Nečakajte, kým vám slivky zase opadnú. Stačí, keď správne načasujete ošetrenie stromov: Biela farba vám s tým pomôže

Piliarky sú každoročne príčinou najväčších strát na úrode sliviek. Dajú sa stromy dostatočne ochrániť? Samozrejme, dajú, ak viete, ako na to.

25.03.2024 16:11
slivka, slivky Foto:
debata

Na slivkách spôsobujú najväčšie škody piliarka slivková a piliarka žltá. Obe stoja za takzvanou skorou červivosťou plodov, teda takých, čo sú ešte zelené a predčasne opadávajú. Piliarky začínajú klásť vajíčka medzi kališné lupienky postupne odkvitajúcich kvetov. Vyliahnuté húsenice sú priamo pri zdroji potravy, a tak vyžierajú mladé plody.

Na ešte nedozretom plode zreteľne vidíte, že ho... Foto: SHUTTERSTOCK
piliarka slivková Na ešte nedozretom plode zreteľne vidíte, že ho obýva húsenica piliarky slivkovej.

Vhodný čas ochrany

Z už spomenutého vyplýva, že ide o obdobie plného kvitnutia stromov, čo však nie je z dôvodu intenzívneho letu včiel a iných opeľovačov možné. Ochrana proti piliarkam na slivkách sa preto vykonáva na začiatku odkvitania stromov. Ak ošetrenie správne načasujete, zvyčajne stačí na zlikvidovanie populácie škodcu jeden postrek (Neemazal T/S, Sanium Ultra).

Vyliahnuté larvy piliarok vyžierajú vnútrajšok... Foto: SHUTTERSTOCK
piliarka slivková Vyliahnuté larvy piliarok vyžierajú vnútrajšok plodov, ktoré predčasne opadávajú.
Výhodou je, že pri vhodne zvolenom prípravku môžete zásah skombinovať s ochranou stromov proti monilióze a tiež s listovou výživou.
aktinídia, kivi Čítajte aj Kivi, ktoré nezmrznú: Každú z týchto 5 odrôd s lahodnými plodmi bez chĺpkov môžete pestovať aj na severe Slovenska

Ako si viete odsledovať škodcu?

Na signalizáciu piliarok sa používajú biele lepové doštičky, ktoré im pripomínajú farbu kvetov sliviek. Na základe nich môžete denne kontrolovať, koľko piliarok sa na lapač prichytilo a veľmi presne určiť obdobie ich najväčšieho náletu. Aby ste boli čo najpresnejší, lepové doštičky treba na stromy rozvešať ešte pred kvitnutím (približne 10 dní).

Na monitoring náletu piliarok sa používa jedna lepová doštička na jeden meter výšky koruny. Na štíhle vreteno slivky v plnej rodivosti stačia dve doštičky.

Biele lepové doštičky sú dobrým monitorovacím pomocníkom, no ako alternatíva chemickej ochrany nestačia. Ak sa však chcete chemickému postreku stoj čo stoj vyhnúť, skúste bioprípravok z tropického kra Quassia amara.

slivky Čítajte aj Slivky bez úrody: Toto je 5 najčastejších dôvodov, prečo spod stromov odchádzate sklamaní a naprázdno

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #slivky #piliarka slivková #piliarka žltá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december