Rozhodujúce kroky po reze ovocných stromov: Ako predísť infekciám a podporiť rýchlu regeneráciu rán?

To, že po reze treba väčšie rany zatrieť, je medzi záhradkármi všeobecne známy fakt. Vyznáte sa v ponuke prípravkov na takýto typ ošetrenia konárov? Prečo je to dôležité a môžete rastline viac ublížiť než pomôcť?

24.11.2023 06:00
ovocný strom, rez, muž, pákové nožnice Foto:
debata

Ošetrenie rany po reze konára, prípadne mrazovej praskliny, ohryzu po zveri alebo inej, mechanicky vzniknutej rany na kmeni stromu je nevyhnuté hlavne z dôvodu možnej infekcie spórami drevokazných húb. Rezom či iným poškodením narušené rastlinné pletivo im dáva možnosť preniknúť hlbšie a spôsobiť problémy. Ide o voľným okom neviditeľné organizmy, ktoré môžu byť rozptýlené v ovzduší alebo doslova čakať na svoju príležitosť v latentnej fáze kdekoľvek na rastline. Správne ošetrenie reznej rany a mechanického poškodenia je veľkou prekážkou infikovania daného miesta a zároveň pomáha rastliny rýchlejšie zregenerovať.

lišajníky, ovocné stromy Čítajte viac Skutočná pravda o lišajníkoch na ovocných stromoch vás vyženie do záhrady: Kupujte kefy, no jednu vec nikdy nerobte

Nie je náter ako náter. Ktorý a kedy použiť?

Latexový a akrylátový

Dnes sú už málo používané, no princíp je taký, že na rane vytvoria gumovitý alebo sklovitý vodotesný film. Ich súčasťou môže byť prípravok proti hubovým chorobám. Náter treba aplikovať ihneď a za suchého počasia, inak pod ním vzniknú vhodné podmienky na klíčenie spór. Vy máte pocit, že je všetko v poriadku, no škodlivé huby sa zatiaľ nepozorovane rozširujú do zdravých častí rastliny.

Ochranné prostriedky na rezné rany sú dostupné... Foto: SHUTTERSTOCK
rana po reze, ovocný strom, ošetrenie rany, ochranný sprej, Ochranné prostriedky na rezné rany sú dostupné aj vo forme spreju, hoci zatiaľ prevažne na zahraničných weboch.

Štepársky vosk

Najčastejšie je to zmes včelieho vosku (bráni rozvoju hubových chorôb) a prírodných živíc (robia náter priľnavým). Výhodou štepárskych voskov je, že po nanesení vplyvom výkyvov teplôt nepraskajú, rastlinné pletivá pod nimi nevysychajú, ale pekne sa hoja. Napriek tomu treba počítať s tým, že nanesené vrstvy sa krátkom čase môžu začať odlupovať. Pre dobrú konzistenciu sa k voskom primiešavajú rôzne zmäkčovadlá, no i tak býva nanášanie pri nižších teplotách (pod 15 °C) problematické a po otvorení balenia sa zvyčajne v priebehu dvoch rokov znehodnotí. Pokiaľ ide o ideálne použitie v praxi, tak štepársky vosk je naozaj skvelý pri vrúbľovaní. Sťahovacou páskou zafixované rezné časti vrúbľov nepriedušne uzavrie a tak úplne zabráni vysychaniu čo prenikaniu patogénov.

Štepársky vosk je vhodný na ošetrenie rán... Foto: SHUTTERSTOCK
vrúbľovanie, ovocný strom, štepársky vosk Štepársky vosk je vhodný na ošetrenie rán napríklad pri vrúbľovaní.

Stromový balzam

Je to gélový alebo práškový prípravok vytvorený na vodnej báze s prímesou fytohormónov alebo fungicídov. Bez problémov ho nanesiete aj pri nižších teplotách (od 5 °C) a má dobrú kryciu schopnosť. Po zaschnutí zostáva pružný a vydrží roky. Jediným obmedzením v praxi je to, že kým po nanesení dokonale zaschne (treba na to niekoľko hodín), nemôže prísť do kontaktu s vodou. Fytohormóny, ktoré tento prípravok obsahuje podporujú rýchlu tvorbu hojivého kalusu, preto sa stromové balzamy využívajú na zatieranie rán po reze, nikdy nie pri vrúbľovaní.

Pred nanesením ochranného prostriedku treba... Foto: Michal Sedláček
ošetrovanie rany po reze, ovocný strom, stromový balzam Pred nanesením ochranného prostriedku treba okraje rany po reze podľa potreby začistiť ovocinárskou žabkou. Ak ide o mrazovú trhlinu, odstráňte z nej všetku poškodenú kôru.
slivky Čítajte viac Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocné stromy #rez ovocných stromov #ošetrovanie rán po reze
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december