Čo potrebuje jahodovisko po zime? 4 jednoduché kroky, ako ho opäť dostať do formy a zaistiť si kilogramy jahôd

Teplé počasie spôsobuje, že aj jahody začali v mnohých lokalitách pučať skôr, než je obvyklé. Na jarnej starostlivosti o ne nie je nič špeciálne. Zvládne ju úplne každý. Preto by bola veľká škoda, obrať sa pre pár minút práce o kvalitnú úrodu

11.03.2024 08:10
jahody Foto:
debata

Po zime jahody vyzerajú smutne. Množstvo suchých a poškodených listov, odumreté poplazy, zhutnená pôda a kde-tu už aj vykúkajúca burina.

  • Prvou úlohou pestovateľa preto je jahodovisko vyčistiť. Odumreté zvyšky rastlín sú potenciálnym zdrojom rôznych plesní a hubových chorôb, poskytujú bezpečný úkryt pre škodce. Pri zbavovaní porastu suchých častí ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili srdiečka rastlín ani zdravé listy, prípadne tie, čo už začínajú pučať. Niektorí záhradkári jahodovisko najskôr opatrne vyhrabú hrabľami, čo však neodporúčame, lebo jahody plytko korenia a často dochádza k ich vytrhnutiu. Najlepšie je čistiť ručne, no staré listy nasilu netrhajte. Radšej ich odstrihnite.
Po vyčistení jahodoviska hneď uvidíte, či... Foto: SHUTTERSTOCK
jahody, jahodovisko, starostlivosť o jahodovisko, suché listy Po vyčistení jahodoviska hneď uvidíte, či úspešne prezimovalo. V strede rastlín sa vám ukážu nové, sviežo zelené pučiace lístky.
  • Po vyčistení jahodoviska pôdu plytko prekyprite, čím ju prevzdušníte a pristúpte k dodaniu potrebných živín.
  • Pri pravidelnej a správnej starostlivosť vám bude stačiť kvalitný, dobre rozložený kompost, ktorý rozprestrite po celom jahodovisku. Ak ho nemáte, použite napríklad peletované prírodné (organické) hnojivo, ktoré má tú výhodu, že ním nemôžete popáliť listy. Za hrsť ho nasypte okolo každej rastliny a prikryte vrstvou preosiatej pôdy alebo substrátu určeného pre jahody. Treťou možnosťou je aplikácia organicko-minerálneho hnojiva. Okrem organickej zložky, čo je väčšinou rohovina ako zdroj prírodného dusíka, obsahuje aj minerálne formy fosforu a draslíka na podporu nasadzovania kvetov.
Po zime stačia len 4 kroky k zdravým a dobre rodiacim jahodám
Video
Zdroj: Lucia Sedláček Harničárová/Canva/TV Pravda
  • Po zime môžu byť niektoré rastliny jahôd vytiahnuté z pôdy. Skontrolujte ich a podľa potreby zatlačte späť.
  • Ak máte zlú skúsenosť s roztočíkom jahodovým (deformuje srdiečkové listy), prvé ošetrenie urobte prípravkom Vertimec pri pučaní listov a druhé začiatkom tvorby kvetných púčikov prípravkom Apollo.
okrasná tráva, ozdobnica Čítajte aj Okrasné trávy upravte skôr, než po zime zase ožijú. Ktorým krátky zostrih prospeje, a od ktorých treba dať nožnice preč?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jahody #starostlivosť o jahody #jahodovisko po zime
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december