Ako správne uskladňovať ovocie

Jablká, hrušky, broskyne a nektarinky sú jediné druhy ovocia, ktoré možno uskladňovať čerstvé. Ostatné druhy je potrebné spracovať, pretože uskladnenie neznesú. No aj v rámci ovocných druhov sa uskladňovateľnosť jednotlivých odrôd líši.

06.08.2021 06:00
uskladňovanie ovocia Foto:
debata

Letné jablká je najlepšie skonzumovať čerstvo odtrhnuté zo stromu, zato jesenné odrody môžeme uskladňovať štyri až osem týždňov. Zimné jablká získajú najlepšiu chuť až po určitom čase uskladnenia, pričom vydržia aj niekoľko mesiacov bez toho, že by stratili na kvalite a chuti. Jablká je potrebné uskladňovať v tme, vo vlhkej a dobre odvetranej miestnosti. Ideálne je, pokiaľ sa dá v sklade udržať stabilná teplota, ktorá príliš nekolíše. Najvhodnejšia je teplota medzi tromi až piatimi stupňami, jablká však dobre vydržia aj pri teplote sedem stupňov. To je v zime bežná teplota v kôlni alebo nevykurovanej garáži.

broskyne Čítajte aj Broskyňa: Kráľovná leta má svoje nároky

Ostatné druhy nemajú veľkú výdrž

Broskyne a nektarinky sa uskladniť dajú, no len na krátky čas. Ideálne je chladné miesto. Zrelé plody opatrne uložíme do debničiek vystlaných vatou alebo drevitou vlnou. Hrušky potrebujú teplotu okolo jedného stupňa, dobre vydržia v spodnej časti chladničky určenej na ovocie a zeleninu. Hrušky však pri dlhšom skladovaní strácajú chuť aj kvalitu, preto by sme ich mali často kontrolovať a čo najskôr skonzumovať. Pri väčších úrodách musíme ovocie spracovať.

Aký sklad, také ovocie

Ešte pred uskladnením úrody je potrebné pripraviť priestor, ktorý poslúži ako sklad ovocia. V kôlni, garáži či pivnici najskôr zničíme mikroorganizmy a výtrusy hubových ochorení, ktoré by nám mohli zničiť celú úrodu. Je dobré dať si tú námahu, sklad vyprázdniť a vydymiť insekticídnou a fungicídnou dymovnicou.

rez ovocných stromov Čítajte aj Kedy a ako rezať ovocné dreviny

Čo keď nechce dozrieť

Pri zbere ovocia sa bežne stáva, že na uskladnenie pozberáme aj nezrelé plody. Pri umiestňovaní úrody do skladu je však dobré dať nezrelé ovocie bokom a uskladniť len približne rovnako zrelé plody. Nezrelému ovociu pomôžeme dozrieť tak, že ho vložíme do vrecka s jablkom a banánom. Tieto plody vylučujú plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie. Zrelé ovocie buď pridáme do skladu alebo necháme na okamžitú konzumáciu.

Video
Ovocné muffiny exmarkizáčky Evy Černej

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkovo-banánové muffiny na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #ovocie #záhrada #Jablká #hrušky #broskyne #uskladňovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december