Jarný reštart pre oleander: Dajte na našich 5 rád a celú sezónu bude kvitnúť ako divý

Ak ste oleander ku koncu sezóny dobre zazimovali, jarné prebudenie bude bezproblémové. V prípade, že sa vám zima trochu vymkla spod kontroly, nezúfajte. Ešte môžete celú situáciu zachrániť a nakoniec mať ozaj krásne rastliny.

25.03.2024 06:00
oleander Foto:
debata

1. Rastlinu dobre skontrolujte

Červce (puklice) „nespia“ ani v zime. Najčastejšie sa nachádzajú na spodnej strane listov, ale aj na stopkách. Kryté sú pevným štítom, ktorý boj proti nim komplikuje. Pestovatelia skúšajú rôzne domáce prostriedky, ako umývanie rastlín mydlovým roztokom, no ani aplikácia chémie (Sanium AL, Sanium System, Sanium Ultra System AL) nie je jednorazovou záležitosťou. Dostupné sú aj prípravky vo forme bioagensov ako Citripar a Cryptobug. Pri pukliciach však naozaj platí, že ich treba podchytiť na úplnom začiatku výskytu, aby ste mali šancu zvíťaziť.

Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov.... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
oleander, puklice Puklice sú najobávanejšie škodce oleandrov. Niektorí pestovatelia na tieto rastliny práve kvôli ich častému výskytu zanevreli.

2. Vedeli ste, že potrebuje dostatok priestoru na korene?

Tie navyše pomerne rýchlo rastú, preto je pravidelné presádzanie rastlín žiaduce. Pri nadmernom prehustení koreňového systému rastlina horšie prijíma vodu aj živiny. Takto oslabená ľahšie podľahne chorobám i škodcom a navyše slabo alebo vôbec nekvitne. Najlepšie preto urobíte, ak oleander na jar presadíte do väčšieho črepníka a dosypete kvalitnú zeminu s trochou piesku.

  • Rastlinu vysaďte tak hlboko, aby medzi povrchom pôdy a okrajom nádoby bol rozdiel asi štyri až päť centimetrov. Zalievanie bude oveľa pohodlnejšie.
  • Aby mala prebytočná voda kam odtekať, nezabudnite na misku.
Foto: SHUTTERSTOCK
oleander

3. Ak treba, vezmite si nožnice

Toto však platí len v prípade, že ste tak nespravili už pred zazimovaním. Ak nie, tak mladším rastlinách stačí ostrihať alebo opatrne povylamovať odkvitnuté súkvetia tesne nad listami. Starším a už priveľmi rozrasteným oleandrom skráťte výhonky o tretinu až polovicu. Určite by mali ísť preč aj na pohľad choré, poškodené, križujúce sa alebo prevísajúce konáriky. Ak ste sa rozhodli pre radikálnejší rez, takzvaný zmladzovací počítajte s tým, že sa oberiete o bohaté kvitnutie. Púčiky sú už totiž založené. Jedna sezóna s menším množstvom kvetov však za pevné a nevyholené rastliny určite stojí. Využiť môžete rez na prevod, na silnejší perspektívny výhonok.

oleander Čítajte aj Nesplnil oleander vaše očakávania? Možno ste spravili jednu z týchto 3 častých pestovateľských chýb

4. Na slnko ho privykajte postupne

Denné teploty sú už dostatočne vysoké na to, aby ste oleander mohli vyložiť von. Hlavne rastliny, ktoré boli zimované pri odporúčanej teplote 5 až 12 °C. Noci však sledujte, lebo hoci oficiálne odolá približne –5 °C, nie je úplne dobré, po zime a presadení ho hneď stresovať mrazmi. Ak treba, radšej ho navečer preneste znova dovnútra. Mohutnejšie rastliny, ktoré sa naozaj nedajú nosiť hore-dole môžete v prípade chladnej noci obaliť do niekoľkých vrstiev netkanej textílie. Myslite na to, že hoci rastlina ako taká znesie aj mierny mráz, púčiky, ktoré už tvorí sú na poškodenie oveľa citlivejšie.

Foto: SHUTTERSTOCK
oleander

5. Po zime ho nenechajte hladovať

Už pri presádzaní môžete rastline dopriať dávku kvalitného a dobre vyzretého kompostu, prípadne siahnuť po komerčných hnojivách určených pre kvitnúce balkónové rastliny. Pri používaní sa vždy riaďte odporúčaním na obale konkrétneho výrobku a nikdy neprekračujte stanovenú dávku.

Foto: SHUTTERSTOCK
oleander, hnojenie, prihnojovanie, tekuté hnojivo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #oleander
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december