Ak si ceníte kvalitu domácich produktov, v tomto článku vám poradím, ako si môžete vynikajúci jablčný ocot pripraviť sami. Výsledok bude stopercentný. Môžete mi veriť, pretože presne takto ho robíme aj u nás doma. Stačí, keď dôsledne dodržíte postup a hygienu prípravy.
Prečo sa domáci jablčný ocot oplatí?
- Na jeho prípravu môžete spotrebovať opadané jablká, takzvané padavky, ktoré sa nehodia na zimné uskladnenie, alebo také plody, ktoré sa vám už v pivnici začali postupne scvrkávať a mäknúť. Samozrejme, nesmú byť nahnité. Také patria jedine do kompostu.
- Výroba jablčného octu je taká jednoduchá, že kupovať priemyselne vyrábané produkty s rôznymi prídavnými látkami sa vám neoplatí. Ušetríte zopár eur, no hlavne získate naozaj 100-percentne prírodný produkt pripravený len z jabĺk a vody.

Čo budete potrebovať?
1 kg jabĺk • 2 litre prevarenej a vychladnutej vody • 4-litrový zaváraninový pohár • gázu alebo fáč • gumičky • drevenú varešku (ideálne úplne novú)
Prípravu jablčného octu možno rozdeliť do štyroch fáz
1. Príprava surovín a založenie
Jablká si umyjete a nahrubo ich nastrúhate (aj so šupkou). Dáte do zaváraninového pohára a zalejete pripravenou vodou. Premiešate a vrch pohára prekryjete gázou alebo viacerými vrstvami fáča a prichytíte gumičkou. Takto necháte pohár s jablkami stáť na kuchynskej linke dva týždne (nesmie naň priamo svietiť slnko).
2. Dvojtýždňová fermentácia
Do kalendára si poznačte deň založenia octu a zároveň aj deň, kedy bude ukončená fermentácia (o dva týždne). Počas toho obdobia zmes jabĺk každý deň ráno aj večer dôkladne premiešajte čistou drevenou varechou a opäť prekryte gázou. Pohár stále nechajte stáť na kuchynskej linke. Už na druhý, najviac tretí deň po založení uvidíte, ako jablká začínajú stúpať nahor. Premiešaním tento stav na istý čas prerušíte, čo je v poriadku. Rovnako aj pena, ktorá sa bude tvoriť na vrchu zmesi.

3. Scedenie a ďalšie kvasenie
Po dvoch týždňoch od založenia octu zmes preceďte cez hustejšie sitko alebo gázu. Pohár umyte a získanú šťavu doň vlejte naspäť. Opäť vrch pohára prekryte gázou alebo viacerými vrstvami fáča a prichyťte gumičkou. Takto ho nechajte stáť na kuchynskej linke ďalšie tri týždne, no tentoraz už bez miešania.
4. Zliatie do fliaš
Po uplynutí troch týždňov od scedenia z jabĺk bude jablčný ocot akurát vykvasený. Všetok kal sa usadí na dne pohára, takže pri prelievaní do čistých fliaš s ním narábajte opatrne, aby ste usadeniny zbytočne neporušili. Prelievajte cez husté sitko aj gázu. Získate krásne žltý, číry ocot s jemnou octovou vôňou a s príjemnou chuťou jabĺk. Skladujte ho v chladničke.
Na čo ho využijete a kde bude prospešný?
- Jablčný ocot, ktorý počas prípravy nie je tepelne upravený a použijete naň jablká, o ktorých viete, že neboli chemicky ošetrené, v sebe zachováva živé probiotické kultúry a zároveň je antiseptický (ničiaci choroboplodné zárodky).
- Využíva sa ako konzervant. Pomáha ničiť patogény, vrátane niektorých kmeňov baktérií, ako je Escherichia coli.
- Je využívaný na liečbu plesní nechtov, vší, bradavíc a ušných infekcií.
- Obklad s jablčným octom zmierni opuch po uštipnutí hmyzom.
- Pomáha aj pri liečbe akné.

- Niektoré odborné štúdie odporúčajú vypiť pred jedlom s vyšším obsahom sacharidov 250 ml vody s jednou čajovou lyžičkou jablčného octu. Spomalí totiž rýchlosť vyprázdňovania žalúdka a tým zabráni väčším výkyvom hladiny cukru v krvi.
- Jablčný ocot detoxikuje, upokojuje zápalové procesy v tráviacej sústave, odstraňuje nadúvanie.
- Poruke by ste ho mali mať v dielni na rýchlu dezinfekciu rán.
- Pokojne ním môžete v kuchyni nahradiť chuťou aj vôňou oveľa agresívnejší klasický kvasný ocot.
- Tak, ako iné octy, aj jablčný využijete pri čistení v domácnosti. Efektívne rozpúšťa vodný kameň, usadeniny po mydle a leští okná. Vďaka prírodnému zloženiu získate ekologicky šetrnú alternatívu k agresívnym čistiacim prostriedkom.
