Kedy nie je trampolína v záhrade dobrý nápad

Leto je čas, keď trávime veľa času vonku. Majitelia záhrad to majú jednoduchšie, dovolenku si môžu užívať každý deň, stačí vyjsť z domu. Na oddych pre všetkých členov rodiny, teda aj deti, však treba najskôr vytvoriť dobré podmienky.

07.05.2022 06:00
trampolína Foto:
debata

Najmenšie deti milujú pieskovisko a dokážu stavať hrady z piesku aj celé hodiny. Pieskovisko pritom vôbec nemusí narúšať vzhľad záhrady, pokiaľ je vhodne umiestnené a skryté. Skryté pieskovisko ľahko vytvoríte recykláciou starých kusov dreva, ale môžete deťom dopriať aj hotové pieskovisko s vrchnákom. „Každé dieťa miluje piesok a stavanie hradov. U nás nájdete pieskovisko s vekom, ktoré sa po otvorení zmení na dve lavičky. Na nich môžete pohodlne sedieť vy i vaše deti. Veko tiež chráni piesok pred znečistením,“ radí David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach .

Šmýkačky a hojdačky sú skvelá zábava

Neodmysliteľnou súčasťou domáceho detského ihriska sú záhradné šmýkačky a hojdačky. Deti si na nich užijú kopec zábavy, preto by na dvore nemali chýbať. Ich výhodou je, že ich môžete pripevniť na hracie veže, čím dosiahnete kombináciu niekoľkých hracích prvkov. „Deti určite ocenia, keď vyberiete detskú šmýkačku s prípojkou na vodu. V lete tak budú mať svoj vlastný malý tobogán,“ odporúča odborník. Hojdačky sú medzi záhradnými hracími zariadeniami odjakživa mimoriadne obľúbené. Zábava na nich si však už vyžaduje rovnováhu a istú koordináciu. Preto sú nielen výbornými hracími prvkami, ale aj pomôckou na rozvoj týchto dvoch zručností.

živý plot Čítajte aj Tuja alebo radšej rododendron? Nie každý živý plot ochráni pred hlukom

Domčeky a bunkre musia byť!

Každý rodič si určite zo svojich detských rokov pamätá, že najväčšie dobrodružstvá sa často odohrávali pri stavbe a schovávaní v rôznych domčekoch a bunkroch. Ich najväčšie čaro spočíva v tom, že v nich môžu deti tráviť čas so svojimi kamarátmi mimo dosahu dospelých. Detský záhradný domček môže vyzerať ako chalúpka na stračích nôžkach, alebo ako zrub s predzáhradkou či indiánsky stan. Drevenú konštrukciu záhradného domčeka môžete spoločne s deťmi farebne natrieť a popustiť pritom uzdu fantázii. Ak máte k dispozícii dostatočne veľký strom, prečo im nevyrobiť domček na strome? „Do práce sa nebojte zapojiť ani svoje ratolesti. Nielenže im vytvoríte dokonalé miesto pre nekonečné dobrodružstvá, spoločnou prácou zároveň zblížite rodinu,“ inšpiruje David Benda.

Skáče celá rodina

Trampolíny môžu byť skvelým doplnkom pre rekreáciu na dvore, a to nielen pre deti. Patria totiž medzi aktivitu, ktorou nepohrdnú ani dospelí členovia rodiny. Slúžia na precvičenie celého tela, ale až deťom starším ako tri roky, skúšať to skôr nie je dobrý nápad. Ako hovorí odborník z Hornbachu, okrem zábavy ponúkajú trampolíny na dvore aj iné benefity: „Fyzická aktivita je potrebná pre všetkých. Keď skáčete na trampolíne, rozprúdi sa vám krv, čo má výrazný vplyv na zlepšenie krvného obehu v tele, a tým aj na vaše zdravie. Skákanie zlepšuje koordináciu a predstavuje spôsob ako vybiť nadbytočnú energiu. Okrem toho pomáhajú trampolíny zmierniť stres. Hyperaktívnym deťom pomáha skákanie presmerovať energiu a odstrániť nepokoj.“

pestovanie v nádobách Čítajte aj Ktoré nádoby rozhodne nepoužívať na pestovanie rastlín

Trampolína v zemi má svoje výhody

Ak máte obavy, že vaše dieťa môže aj napriek ochrannej sieti z trampolíny spadnúť, zaobstarajte si trampolínu zapustenú do zeme. Nebude tak rušiť vzhľad záhrady, a zároveň tým zabránite pádom pod skákaciu plochu. Cenou za väčšiu bezpečnosť však budú terénne úpravy. „Pre zapustenú trampolínu je potrebné vyhĺbiť otvor s minimálnou hĺbkou 80 centimetrov, ktorý odporúčam vyložiť geotextíliou. Ak bývate v oblasti s častými dažďami, myslite aj na vyriešenie odvodu vody z priestoru pod trampolínou. Postačí vám na to drenážna trubka,“ dodáva David Benda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #deti #záhrada #trampolína #hojdačka #domček na strome #pieskovisko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december