Letné jablká je najlepšie skonzumovať čerstvo odtrhnuté zo stromu, zato jesenné odrody môžeme uskladňovať štyri až osem týždňov. Zimné jablká získajú najlepšiu chuť až po určitom čase uskladnenia, pričom vydržia aj niekoľko mesiacov bez toho, že by stratili na kvalite a chuti. Jablká je potrebné uskladňovať v tme, vo vlhkej a dobre odvetranej miestnosti. Ideálne je, pokiaľ sa dá v sklade udržať stabilná teplota, ktorá príliš nekolíše. Najvhodnejšia je teplota medzi tromi až piatimi stupňami, jablká však dobre vydržia aj pri teplote sedem stupňov. To je v zime bežná teplota v kôlni alebo nevykurovanej garáži.
Čítajte aj Broskyňa: Kráľovná leta má svoje nárokyOstatné druhy nemajú veľkú výdrž
Broskyne a nektarinky sa uskladniť dajú, no len na krátky čas. Ideálne je chladné miesto. Zrelé plody opatrne uložíme do debničiek vystlaných vatou alebo drevitou vlnou. Hrušky potrebujú teplotu okolo jedného stupňa, dobre vydržia v spodnej časti chladničky určenej na ovocie a zeleninu. Hrušky však pri dlhšom skladovaní strácajú chuť aj kvalitu, preto by sme ich mali často kontrolovať a čo najskôr skonzumovať. Pri väčších úrodách musíme ovocie spracovať.
Aký sklad, také ovocie
Ešte pred uskladnením úrody je potrebné pripraviť priestor, ktorý poslúži ako sklad ovocia. V kôlni, garáži či pivnici najskôr zničíme mikroorganizmy a výtrusy hubových ochorení, ktoré by nám mohli zničiť celú úrodu. Je dobré dať si tú námahu, sklad vyprázdniť a vydymiť insekticídnou a fungicídnou dymovnicou.
Čítajte aj Kedy a ako rezať ovocné drevinyČo keď nechce dozrieť
Pri zbere ovocia sa bežne stáva, že na uskladnenie pozberáme aj nezrelé plody. Pri umiestňovaní úrody do skladu je však dobré dať nezrelé ovocie bokom a uskladniť len približne rovnako zrelé plody. Nezrelému ovociu pomôžeme dozrieť tak, že ho vložíme do vrecka s jablkom a banánom. Tieto plody vylučujú plyn etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie. Zrelé ovocie buď pridáme do skladu alebo necháme na okamžitú konzumáciu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Jablkovo-banánové muffiny na Varecha.sk