Lacné a účinné prostriedky, ktorými porazíte aj najhoršiu zapečenú hrdzu. Má ich doma každý, stoja pár centov

Ošetrenie záhradného náradia pred jeho odložením na niekoľko mesiacov netreba len tak odbiť, na jar by sa nám to mohlo vypomstiť. Keďže väčšina ručného náradia má pracovnú časť z kovu, automatickou hrozbou je hrdza. Eliminovať ju treba už v zárodku.

13.10.2022 06:00
uskladnenie náradia Foto:
debata

Ak sa nechcete na jar dočkať nepríjemného prekvapenia v podobe nepoužiteľne skorodovaného záhradného náčinia, na jeseň zakročte. Pochopiteľne, žiadne inštrumenty neodolajú rôznym formám opotrebovania večne. Starostlivými opatreniami však môžete výrazne predĺžiť ich životnosť.

Na zimu náradie radšej dovnútra

Už počas hlavnej záhradkárskej sezóny si vytvorte užitočný návyk: vždy po práci očistite náradie od zeminy a vytrite ho dosucha. Podľa možnosti nevystavujte svojich pestovateľských asistentov poveternostným a iným externým vplyvom. Ak sa dá, uskladnite ich mimo pôsobenia zrážok, slnečného svitu, prašnosti.

uskladnenie dreva Čítajte aj Kúrenie drevom mení vzhľad záhrady: Postačí vám prístrešok alebo potrebujete kôlňu? Rozhodujte sa podľa spotreby, vypočítate ju ľahko

Odhrdzovač je univerzálne riešenie

Prvoplánovým záchranným i preventívnym riešením, ktoré však nie pre každého musí byť prijateľné vzhľadom na ekologické aspekty, je použitie komerčného chemického odhrdzovača. Prínosom je neodškriepiteľná účinnosť takéhoto antikorózneho prípravku podporená jeho univerzálnosťou. Okrem záhradného náradia zaberá aj na kovové ploty, rošty, nože korčúľ, bicyklové reťaze, ale aj proti „zapečeniu“ skrutiek. Cena za jeden liter aerosólu sa začína nad dvadsiatimi eurami, pri najčastejšom balení je to v prepočte 8 – 10 eur za 400 ml.

Konvertor ako posledná šanca

Odhrdzovač sa na ponoriteľné predmety riedi a na fixné nanáša v pôvodnej koncentrácii, a to s pomocou štetca. Nezabudnite na rukavice a prekrytie dýchacích ciest, zároveň uprednostnite aplikovanie vo vetranom priestore. Pozor aj na horľavosť. Dodržte inštrukcie najmä v súvislosti s dobou pôsobenia pred opláchnutím. Pri naozaj pokročilej korózii dajte náradiu poslednú šancu prostredníctvom konvertora hrdze, ktorý mení zasiahnutú vrstvu na zneutralizovaný neporézny železitý komplex – podklad na následný ochranný náter. Na 100 ml preparátu rátajte s výdavkom 3 – 4 eurá.

tienistá záhrada Čítajte aj Preč s trávnikom, sem s machom! Ako využiť nedostatky tienistej záhrady v jej prospech

Piesok pod tlakom zaberá

K životnému prostrediu prívetivejšou mechanickou alternatívou je čistenie kovových povrchov drobným pieskom či podobným abrazívnym materiálom cez vysokotlakové dýzy. Ide o tzv. pieskovanie. Menší mobilný prístroj s kolieskami, stabilizačným rámom, 30-litrovým zásobníkom, najdlhšou stranou do jedného metra, trojmetrovou hadicou a hmotnosťou okolo 7 kg bez náplne dostanete orientačne za 110 – 120 eur vrátane ochrannej masky.

Sú aj lacné a šetrné riešenia

Ocot nie je len zázračným prostriedkom pri upratovaní interiérov. Nalejte ho na handričku a potrite hrdzavejúce záhradné náradie. Nechajte pôsobiť niekoľko desiatok minút, pri rozsiahlejšom zasiahnutí však pokojne aj celú noc. Potom opláchnite a utrite. Povestnú všestrannosť nezaprie ani ďalší artikel „na všetko“: sóda bikarbóna. Zmiešajte ju s trojpercentnou kyselinou citrónovou a vytvoreným krémom potrite načaté miesta. Pred opláchnutím skontrolujte na malej plôške, či kúra zabrala. Povolenú hrdzu odstráňte šmirgľom alebo drôtenkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #hrdza #záhradné náradie #jesenné upratovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december