Pri sadení ruží urobte úkon, ktorý síce zaberie čas, ale ušetrí vám neskoršie sklamanie

Nové ruže treba vysadiť čo najskôr po nákupe, no môže sa stať, že to nepriaznivé počasie nedovolí. V takom prípade ich založíme na istý čas do pôdy. Rozbalíme ich a v prípade, že nemrzne, založíme ich do plytkej ryhy, aby sme ich udržali vo vlhku. Každá rastlina by mala byť založená samostatne. Pokiaľ to mráz neumožňuje, môžeme nerozbalené ruže zabaliť do vrecoviny a uložiť do chladnej kôlne alebo garáže.

20.10.2022 06:00
sadenie ruží Foto:
debata

Presádzanie má svoje pravidlá

Ak presádzame na miesto, kde už ruže rástli, treba vymeniť pôdu. Keď použijeme kvalitný substrát, rastliny zakorenia rýchlo. Substrát by sa mal skladať z dvoch tretín rašeliny a tretiny vyzretého záhradného kompostu alebo listovky. Na každú rastlinu potrebujeme plnú lopatu substrátu. Pred presadením skrátime všetky záhonové ruže aspoň o dve tretiny a popínavé ruže na výšku jeden a štvrť metra. Vyberieme ich a oklepeme z nich pôdu. Odstrihneme slabé a odumreté výhonky a korene skrátime na dĺžku asi 30 centimetrov.

odrezky Čítajte aj Chcete viac kríkov, stromov alebo popínaviek? Dá sa to aj zadarmo a takmer bez námahy. Práve teraz je čas odoberania a sadenia odrezkov

Vymeranie vzdialeností ušetrí sklamanie

Pred vysádzaním nového záhona vyznačíme vhodné miesto pre každú ružu. Je to jednoduchý postup, no vyžaduje čas. Dokáže však ušetriť neskoršie sklamanie. Záhonové ruže sa vysádzajú v spone asi 50 centimetrov, popínavé pri stene vo vzdialenosti približne 2,5 metra od seba a stromčekovité v skupinkách po tri až päť, pričom vzdialenosť skupín je asi jeden meter.

Základný postup je rovnaký

Korene ruží nikdy nenecháme zaschnúť. Vykopeme jamu širokú asi 40 centimetrov a vložíme do nej ružu, pričom korene rozprestrieme po dne jamy. Korene prekryjeme substrátom a jamu zasypeme zeminou. Stromčekovité ruže musia byť podopreté kolom. Pri popínavých ružiach je zasa dôležité obohatiť chudobnú pôdu pri stene alebo múre.

ochrana pred zimou Čítajte aj Nastáva čas postarať sa o vonkajšie črepníkové rastliny. Aj mrazuvzdorné potrebujú ochranu, pár šikovných trikov im pomôže prežiť zimu bez ujmy

Ako na sadenie do nádob

Ruže pestované v nádobách takisto vyžadujú dostatok priestoru na korene, preto vyberáme nádoby hlboké aspoň 30 centimetrov. V hlinených alebo drevených nádobách vyrastú kvalitnejšie rastliny než v plastových, pretože v horúcom počasí udržia korene chladné. Do nádob používame ílovito-rašelinový substrát.

Nezabudnite na rez

Aspoň čiastočne v tomto období presvetlíme odrody čajohybridov a floribundiek, aby sme obmedzili prípadné poškodenie rastlín v zime zapríčinené ťažkým snehom. Skrátime všetky výhonky o tretinu a rez dokončíme na budúci rok. Presvetlíme aj popínavé ruže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ruže #popínavé ruže #presádzanie #vysádzanie #stromčekové ruže #rez ruží
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december