlhkosť substrátu aj vzduchu, no nahradiť sa dajú rôznymi plastovými miskami, ktoré získate z potravín. Ak chcete pestovanie kvetov poňať profesionálnejšie, poobzerajte sa po rašelinových zakoreňovačoch alebo jiffy tabletách. Pri nich získate výhodu toho, že rastlinku presádzate spolu s koreňovým balom, takže nezažíva taký výrazný šok a rýchlejšie sa v novom prostredí ujme.

Už koncom decembra ste mohli začať so sejbou muškátov a petúnok, ale i teraz je stále prijateľný termín. Ak si zadovážite osivo, môžete k práci pridať aj ďalšie letničky.

Január je vhodný na sejbu:

  • lobeliek drobných (Lobelia erinus),
  • begónií vždykvitnúcich (Begonia semperflorens),
  • plamenníkov (Celosia),
  • gazánií lesklých (Gazania splendens),
  • šalvií ohnivých (Salvia splendens).
vysievanie, sejba, zakoreňovače, substrát Čítajte viac Chýba vám záhrada? Pustite sa do sejby balkónoviek: S týmito druhmi začnite už v decembri, inak v lete nestihnú kvitnúť

Ako na to

Výsevný substrát nasypte do pestovateľských nádob, ktoré v prípade sejby na predpestovanie (a neplatí to len pri letničkách), môžu byť skôr širšie a plytšie, než hlbšie. Primerane ho zavlažte, ideálne pomocou nádoby s rozprašovačom a začnite vysievať. Drobné a veľmi malé semienka stačí vysiať rovnomerne na povrch, niektoré druhy ani netreba zasýpať (napríklad petúnky), stačí ich zľahka pritlačiť pomocou doštičky. Aby ste ich pri zalievaní nevyplavili, výsev prekryte papierovou servítkou a použite rozprašovač.

Foto: SHUTTERSTOCK
predpestovanie, predpestovávanie, zavlažovanie, rozprašovač, zakoreňovač

Väčšina pestovateľov dáva výsevy na okenný parapet. Môžete tak urobiť aj vy, ale ak je pod ním radiátor, nechajte ho vypnutý. Prílišné teplo vzchádzaniu rastlín neprospieva. Ideálna teplota je okolo 20 °C.

Výsevné nádoby podľa možnosti prekryte – miniskleníky plastovým krytom, ostatné nádoby tabuľkou skla, potravinárskou fóliou alebo mikroténovým vrecúškom. Je to skvelá pomôcka, ako udržať substrát dlhšie vlhký, no určite nezabudnite výsevy pravidelne vetrať. V podstate ide o rovnaký princíp ako pri skleníkoch, len v malom. Predídete tak vzniku plesní. Keď sa objavia rastlinky s prvým jedným či dvoma pravými listami, opatrne ich prepikírujte (presaďte do samostatných zakoreňovačov, aby mali dostatok priestoru na vytvorenie bohatého koreňového systému.

Prácnemu pikírovaniu sa vyhnete, ak na predpestovanie hneď použijete spomínané zakoreňovače alebo jiffy tablety. V druhej polovici mája môžete priesady kvetín vysadiť do balkónových debničiek alebo priamo na záhony.

Gazánia lesklá: Je vhodná pre ucelenejšie...
Lobelka drobná: Vhodná je do balkónových...
+4Šalvia ohnivá: Rýchlo rastúca letnička vhodná...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #letničky #vysievanie letničiek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december