Nič nie je jednoduchšie, ako si práve teraz namnožiť ríbezle a iné bobuľoviny: 3 spôsoby, ktoré zvládnete bez skúseností

Jeseň je vhodným obdobím nielen na sadenie ovocných stromčekov, ale aj drobného ovocia. Zároveň však platí, že nové výpestky nemusíte kupovať.

23.11.2023 06:00
ríbezle Foto:
debata

Ak máte chutné odrody, rastliny si pokojne rozmnožte alebo získajte nový druh či odrodu od suseda. Kamarátska výmena je super spôsob rozšírenia pestovateľskej zbierky. V aktuálnom jesennom období si môžete bobuľoviny rozmnožiť napríklad takto, pričom plne zachováte vlastnosti daných odrôd.

1. Potápanie výhonkov

Absolútne nenáročný spôsob ako získať nové sadenice ríbezlí, josty či egrešov má mnoho výhod a ujateľnosť je pri správnom postupe 100-percentná. V prípade dobrých vzťahom viete nové odrody drobného ovocia získať naozaj aj od suseda. Stačí, keď u neho potopí výhonok a o pár mesiacov si vyzdvihnete zakorenenú rastlinu.

Postup je jednoduchý:

  1. Ideálne jednoročný (no nie je to podmienkou), dobre vyzretý výhonok ohnite do ryhy v záhone (môžete ju vylepšiť dobre vyzretým kompostom.
  2. Na podporu rastu koreňov je dobré, výhonok v časti kde sa najviac dotýka s pôdou narezať, alebo stačí v danom mieste odrezať bočný výhonok (ak sa tam nachádza).
  3. Následne konárik v ryhe prichyťte drôtikom, dreveným kolíkom alebo kameňom aby sa nevymršťoval a prihrňte ho zeminou.

Po ujatí si ho len opatrne odkopete, odstrihnete od materskej rastliny a vysadíte ako novú sadenicu u vás v záhrade. Ideálne je, počkať do ďalšej jesene.

To, či sa potopený výhonok ujal zistíte už na... Foto: Reuters
ríbezľa, potápanie, rozmnožovanie To, či sa potopený výhonok ujal zistíte už na jar. Ak začne časť vytŕčajúca z pôdy pučať, boli ste úspešní.

Rovnako si takto môžete namnožiť aj vaše vlastné kríčky bobuľovín. Dokonca sa táto technika dá použiť aj pri odrodách, ktoré pestujete vo forme stromčeka. Vtedy sa výhonok ohýba napríklad do väčšieho črepníka so substrátom, ktorý musíte umiestniť do vhodnej výšky. Skvelé je to napríklad vtedy, keď už máte veľmi staré stromčeky, z ktorých nedokážete odobrať dostatočne dlhé odrezky, no na odrode vám záleží. Jedine treba počítať s tým, že rastlina, ktorú získate, bude rásť ako ker. Ak sa vám pri potápaní výhonkov stromčekových foriem nechcete zdržiavať s podkladaním črepníkov do správnej výšky, využite vzdušné potápanie. Výhonok narežte, obaľte vlhkým machom a fóliou a v mieste narezania (odstránenia kôry) postupne vytvorí korienky.

2. Kry môžete nakopcovať

Je to jeden z ďalších veľmi nenáročných spôsobov rozmnožovania kríčkových bobuľovín. V podstate ide o to, že napríklad z kra ríbezle odrežete najstaršie výhonky, mladé skrátite približne o polovicu a všetky ich zasypete (nakopcujete) 20 až 25 cm vrstvou kompostu alebo záhradnej pôdy. Do ďalšej jesene budete spolu s tým, ako budú výhonky rásť postupne zeminu dosýpať po 5 až 10 cm. Výhonky postupne zakorenia a vy si ich na jeseň odstrihnete ako hotové sadenice a vysadíte na nové miesto.

Aj takýmto jednoduchým rozdelením si môžete... Foto: SHUTTERSTOCK
ríbezľa, rozmnožovanie, delenie Aj takýmto jednoduchým rozdelením si môžete rozmnožiť ker ríbezle alebo egreša.
drobné ovocie, maliny, čučoriedky, jahody, bobuľoviny Čítajte viac Toto ovocie musíte mať: Malina do kvetináča, čučoriedka s plodmi veľkými ako čerešne, černica bez tŕňov a arónia na balkón

3. Drevité odrezky

Odoberať ich môžete v období od konca augusta do februára (egreše pučia veľmi skoro, tak tie radšej ešte v decembri). Odrežete zdravý, dobre rastený jednoročný výhonok. V hornej časti ho skráťte asi centimeter nad púčikom a v dolnej časti tesne pod púčikom (mierne šikmo). Celkovo by mal mať odrezok dĺžku 20 až 25 cm (4 až 5 púčikov).

  • Ak odrezky stihnete odobrať do konca októbra, môžete ich ešte napichať priamo do pôdy vedľa materskej rastliny.
  • Ak odrezky odoberiete neskôr, tak si ich založte na zimu do vlhkého piesku a vysaďte až na jar, približne v marci.

Nádobu s odrezkami je najlepšie uložiť do pivnice so stabilnou teplotou okolo 4 až 5 °C. Ak ju nemáte, tak zvoľte aspoň čo najchladnejšiu miestnosť a piesok udržiavajte vlhký. Ak ani miestnosť či garáž nemáte, môžete vykopať asi metrovú jamu, vložiť do nej nádobu, prikryť poklopom a ešte navrch dať izoláciu v podobe lístia a čečiny. Získate provizórnu pivničku na odrezky.

Tak, ako potopené výhonky, aj úspešne... Foto: SHUTTERSTOCK
ríbezle, odrezky, rozmnožovanie Tak, ako potopené výhonky, aj úspešne zakorenené odrezky začnú na jar pučať a rozvíjať listy.
maliny Čítajte viac Praktický rez malín, ktorému budete konečne rozumieť: Podporte rodivý potenciál krov a vyťažte z nich maximum

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #potápanie #rozmnožovanie #drobné ovocie #odrezky #bobuľoviny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december