Klívia roky nezakvitla až raz... Aké kúzlo sa skrýva za jej presťahovaním na chatu? Od toho dňa kvitne pravidelne každý rok

Roky sme doma pestovali klíviu. Rastlina bola krásna, mohutná, s nádhernými, tmavozelenými, remeňovitými listami. Mala len jednu podstatnú chybičku − nekvitla.

28.11.2023 06:00
klívia Foto:
debata

Ide o naozaj celkom nenáročnú izbovú rastlinu s oficiálnym botanickým názvom klívia červená (Clivia miniata). Vždy patrila k rastlinným stáliciam prakticky každej domácnosti. Ide totiž o to, že je nesmrteľná. Pevné listy nedajú šancu škodcom, odolajú suchému vzduchu aj nánosom prachu.

Najbežnejšie pestovaný základný druh má oranžové kvety, no vyšľachtené sú napríklad aj žlté odrody. Problém však je, že málokto kvety počas dlhých rokov pestovania, videl. Prečo?

Foto: SHUTTERSTOCK
klívia

Dôvodom je to, že práve v čase, keď začíname domácnosti naplno vykurovať, klívia vstupuje do obdobia vegetačného pokoja. A to vyžaduje chlad. Ak ju teda celoročne pestujete na jednom mieste v obývačke, chladu, ktorý iniciuje zakladanie kvetných púčikov sa rastlina nedočká.

šlumbergera, vianočný kaktus Čítajte viac Je váš vianočný kaktus každoročne bez kvetov? Nezúfajte! Stačí poznať zopár trikov a zažijete doslova vianočný zázrak

Tým sa vrátim k úvodu článku a k našej dlhé roky nekvitnúcej klívii. Časom sa totiž stalo, že sme ju z dôvodu veľkosti a nedostatku priestoru preniesli na chatu. Zdalo sa, že rastlina zmenu vôbec nepostrehla. Chatu sme na jeseň zazimovali a len sem-tam sme prišli trošku prekúriť, aby stavba neutrpela. Na klíviu sme pritom úplne zabudli. Až v novom roku nám napadlo, že jej nižšie teploty určite uškodili a súca bude akurát tak na kompost. O čo väčšie bolo naše prekvapenie, keď sme zistili, že klívia neuhynula, ale rozkvitla. Prvýkrát po 10 či 15 rokoch.

Foto: SHUTTERSTOCK
klívia

No a presne toto je tajomstvo bohatého kvitnutia klívie červenej – chlad v správny čas. Oficiálne sa uvádza, že rastlina potrebuje obdobie zimného pokoja od októbra do januára pri teplote pohybujúcej sa od 10 do 15 °C. Substrát musí byť takmer suchý. V podstate na ňu môžete zabudnúť. Ideálne je, ak s ňou v chladnej miestnosti nebudete manipulovať, ani ju nijak otáčať a podobne.

zornica Čítajte viac Nechajte zornicu rozkvitnúť na Vianoce: Praktické rady, vďaka ktorým to už nikdy nebude iba kvet na jedno použitie

Zbadáte kvety? Konajte!

Keď už uvidíte kvetné púčiky, ich rozvíjanie sa viete urýchliť tak, že rastlinu začnete pomaly zalievať teplejšou vodou (okolo 40 °C). Ale postupne, po menších dávkach. Hnojivo môžete pridať až po odkvitnutí, aby klívia opäť načerpala sily. Keď kvety zvädnú, radšej ich čím skôr odstráňte. Je zbytočné, vysiľovať rastlinu tvorbou semien. S opätovným obmedzovaním zálievky začnite znova približne koncom leta.

Foto: SHUTTERSTOCK
klívia

Kedy je čas na nový črepník?

Keď sa už do pôvodného trs listov nezmestí, alebo keď z odtokového otvoru už pretŕčajú korene. Rastlina by mala byť naozaj poriadne prekorenená, preto črepník určite netreba meniť častejšie ako raz za tri roky. Presádzajte až po odkvitnutí. Rozmnožiť ju môžete počas presádzania, oddelením dcérskych rastlín, pričom každá by mala mať minimálne 4 až 5 listov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #izbové rastliny #klívia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december