S čokoládou alebo na víne? Prečo a ako jesť hrušky

Prvé správy o pestovaní hrušiek pochádzajú z obdobia tritisíc rokov pred naším letopočtom. U nás začínajú hrušky dozrievať počas neskorého leta alebo koncom letných prázdnin. Výnimkou sú tzv. hniličky, ktoré dozrievajú už v júli.

27.09.2021 06:00
hrušky Foto:
debata

Keďže hrušky sú veľmi obľúbené nielen u nás, ale aj na juhu Európy a na iných kontinentoch, ich sezóna je vlastne celý rok. Napríklad v Čile, Argentíne a južnej Afrike dozrievajú vtedy, keď je u nás jar.

Majstri sveta v disciplíne hrušky

Na celom svete existuje 2 500 odrôd hrušiek – letné, jesenné aj zimné, stolové, aj odrody vhodné na varenie či na robenie muštov. V obchodoch tiež zvyčajne dostať hneď niekoľko druhov tohto ovocia. Najznámejšie sú „wiliamsky“, čo je odroda Williams Christ. Dozreté sú mimoriadne sladké a nie sú „múčne“ ako niektoré iné druhy. Majstrami sveta v pestovaní hrušiek sú Číňania, pretože až 40 percent z celkovej svetovej produkcie pochádza odtiaľ. Pravlasť hrušiek však nie je na Ďalekom východe, je v Anatólii a na Kaukaze.

zázvor Čítajte aj Liečivý zázvor sa dá ľahko pestovať aj doma v kvetináči

Nechajme ich pekne dozrieť

Prečo treba jesť hrušky, teda okrem toho, že sú chutné? Plusové body získavajú obsahom draslíka a vlákniny. Hrušky patria medzi ovocie s jej najvyšším obsahom. Jeden stredne veľký plod má asi šesť gramov, pričom denná spotreba má byť 25 gramov. Sú veľmi dobre stráviteľné, takže ich môžu jesť aj ľudia s tráviacimi problémami a dokonca aj bábätká. Hrušky by sa však nemali jesť nedozreté alebo len polozrelé. Obsah cenných látok v nich je totiž vtedy nižší, ale čo je najdôležitejšie, nezrelé hrušky sú horšie stráviteľné. Pokiaľ to s ich konzumáciou nepreháňate, nepriberá sa od nich. Existuje síce ovocie, ktoré má aj menej kalórií, ale hrušky neobsahujú prakticky nijaké tuky – len pol gramu na sto gramov.

Na varenie: čím tvrdšie, tým lepšie

Pri nákupe hrušiek si treba všímať ich vzhľad, musia mať hladkú a nepoškodenú šupu. Ak chcete jesť toto ovocie „len tak“ alebo ho chcete použiť do šalátov, na to sa najlepšie hodia stolové odrody, ktoré sú úplne dozreté. Na varenie a inú tepelnú úpravu uprednostnite plody, ktoré ešte nie sú úplne zrelé. Tie si pri varení, dusení, alebo pečení dokážu udržať tvar a nerozpadnú sa. Ak kúpite úplne dozreté hrušky, tie nevydržia v optimálnom stave viac ako jeden či dva dni a je dobré ich skladovať v chladničke. Nezrelé plody dozrievajú pri izbovej teplote a vydržia dlhšie.

slivky Čítajte aj Koľko vydržia slivky v mrazničke? A je ich voskový povlak škodlivý?

Kombináciu s čokoládou treba vyskúšať

Hrušky sú výborné, ak ich zjete len tak, alebo pridáte do ovocných šalátov a dezertov, ale aj k pikantným syrom a do šalátov, ktorými môžeme nahradiť hlavné jedlo. Z dozretých a mäkkých hrušiek možno urobiť smoothie alebo detskú výživu. Sú skvelé na obloženie koláčov a tort. Vo Francúzsku sú obľúbené hrušky zapečené so snehom z bielkov a cukru. Odtiaľ pochádza aj známy recept na hrušku Helene. Je to varená hruška preliata čokoládovou omáčkou, podávaná s vanilkovou zmrzlinou.

Francúzi to s nimi vedia

Ďalším receptom z krajiny galského kohúta je hruška v červenom víne. Ak chceme, aby bola chutná, ale aj dobre na tanieri vyzerala, treba použiť plody, ktoré sú ešte tvrdé. V opačnom prípade sa môže hruška počas tepelnej úpravy rozpadnúť. Pri používaní hrušiek v kuchyni jednoznačne platí – čím dlhšie ich budete tepelne upravovať, tým tvrdšie musia byť v surovom stave.

Video
Jednoduchý a chutný koláč, po ktorom sa rýchlo zapráši

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Medová hruška na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dezerty #vláknina #draslík #hrušky #šupa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december