Uľahčuje prípravu jedla vonku, chráni vnútro domu pred neporiadkom. Aké výhody ešte má letná kuchyňa a ako sa dá ľahko a lacno vytvoriť?

Rodinné či priateľské posedenia na záhrade plné dobrôt a skvelej nálady sú neopakovateľné. Smiech, uvoľnenie a slnečné lúče sú presne to, čo každý z nás potrebuje. A aby sa všetko naozaj vydaril, je dobré mať letnú kuchyňu. Jej realizácia nemusí byť vôbec zložitá, a dokonca ani drahá.

25.05.2023 06:00
letná kuchyňa Foto:
debata

Letné kuchyne uľahčujú prípravu aj servírovanie jedla vonku, pretože je všetko na dosah, a zároveň chránia interiér domu pred neporiadkom. Sú praktické z mnohých dôvodov. Netreba neustále odbiehať dovnútra po lyžičku či koreničku, dohliadať na to, aby sieťka proti hmyzu ostávala dobre zavretá ani okrikovať deti, ktoré bosé behali po dvore a teraz by sa so špinavými nohami hrnuli dnu za dobrotami.

Všetko a všetci pokope

Hlavnou výhodou exteriérovej kuchyne je, že je všetko poruke a zároveň sú všetci ľudia pokope. Nikto nemusí vnútri pripravovať šaláty a miešať omáčku, kým vonku sa griluje alebo varí guláš. Letnej kuchyni však treba vybrať vhodné miesto. „Nie je na škodu, keď je relatívne blízko ku kuchyni v interiéri, ale zároveň v závetrí a v tieni,“ dáva prvú dobrú radu Ladislav Jelen z kuchynského štúdia Oresi. Letná kuchyňa by mala mať dostatok miesta na prípravu jedla, ale aj prístup k vode, elektrine, prípadne plynu. Posledné dva menované zdroje nie sú podmienkou, ale výhodou.

dlažobné kocky Čítajte aj Ešte funkčné, ale už nie pekné: Ošúchané dlažobné kocky netreba vymieňať, čo im vráti vzhľad?

Dôraz na materiály

Vybavenie a zariadenie letnej kuchyne závisí od vašich potrieb, preferencií a rozpočtu. Vonkajšia kuchyňa môže byť plnohodnotná, so všetkými spotrebičmi a potrebným vybavením, ale účelu poslúži aj kuchynský nábytok bez spotrebičov s dostatkom odkladacích priestorov, s veľkou a odolnou pracovnou doskou a ideálne aj s drezom. „Zásadný rozdiel medzi interiérovou a exteriérovou kuchyňou je v kvalite materiálov. Pri realizácii vonkajšej kuchyne treba vyberať materiály, ktoré sú odolné voči počasiu aj poškriabaniu,“ odporúča Ladislav Jelen. Odolné voči počasiu, vlhkosti a UV žiareniu by mali byť aj kovania, úchytky, nožičky a ďalšie kovové časti nábytku exteriérovej kuchyne. Šetriť sa neoplatí ani na na dlažbe a na obkladoch. Ak bude letná kuchyňa súčasťou malej záhradnej stavby, medzi ktoré sa ráta aj prístrešok, nezabudnite, že ide o stavbu, ktorú treba ohlásiť na stavebnom úrade.

výstavba terasy Čítajte aj Chcete stavať terasu, ale bojíte sa nákladov? Poradíme vám šikovný vzorec na výpočet spotreby materiálu a jeho ceny

Zamerané na detaily

Súčasťou letnej kuchyne by mala byť strecha, pergola, markíza alebo veľký slnečník. Vymurované obvodové múry alebo aspoň nižšie múriky pomôžu ochrániť pred vetrom. Odkladacie priestory s organizérmi zasa pomôžu v letnej kuchyni udržať poriadok. Osvetlenie sa dá riešiť rôznymi LED svietidlami, ktoré nemusia byť neustále zapojené do siete. Sviečky príjemne dotvoria atmosféru a tie s vhodnou vôňou poskytnú aj istú ochranu pred hmyzom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #spotrebiče #Outdoor #dlažba #obklady #letná kuchyňa #stolovanie vonku
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december