Terasa a balkón: 6 praktických tipov na február, ktoré by ste nemali prehliadnuť. Toto všetko si už môžete pripraviť

Na terase a balkóne už tiež môžete začať s prípravou na novú sezónu. Nie, ani v tomto prípade nie je február príliš skorým termínom. Toto všetko sú aktuálne úlohy, ktoré môžu prispieť k bohato kvitnúcim balkónovým debničkám.

14.02.2024 14:00
balkón, žena, kvetináče Foto:
debata
korokia, corokia cotoneaster Čítajte viac Rastlina s absolútne bláznivým vzhľadom sa stáva pestovateľským hitom. Necháte sa strhnúť európskym trendom?

Vysejte si takzvané čiernooké Zuzany

Tunbergia krídlatá (Thunbergia alata) je krásna popínavá letnička známejšia pod ľudovým pomenovaním čiernooká Zuzana. Vyžaduje predpestovanie na okennom parapete alebo v skleníku. Za týmto účelom sa semená sejú do kvetináčov v období od konca februára až do začiatku apríla a vyžadujú teplotu 18 až 22 °C. Ak chcete, aby vám táto rastlina na balkóne vytvorila peknú nepriehľadnú stenu, predpestujte si ju v skoršom termíne. Semená začínajú klíčiť po 10 až 15 dňoch. Samozrejme, keďže ide o popínavku, vyžaduje oporu, pričom môže dorásť do výšky až dvoch metrov. Už krátko po vyklíčení je dobré, dať k mladadým rastlinám tenkú drevenú paličku. Od polovice mája, keď už nehrozia mrazy, môžete tunbergiu vyniesť na balkón. Aby sa dobre vyvíjala, potrebuje slnečné, teplé miesto, rovnomerne vlhkú pôdu bez premokrenia a ideálne aj pravidelné prihnojovanie tekutým hnojivom.ň Náš tip: Ak budete pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, podporíte tvorbu nových až do príchodu prvých jesenných mrazov.

Foto: SHUTTERSTOCK
Tunbergia krídlatá, čiernooká Zuzana

Zostrihajte zimované muškáty

Odstráňte odumreté a choré časti rastlín a skráťte zdravé výhonky. Na stonke by mali zostať štyri púčiky. Ak sa rastlinám cez zimu vytvorili dlhé, tenké, vytiahnuté výhonky, úplne ich odstrihnite. Pravdepodobne nezakvitnú a zbytočne zabrzdia tvorbu perspektívnych, silných výhonkov. Po takejto úprave môžete muškáty presadiť do čerstvej zeminy a preniesť na svetlejšie miesto. Vonku ich však preneste až po 15. máji, kedy už nebude hroziť poškodenie neskorým jarným mrazom.

ľan trváci Čítajte viac Nebesky modrá trvalka jemne doplní letné záhony: Je dokonalým spojením krásy s tradíciou a vyniká nenáročnosťou

Poistite si bohaté previsy kvetov

Ak pre túto sezónu hľadáte výnimočnú letničku na slnečný balkón, no zároveň nenáročnú na starostlivosť, potom je diascia (Diascia) tou správnou voľbou. Pestuje sa menej, no rozhodne si zaslúži pozornosť. Množstvom krásnych ružovkastých kvetov vás bude tešiť od leta až do skorej jesene. Pre dokonalý vizuálny efekt odporúčame dve rastliny do kvetináča s priemerom 30 cm. Diascia sa výborne hodí do závesných kvetináčov aj do balkónových debničiek. Krásne môže prevísať cez ich okraj. Vďaka hustému previsnutému rastu vyzerá obzvlášť dobre vo vysokých črepníkoch stojacich voľne na terase. Diascia sa na predpestovanie vysieva vo februári až v marci.

Foto: SHUTTERSTOCK
diascia, balkónovka, balkónovky

Nezmeškajte čas výsadby gloriózy

Veľmi netradičná popínavá rastlina vhodná na pestovanie v črepníkoch je aj glorióza pyšná (Gloriosa rothschildiana). Ak zoženiete hľuzy, už vo februári ich treba dať do nádoby so substrátom, ktorú postavte na teplé miesto. Ideálnych je aspoň 22 °C. Pôdu udržujte rovnomerne vlhkú. Glorióza dorastá do výšky 50 až 200 cm a zaujme originálnymi kvetmi. Z hľúz vyrastajú dlhé, silné stonky, ktoré na koncoch vytvárajú úponky. Pomocou nich sa rastlina prichytáva k opore. Kvety môžu mať priemer až 12 cm. Majú šesť podlhovastých okvetných lístkov, ktoré sú na okrajoch zvlnené a špicaté. Základná farba je ružovočervenú s viditeľným žltým okrajom.

Foto: SHUTTERSTOCK
glorióza pyšná

Prebuďte zimované hľuzy begónií

Ak zimujete hľuzy begónií, koncom februára ich môžete vysadiť do misiek alebo črepníkov tak, že ich len položíte na substrát vegetatívnym vrcholom nahor a zalejte. Pokojne ich nechajte v tmavej miestnosti, dôležitá je teplota 16 až 20 ° C. Keď začnú hľuzy pučať, prekryte ich zľahka substrátom a preneste na svetlo. Na balkón alebo terasu ich vyložte až v druhej polovici mája. Nezabudnite, že begónie vyžadujú polotienisté až tienisté miesto, ideálne orientované na sever alebo západ.

Foto: SHUTTERSTOCK
begónia hľuznatá, hľuza

Vysaďte si guľovité prvosienky

Primula denticulata sú krátkoveké jarné prvosienky s roztomilým guľovitým súkvetím. V období kvitnutia dosahujú výšku 25 až 30 cm a okre záhonov sa im bude dariť aj vo vonkajších črepníkoch. Kvetná stonka vyrastá z prízemnej ružice zelených podlhovastých listov. Rastliny vyžadujú slnečné až polotienisté stanovište s dostatočnej vlhkou pôdou. Krásne vyniknú v skalkách, aj v nádobových alpínach. Rozmnožujú sa delením koreňa alebo samovýsevom.

Foto: SHUTTERSTOCK
Primula denticulata, prvosienka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #február #balkónovky #jar na balkóne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december