Ak aj nie ste vášnivým pestovateľom liečivých rastlín, každý správny gurmán by mal mať minimálne zopár kuchynských byliniek vždy po ruke. Skvelé na nich je, že nepotrebujete metre štvorcové záhona. Stačí vám väčšia pestovateľská nádoba. Výhodou je, že ju môžete prenášať z miesta na miesto podľa toho, či práve varíte v kuchyni, alebo vonku na grile.
Na dochutenie mäsa, šalátov, prípravu marinád alebo osviežujúcich nápojov si dokonca môžete vysadiť zmesi byliniek do samostatných, najlepšie samozavlažovacích črepníkov. Do ďalšej sezóny vám rozhodne odporúčame mať poruke tymian, rozmarín, pamajorán, majorán, bazalku, koriander, slamihu taliansku (karí bylinku), šalviu, petržlen listový a mätu. Tento základ by vám rozhodne nemal chýbať, ak dávate prednosť pravidelnému vareniu a stolovaniu vonku.
Odľahčite si obľúbené maškrty
- Ťažkú majonézu vymeňte za kvalitný biely jogurt gréckeho typu. Stačí doň vmiešať nasekané bylinky, trochu soli, prípadne malú lyžičku medovej horčice.
- Kupovaný dip nahraďte cviklovým so syrom typu žervé, avokádovým guacamole alebo sviežim domácim tzatziki.
- Namiesto pečivových a pizza tyčiniek nakrájajte na prúžky mrkvu, uhorku, servírujte stopkový zeler a pečivo ako prílohu vymeňte za nápadité šaláty dozdobené jedlými kvetmi.

Praktické tipy na grilovanie:
Rýb
- Musia byť naozaj čerstvé.
- Nechajte na nich kožu.
- Pred položením na rošt ich potrite rovnako ako rošt olejom, aby sa naň neprilepili. Praktické sú špeciálne grilovacie mriežky na ryby.
- Marinádu vôbec nepotrebujete. Na dochutenie použite len morskú soľ, čerstvé bylinky, maslo a pri servírovaní pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Ideálne na grilovanie sú olejnaté ryby s pevným mäsom. Z morských napríklad morský vlk, pražma, treska, sleď, mečiar, losos, tuniak, halibut, makrela. Z našich domácich rýb sa na gril hodí zubáč, kapor, pstruh.
- Stačia 3 až 4 minúty z každej strany a máte hotovo.
Zeleniny
- Pred grilovaním ju zľahka potrite olejom.
- Kukuricu najskôr predvarte, osušte, potrite maslom a potom položte na 10 minút na grilovací rošt.
- Cuketu nakrájajte na kolieska spolu so šupkou. Posoľte a posypte zmesou obľúbeného korenia. Podobne pripravíte aj baklažán, ale jeho kolieska asi 15 až 20 minút predtým osoľte, počkajte, kým pustia horkú šťavu, osušte ich a pokračujte ako pri cukete.
- Chutná je tiež grilovaná paprika, patizón, cibuľa, fenikel, cesnak, zemiaky, špargľa, rajčiny.
Ktoré mäso „hodiť“ na gril?
- Kuracie je jemné a vykostené kúsky sa ugrilujú pomerne rýchlo. Ak zvolíte prípravu krídiel či stehien, mäso pri kosti narežte, aby sa rýchlejšie prepieklo.
- Z bravčového mäsa sa na gril najlepšie hodí krkovica, kotleta, stehno alebo pliecko nakrájané na 2 až 3 cm plátky. Je dôležité, aby bolo poriadne prepečené.
- Pri hovädzom mäse získate to najlepšie zo sviečkovice. Ideálna je pravá, ale o kvalitu a chuť vás neoberie ani falošná. Dobrou voľbou je tiež mäso zo zadnej časti chrbta s ľadvinou a roštenka, prípadne stehno.


Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Marinované kuracie špízy na Varecha.sk