100-percentná šťava plná chuti bez éčok a ďalších zbytočností: Pripravte si ju z posledných rajčín a neoľutujete

Hoci už kríčky rajčín nevyzerajú príliš vábne, posledné plody sa na nich stále červenajú. Pomalšie, ako v hlavnej sezóne, no rajčiny sú skvelé práve preto, že plody im postupne dozrejú aj mimo rastliny. O tom, ale, inokedy.

21.09.2023 14:00
rajčiny, rajčinová šťava, zaváranie Foto:
debata

Teraz pre vás máme super rýchly tip, ako zužitkovať posledné červené plody a uchovať si do zásoby chutné rajčinové leto. Nemusíte variť lečo, kečup, špeciálne rajčinové džemy, sušiť ich a konzervovať v oleji či skúšať iné recepty, ktoré vám len zaplnia poličky v pivnici.

Stavte na domáce polotovary

Sú praktické, pretože ich využijete na prípravu ďalších chutných jedál. Určite nám dáte za pravdu, že rajčinová polievka z rajčín, ktoré kúpite v zime v obchode je doslova o ničom. No a pripravovať ju z pretlaku… Dobre, ak je kvalitný, sme za, ale, predsa len nedáme dopustiť na využitie domácej rajčinovej šťavy. V polievke z nej doslova ucítite vôňu leta a plnú chuť vašich krásne dozretých rajčín. Plnená paprika, omáčka na cestoviny a množstvo ďalších chutných jedál sa bez nej nezaobíde. Ak si časť odoberiete a necháte zredukovať, získate domáci pretlak.

rajčiny Čítajte viac Bojujete s rajčinami, ktoré nechcú dozrieť? Týchto 6 trikov urýchli červenanie a zachráni zvyšok úrody
Takýto je náš, rokmi overený recept na rajčinovú šťavu, ktorú by ste rozhodne mali mať v zásobe na celú zimu.

Zrelé rajčiny oberiete, umyjete, a na oboch stranách šupku narežete do kríža. Sparíte horúcou vodou a keď šupka mierne povolí, môžete plody olúpať. Potom ich nakrájajte (stačí na polovice či štvrtiny podľa veľkosti), dajte do hrnca a priveďte do varu. Za občasného premiešania varte na miernom ohni asi 20 minút. Odstavte z plameňa a dohladka rozmixujte. Ak v šťave nechcete semienka, prepasírujte ju cez hustejšie sitko. Následne pridajte na každé dva litre rajčinovej šťavy plnú čajovú lyžičku soli (približne 10 g). Naplňte do fliaš alebo zaváraninových pohárov a sterilizujte na 100 stupňoch 20 minút.

rajčiny Čítajte viac Nedozreté rajčiny: Lahodná pochúťka pre gurmánov alebo zbytočné riziko pre zdravie? Takáto je pravda

Super tip na lúpané rajčiny vo vlastnej šťave

Používali sme ich pri varení často, no úplne sme ich prestali kupovať, odkedy máme zásobu našich zo záhrady. Keď už budete pripravovať šťavu, nachystajte si aj zopár menších zaváraninových pohárov a do dvoch tretín ich naplňte olúpanými cherry rajčinami alebo na menšie kúsky pokrájanými klasickými. Následne dolejte rajčinovou šťavou a dajte rovnako sterilizovať.

Foto: SHUTTERSTOCK
rajčiny, zaváranie, lúpané
100-percentná rajčinová šťava bez zbytočností
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zaváranie #šťava #rajčiny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december