Čistí pečeň, znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak, pomáha pri poruchách trávenia, vylučovania aj migrénach

Ak ste zdraví, môžete ho vnímať len ako trochu krajší bodliak. V prípade zdravotných ťažkostí však rozhodne oceníte jeho schopnosť, rýchlo vás zbaviť problémov.

20.11.2023 06:00
pestrec mariánsky Foto:
debata

Pestrec mariánsky (Silybum marianum), ľudovo Kristova koruna, je v liečiteľstve známy už od 16. storočia. Domovinou tejto bodliakovitej byliny sú Kanárske ostrovy, odkiaľ sa rozšírila do ďalších oblastí sveta, pričom splaňuje i u nás a často sa pestuje ako okrasná rastlina. Obľubuje hlinité a hlinito-piesočnaté pôdy bohaté na živiny s neutrálnym pH. S výškou 150 až 250 cm patrí medzi pomerne vysoké druhy. Bledofialové až purpurové kvety kvitnú od júna do augusta.

jablčný ocot Čítajte viac Prospieva zdraviu, zlepšuje trávenie, lieči akné, uľaví pri bodnutí hmyzom, čistí usadeniny aj vodný kameň, dezinfikuje

Prečistí pečeň

V liečiteľstve sa využívajú hlavne semená, ktoré dozrievajú koncom septembra. Obsahujú komplex bioflavonoidov – silymarín, ktorý pomáha prečistiť pečeň a regeneruje bunky pečeňovej membrány. Tento užitočný bodliak nachádza uplatnenie pri intoxikácii alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami či hubami. Užívanie semien sa odporúča pri žltačke, mononukleóze, endometrióze, cirhóze, podávajú sa po chemoterapii. Pestrec mariánsky je silný antioxidant, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, bez ktorých nie je možné vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálov. Znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak, pomáha pri poruchách trávenia a vylučovania, pri migrénach.

schizandra čínska Čítajte viac Len málo rastlín obsahuje takú „nálož“ a kombináciu zdraviu prospešných látok ako táto popínavka: Jej plody budete milovať

Najúčinnejšie je priame užívanie semien

V drvenom stave si zachovajú liečivý silymarín. Nesmú sa mlieť a vystavovať teplote nad 40 °C. Preto napríklad čaj z pestreca nie je na regeneráciu pečene vhodný. Čajové zápary sa pripravujú z listov, byle a koreňa podľa toho, na aký zdravotný problém sú určené. Z plodu sa lisovaním za studena vyrába olej, ktorý je však o dôležitú látku rovnako ochudobnený, lebo silymarín sa nachádza vo veľmi tvrdej šupke, ktorá sa takmer nedá lisovať. Je to však veľmi vhodný doplnkom stravy, hlavne pre vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín.

Foto: SHUTTERSTOCK
pestrec mariánsky

Ako rastlinu pestovať?

Osivo pestreca môžete siať od 15. marca do 25. apríla, keď pôda dosiahne teplotu aspoň 5 °C. To, že nažky a teda aj semená dozreli, spoznáte podľa bielych páperistých chocholcov, ktoré sa objavia v hornej časti súkvetia. Počas dozrievania sa zároveň mení farba listov pod súkvetím zo zelenej na hnedú a tiež farba oplodia nažiek zo zelenofialovej na tmavohnedú. Dozreté úbory zberajte odstrihnutím nožnicami. Vyčistené nažky sušte v tenkej vrstve v tieni na dobre vetranom mieste. Aby mali semená naozaj liečivý obsah silymarínu, musia sa v čase ich dozrievania teploty pohybovať v rozmedzí 25 až 30 °C. Pretože u nás sú takéto teploty na prelome septembra a októbra zväčša nereálne, semená nedosiahnu takú kvalitu ako v krajine pôvodu. V záhrade dopestované majú preto len výživovú, nie priamo liečivú hodnotu.

Foto: SHUTTERSTOCK
pestrec mariánsky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pestrec mariánsky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december