Tieto 2 veci pri pestovaní reďkovky nikdy nerobte, inak bude malá, štipľavá, popraskaná alebo prevŕtaná drôtovcami

Prvá jarná zelenina, ideálna do balkónových debničiek, rýchlo rastúca, nenáročná, chrumkavá a šťavnatá, mierne pikantná... Takýmito a podobnými slovami sa prakticky vždy charakterizujú reďkovky.

16.03.2024 06:00
reďkovka Foto:
debata (1)

Nie je na tom nič zlé, pretože všetky sú pravdivé, no v pestovateľskej praxi sa môže objaviť zopár nepríjemností aj v prípade, že sa rozhodnete vysievať inak bezproblémovú zeleninu.

Od sejby po zber už za pár týždňov

Dĺžka vegetácie, ktorá býva súčasťou popisu odrôd aj na vrecúškach s osivami vyjadruje obdobie od sejby po zber. Dá vám informáciu o tom, za aký dlhý čas od vysiatia budete môcť (pri ideálnych pestovateľských podmienkach) tú-ktorú zeleninu zberať. O reďkovke je známe, že má naozaj krátku vegetáciu, ktorá nepresiahne štyridsať dní. Skvelé je to nielen z pohľadu rýchleho získania úrody, ale aj preto, že ňou môžete priebežne vypĺňať uvoľnené hriadky po zbere iných plodín.

Reďkovku nesejte príliš na husto, aby ste sa... Foto: SHUTTERSTOCK
jarná sejba, reďkovka, semená, vysievanie Reďkovku nesejte príliš na husto, aby ste sa následným pretŕhaní zbytočne nepripravili o rastliny.

1. Hriadku pre reďkovku nikdy nehnojte maštaľným hnojom

Táto zelenina nebude v pôde čerstvo vyhnojenej, hoci dokonale vyzretým hnojom prosperovať. V osevnom postupe sa zaraďuje do druhej trate (sledu). Veľkým rizikom sú aj drôtovce, pre ktoré je obľúbenou pochúťkou a pôda prehnojená hnojom ideálnym životným priestorom. Ak však maštaľný hnoj nahrádzate kompostom, s kvalitným a dobre rozloženým nebude žiadny problém.

Praktické tipy k sejbe

  • Na urovnanú hriadku sejte osivo do riadkov vzdialených 15 až 20 cm, do hĺbky 1 cm.
  • Po vzídení a vytvorení klíčnych listov, čo bude trvať asi týždeň, rastliny jednoťte na vzdialenosť 3 až 4 cm.
  • Prácu s jednotením vám výrazne uľahčia výsevné pásiky, ktoré však treba po uložení do pôdy výdatne zaliať, aby sa obal, ktorý bráni semienkam vyklíčiť, rozpustil.
  • Jarnú reďkovku môžete siať postupne v týždenných intervaloch približne do apríla.
  • Odrody určené na celoročné pestovanie budú pri dostatku vlahy prosperovať aj neskôr, no buľvičky nenechávajte prerastať.
hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte aj Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

2. Vždy myslite na dostatok vlahy

Pri skorej jarnej sejbe býva vlahy v pôde dosť, preto sa polievaním reďkovky väčšinou netreba špeciálne zaoberať. Výnimkou môžu byť veľmi ľahké piesočnaté pôdy, prípadne zvýšené záhony na plne slnečných stanovištiach alebo pestovateľské nádoby. Postupom jari spolu so zvyšujúcimi sa teplotami ale začne pôda rýchlejšie vysychať aj na klasických hriadkach. V takom prípade je veľmi dôležité, aby sa netvoril prísušok, teda aby zemina nikdy úplne nevyschla. Hriadku s reďkovkou udržujte konštantne vlhkú od sejby, cez obdobie klíčenia, až po rast buľvičiek.

Veľmi nápomocná je v tomto prípade biela netkaná textília, ktorou môžete hriadku hneď po sejbe prikryť a nechať ju tak až do času zberu. Skvelé je, že okrem udržania vlahy reďkovku ochráni aj pred nenásytnými skočkami. Pri takomto postupe nebudú mať buľvičky ostrú chuť, nebudú v strede hubovatieť a rovnomernou vlahou bez nárazových striedaní suchých a premokrených periód predídete aj ich praskaniu.

Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých... Foto: SHUTTERSTOCK
skočky, reďkovka, popol Super tip, proti skočkám: Podľa niektorých pestovateľov funguje, ak vzchádzajúce rastliny reďkovky a ich bezprostredné okolie posypete drevným popolom. Nevýhodou je, že toto opatrenie musíte po každom daždi zopakovať.
Top 11 reďkoviek vhodných na jarné vysievanie

Reďkovka je bohatým zdrojom kyseliny listovej, selénu, nezanedbateľné je aj množstvo vitamínu C a z minerálnych látok hlavne vápnika, fosforu a železa. Je to nízko kalorická zelenina, obsahuje málo tuku a výborne sa hodí pri redukčnej diéte.

Fotogaléria
‘Blanka’
‘Ester’
+8‘Faraon’

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #reďkovka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december