Netreba ich polievať, hnojiť, rezať ani presádzať, a predsa vydržia roky. Alebo kým vás nezunuje ich dokonalosť

Existujú dôvody, miesta a konštelácie, pri ktorých je siahnutie po nepravých rastlinách najpraktickejším riešením a – akokoľvek diskutabilne – pomôže dotvoriť alebo dokonca spríjemniť priestor. Ako vyzerá súpis za a proti?

10.08.2022 06:00
umelé rastliny Foto:
debata

Umelohmotné rastliny, čisto pragmaticky, ponúkajú obrovské množstvo výhod v porovnaní s reálnymi exemplármi. Starostlivosť je úplne jednoduchá, pretože ich netreba polievať, hnojiť, strihať, presádzať. Okrem toho netrpia chorobami vrátane plesní vysielajúcich do ovzdušia spóry a nedráždia alergikov. Myslieť nemusíte ani na likvidovanie hmyzu a iných škodcov vrátane mikroskopických. Navyše, pre domáce zvieratá nepredstavujú riziko skonzumovanie toxickej vegetácie.

Sústavne v plnom rozkvete

Veľkou prednosťou falošných kvetín v pestovateľskom aj aranžérskom zmysle je ich totálna nenáročnosť. Netreba ich v miestnosti situovať podľa preferencie slnečného alebo tienistého stanovišťa, nepotrpia si na určitú teplotu prostredia a vlhkosť vzduchu, nenástoja na ochrane pred prievanom. V zásade sa síce ani tie najpresvedčivejšie napodobeniny už len z čírej podstaty nikdy nevyrovnajú zázraku stvorenému prírodou, zato však sústavne – ako ich fabrika alebo dielňa vyprodukovala – majú vrchol vegetačného obdobia a svojej pôsobivosti.

rastliny na priame slnko Čítajte aj Praží vám na balkón priame slnko? Nájdu sa rastliny, ktoré to ustoja, sú prekvapujúco obyčajné

Vydržia dlhé roky

Benefitom syntetických rastlín je aj dlhovekosť rádovo pomaly v desaťročiach na rozdiel od sezónnych letničiek či chúlostivých typov hynúcich po niekoľkých týždňoch. Pri rozmanitosti komerčnej ponuky netreba robiť kompromisy pri voľbe druhov, tvarov, veľkostí, farieb či vernosti vyhotovenia. Nuž a na zákazku nepochybne dostanete aj extravaganciu, ktorá organicky vôbec nejestvuje.

Aký je zoznam nevýhod

Pochopiteľne, umelé kvety so sebou prinášajú aj početný zoznam nevýhod. Možno dokážu najmä na diaľku oklamať zrak, o to väčším sklamaním však potom sú pre ďalšie zmysly: hmat a predovšetkým čuch. V lepšom prípade aspoň nevydávajú plastový zápach. Výroba z takýchto materiálov však nie je ekologicky práve prívetivá. O to viac, že ide o dekoračný artikel bez alibi v podobe nejakého naozajstného prínosu. Veď ani len nezlepšujú mikroklímu…

divozel Čítajte aj Farbí vlasy, privoláva menštruáciu, odháňa chrípku a zápaly. Objavte mocnú liečivku

Vysoké vstupné náklady

Z pohľadu zážitku sa neživé rastliny môžu napriek svojej artificiálnej dokonalosti či práve jej vinou rýchlo zunovať. Neposkytujú potechu zo sledovania rastu a rôznych premien, nedodávajú uspokojenie zo starostlivosti a jej viditeľných pozitívnych dopadov. Pravdou je, že finančne si vyžadujú iba vstupné náklady, tie však často bývajú aj násobne vyššie oproti prirodzenej flóre.

Raz za čas potrebujú očistu

Ako vo väčšine prípadov, napokon asi platí osvedčená múdrosť o zlatom strede. Zopár umelých rastlín sa hodí a vari aj znesie na zútulnenie pestovateľsky neústretových častí príbytku či aspoň ako symbolické oživenie interiéru víkendovej chalupy, kde je sústavná opatera nemožná. Raz za čas ich podľa materiálu, veľkosti a háklivosti vyčistite sprchou, fúkačom, vysávačom či vhodnými preparátmi s následným poobmývaním vodou. Na hodvábne imitácie kvetenstva použite jemný štetec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #polievanie #presádzanie #umelé rastliny #imitácie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december