Máte muškáty? Potom nezabudnite na jednu dôležitú vec. Treba ju opakovať celú sezónu a rastliny budú kvitnúť ako divé

Muškáty sú skutočné kvitnúce zázraky. Pri správnej starostlivosti vás potešia nevyčerpateľnou zásobou kvetov od jari do jesene. Potrebujú dostatok slnečného svetla, tepla, vody a živín, aby mohli nepretržite a mnoho mesiacov vytvárať nové kvety.

17.05.2024 07:30
muškát, muškáty Foto:
debata

Ideálny pestovateľský režim pre väčšinu odrôd muškátov však zahŕňa aj pravidelné odstraňovanie zvädnutých kvetov a listov. Pre dokonalý vzhľad, optimálne zdravie a maximálnu silu kvetov je pravidelné odstraňovanie zvädnutých alebo poškodených kvetov či listov dôležité z troch dôvodov:

  • muškáty po ich odstránení jednoducho vyzerajú lepšie,
  • zabraňuje to rozširovaniu chorôb. Vo vlhkých podmienkach majú zvädnuté kvety a listy tendenciu zlepovať sa, čo vytvára ideálne podmienky pre hubové ochorenia,
  • ich odstraňovaním výrazne zvyšujete tvorbu nových kvetov. Namiesto sústredenia energie do tvorby semienok môže ošetrený muškát všetku svoju silu vložiť do vytvárania nových kvetov.
komár, repelent, muškát Čítajte aj Komárom nedáte šancu: 9 overených spôsobov účinnej ochrany + recept na spoľahlivý repelent

Jednotlivé kvety a súkvetia

Kvety muškátov rastú v súkvetiach, ktoré pozostávajú z veľkého počtu jednotlivých kvetov. Spravidla nekvitnú všetky kvety v súkvetí v rovnakom čase, čo znamená, že niektoré môžu byť už zvädnuté, zatiaľ čo iné ešte ani nezačali kvitnúť. Pokiaľ je viditeľných len niekoľko hnedých odkvitnutých kvetov, mnohí milovníci muškátov odstraňujú celé súkvetie len veľmi neradi. V takomto prípade je v poriadku dať preč po jednom len zvädnuté kvety. Ak však máte muškátov veľa, môže byť takéto ich ošetrovanie časovo veľmi náročné. Je teda úplne v poriadku odstrániť súkvetie celé. Určite sa neodporúča ignorovať zvädnuté kvety a listy dlhšie obdobie. Pre poloplné a plnokveté odrody je to dôležitejšie ako pre jednokveté muškáty.

muškáty, hnojenie Čítajte viac Všetko, čo by ste mali vedieť o hnojení muškátov: Tipy a triky pre zdravý rast a bohaté kvitnutie

Odtrhnutie namiesto odstrihnutia

Na prečistenie muškátov od odkvitnutých kvetov a listov nepotrebujete nôž ani nožnice. Zvädnuté kvety viete ľahko odtrhnúť. Ak sú kvety zvädnuté, ale ešte nie sú suché, viete ich jednotlivo odlomiť pri stonke. Ak chcete odstrániť celé súkvetie, uchopte stonku pod súkvetím dvoma prstami a odlomte ju proti smeru rastu.

Zvoľte ten správny čas

Muškáty sa ľahšie prečisťujú, keď sú stonky plné vody. Je to tak zvyčajne niekoľko hodín po zalievaní alebo daždi. Keď už hovoríme o daždi: Muškáty sú odolné rastliny nenáročné na starostlivosť. Avšak daždivé počasie im nerobí dobre. Nepretržitý dážď a silný vietor sú problematické najmä pre odrody s veľkými, poloplnými a plnokvetými kvetmi. Ak neviete muškátom zabezpečiť chránené prostredie, hneď ako nepriazeň počasia ustane, odstráňte čo najrýchlejšie mokré a poškodené kvety a listy.

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty

Samočistiace muškáty

Ak vás nebaví pravidelne kvety odstraňovať, najlepšou voľbou sú takzvané samočistiace odrody. Odkvitnuté kvety zhadzujú samé a väčšinou rovno tvoria nové. Zvädnuté listy je však stále potrebné odstraňovať ručne. Samočistiace rastliny nájdete najmä medzi previsnutými odrodami muškátu štítovitolistého (Pelargonium peltatum).

Foto: Pelargonium for Europe
muškáty DIY 2

Viac kreatívnych nápadov na vynovenie kvetináčov nájdete tu

Ako na to: Farebný závesný kvetináč s korálkami

Z kovového sitka odrežte rukoväť a nastriekajte sprejom s efektom hrdze. Na tri drôty rovnakej dĺžky navlečte farebné korálky. Tie potom jedným koncom upevnite na hornú časť sitka v pravidelných rozstupoch. Ich druhé konce uviažte dohromady a na záver zasaďte muškáty.

Fotogaléria
+2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mškáty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december