Nerobte ju aj vy. Táto chyba už stála nejedného záhradkára zničený trávnik

Komu záleží na peknom, sviežo zelenom trávniku, ten sa musí naplno obracať prakticky od jari až do jesene.

30.07.2023 14:00
trávnik Foto:
debata

Starostlivosť o trávnik však nie je len o fyzickej práci, ale aj o, aspoň základných vedomostiach. Ak totiž neviete, čo presne váš vysnívaný zelený koberec v tom-ktorom období potrebuje, nikdy nebude v 100-percentnej kondícii.

To, že treba počas leta zdvihnúť nože kosačky a zvýšiť tak výšku kosenia, alebo po dovolenke skosiť prerastený trávnik na viackrát, nie naraz, sú základné informácie, ktoré by mal poznať každý. Rovnako je samozrejmosťou to, že tráve viac vyhovuje závlaha každý druhý deň väčšou dávkou vody, než len každovečerné ovlaženie pre efekt. S tým súvisí aj fakt, že pre vyššie riziko výskytu hubových chorôb je lepšie trávnik zalievať v skorých ranných hodinách.

paprika Čítajte aj Paprike stačia tieto 3 základné veci k tomu, aby ste nevedeli, čo si počať s toľkou úrodou

V čom sa teda robia najväčšie chyby pri starostlivosti o trávnik?

V hnojení. A hlavne v tom letnom. Mnohí si totiž neuvedomujú, že so zmenou ročného obdobia je vhodné myslieť aj na zmenu trávnikového hnojiva.

Na hnojenie trávnika vždy používajte rozmetač... Foto: SHUTTERSTOCK
trávnik, hnojenie Na hnojenie trávnika vždy používajte rozmetač hnojív alebo hnojivový vozík z dôvodu rovnomernej aplikácie hnojiva.

Prečo?

Lebo tráva potrebuje v letnom, často suchom a tak pomerne stresujúcom období dôležité živiny v trochu inom pomere, ako napríklad počas jari. Preto, keď budete vyberať trávnikové hnojivo na aplikáciu počas leta, musí mať vyrovnaný podiel dusíka (N) a draslíka (K). Možno ste si všimli, že v jarných hnojivách prevažuje dusík a v jesenných práve draslík. Ten okrem iného pomáha trávniku lepšie sa vysporiadať so stresovými faktormi, ako je napríklad nedostatok vody, či intenzívnejšie zošliapavanie.

Čo je tou častou chybou?

Celoročné používanie univerzálneho NPK hnojiva, ktorého obsah a pomer živín nezohľadňuje meniace sa ročné obdobie a rastovú fázu trávnika. Rastliny tak napríklad v období, kedy sa potrebujú vysporiadať so suchom dostávajú rovnakú (pomerne vysokú) dávku dusíka ako na jar, keď mali ideálne podmienky na aktívny rast. Navyše, takého univerzálne hnojivá neobsahujú ďalšie, pre správnu výživu trávnika nevyhnutné prvky ako je horčík, železo či síra.

cibula Čítajte aj Kedy je cibuľa pripravená na zber? Rastlina vám to sama „povie“. Stačí si všímať túto jednu vec
Čím väčšej záťaži je trávnik počas leta vystavovaný, tým mu môžete dopriať vyššiu dávku hnojiva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #zavlažovanie #hnojenie #Tráva #trávnik #kosenie #závlaha #kosiť #hnojiť #zavlažovať #chyby v starostlivosti o trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december