Ako odstrániť mach z fasády: Sú jemné aj radikálne spôsoby. Ktorý je vhodný pre vaše múry?

Rozlieza sa všade. Nielen po trávniku, ale aj po stavebných prvkoch a dome. Práve na exteriérových múroch predstavuje asi najväčší funkčný aj vizuálny defekt. Viete, ako šetrne odstrániť zelený povlak?

09.11.2022 15:00
mach Foto:
debata

V súčasnosti sú populárne živé interiérové dekorácie z neho: mach teda môže byť aj estetickým prvkom, kým je pod kontrolou a na vhodných miestach. Za také však určite nepovažujeme vonkajšie múry domu. Čo si počať, keď sa machu nelení a treba zastaviť jeho zelenenie?

Renovácia namiesto faceliftu

Mach sa obvykle objavuje len na stenách, ktoré zostávajú väčšinu dňa v tieni. Zvýšený predpoklad výskytu však vyplýva aj z bezprostrednej blízkosti drevín. Spočiatku svetlozelené škvrny postupne tmavnú a najmä v poréznej omietke s puklinami sa zväčšujú. Kým sa pustíte do čistenia, presvedčte sa, či mach na múre nie je „len“ symptómom prieniku vlhkosti do útrob. V prípade hĺbkového narušenia štruktúry sa zhoršujú izolačné schopnosti, zvyšujú energetické nároky a znižuje životnosť stavby. Takýto stav si vyžaduje komplexnejšiu renováciu – nielen facelift.

dlažba Čítajte aj Zabudnite na sivý betón 60 krát 60, dnes si môžete vyberať. Lenže podľa čoho? Poradíme, na čo prihliadať pri kúpe vonkajšej terasovej dlažby

Nie je jedno, čo čistíte

Pri povrchovej kontaminácii v prvom rade prihliadnite na materiál, z ktorého hodláte mach dostať. Použitie vysokotlakového čističa je veľmi háklivé pri omietke: mohlo by nastať jej drobenie, ba až odplavenie. Naopak, použitie takéhoto pomocníka sa priam odporúča na zanesené obkladové komponenty ľudovo nazývané klikre. Prúd z dýzy vždy smerujte zhora nadol, aby ste uvoľnenú organickú matériu čo najmenej rozfŕkali po okolí. Neuľahčujte si to: radšej vylezte na rebrík.

Základom je voda

Účinok vysokotlakového čističa môžete skombinovať s aplikovaním algicídu, ktorý okrem machu a plesní likviduje aj riasy. Algicíd je priam nevyhnutnosťou tam, kde sa dýza z uvedených dôvodov nedá bezpečne použiť. Pred nanesením prípravku v koncentrácii stanovenej výrobcom navlhčite stenu čistou vodou. Zužitkujte na to napríklad opotrebovanú kúpeľňovú špongiu. Následne múr ošetrite kefou s nylonovými štetinami. Potom nechajte pôsobiť samotný algicíd v súlade s konkrétnymi pokynmi. Na záver ešte raz popracujte na stene kefou a kúru ukončite, ako sa začala: čistou vodou.

palety Čítajte aj Kupujete palety z druhej ruky? Nie vždy sa oplatí šetriť, pozor na málo známe, no veľké riziká

Kúra sa začína v lekárni

Ekologicky vľúdnejšou metódou je použitie zmesi obsahujúcej hypermangán, ktorý v medicíne slúži na dezinfekciu a dostanete ho v lekárni. Do päťlitrového hrnca dajte variť vodu a súbežne si pripravte pastu z pol kilogramu kukuričného škrobu. Keď voda zovrie, dočasne ju odstavte. Pridajte do nej spomenutú pastu, 100 gramov sódy bikarbóny a 8 gramov hypermangánu. Za stáleho miešania prevarte. Množstvo hypermangánu určite neprežeňte. Pri svetlých fasádach ho vzhľadom na silne farbiaci efekt radšej úplne vynechajte. Výsledok čistenia síce nebude natoľko pozoruhodný, ale stále uspokojivý. Hmotou dôkladne vydrhnite stenu pokrytú machom. Nechajte pôsobiť minimálne štyri hodiny. Podľa typu povrchovej úpravy múru zmyte zvyšky zmesi vysokotlakovým čističom alebo konvenčnou záhradnou hadicou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #renovácia #mach #vysokotlakový čistič #interiérové dekorácie #hypermangán
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december