Jeden pohár tejto šťavy denne vám naštartuje trávenie, pomôže pri zápche, doplní dôležité vitamíny a zlepší náladu

To, že kvasená kapusta je nabitá vitamínmi určite viete. Už od jesene, kedy sa začína jej nakladanie do súdkov či pohárov o tom počujete zo všetkých strán.

09.12.2023 06:00
kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej... Foto:
debata

Nielen kapusta je však to, čo pomáha predchádzať mnohým zdravotným problémom. Ešte viac telu prospešných látok obsahuje kapustová šťava, ktorú mnohí bez úžitku vylievajú.

kapusta Čítajte viac Biela, chrumkavá, príjemne kyslá a hlavne zdravá: Takto sa vám kvasená kapusta podarí, hoci ju robíte prvýkrát

Kvasená kapusta je obľúbená príloha k ťažším mäsovým pokrmom, lebo neutralizuje nadmerný obsah tukov. Obsahuje výrazné množstvo vitamínu B6 (pyridoxín), bez ktorého prítomnosti by neboli bielkoviny organizmom dostatočne využité. Vitamín B3 (niacín) je zase dôležitý pre bunkovú energiu a celkový metabolizmus. Kvasená kapusta vyniká aj veľkým množstvom kyseliny pantoténovej (vitamín B5), vitamínu C, železa, draslíka, horčíka a zinku. Nerozpustná vláknina v nej obsiahnutá funguje u zdravého človeka ako kefa – doslova vám prečistí črevnú sliznicu.

Kvasená kapusta je najzdravšia v surovom stave.... Foto: SHUTTERSTOCK
kvasená kapusta Kvasená kapusta je najzdravšia v surovom stave. Nemala by sa variť dlhšie ako 25 minút, aby veľmi nezmäkla a najmä nestratila dôležité látky. Z toho istého dôvodu by sme ju pred kuchynskou úpravou nemali premývať.

Vegáni, zbystrite

Kvasená kapusta má podobné účinky ako kvalitný tradičný jogurt; kvasením vzniká vysoko aktívny vitamín B12 (kobalamín), ktorý sa v iných druhoch rastlinnej stravy nenachádza. Takto spracovaná kapusta by preto mala byť často na tanieri vegánov, ktorí sa okrem mäsa vyhýbajú aj konzumácii vajec a mlieka. Z tohto dôvodu majú často nízky príjem práve vitamínu dôležitého na dobrú náladu, duševnú sviežosť, odolnosť proti stresu, činnosť mozgu a nervov, metabolizmus bielkovín, tvorbu červených krviniek, rast buniek, kostnej hmoty, využitie tukov a na činnosť svalov, teda aj srdca.

Hoci teplo probiotiká aj vitamín C ničí, podľa... Foto: Pravda - Ivan Majerský
kapustnica Hoci teplo probiotiká aj vitamín C ničí, podľa známeho gastroenterológa Ladislava Kuželu pomalé varenie pri nízkej teplote dokáže zachovať stále veľké množstvo probiotík. Napriek tomu odporúča, aby ste sa snažili pridať kapustu do pripravovanej vianočnej kapustnice až na záver.

11 dobrých dôvodov, prečo pravidelne jesť kvalitnú kvasenú kapustu bez chemických konzervantov a siričitanov

  • Podporuje mentálnu sviežosť a navodzuje príjemnú náladu,
  • zvyšuje odolnosť proti stresu,
  • prispieva k lepšiemu zužitkovaniu bielkovín,
  • pomáha pri tvorbe červených krviniek,
  • stimuluje metabolizmus železa,
  • reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu,
  • pomáha vytvárať kostnú hmotu a posilňuje svalstvo,
  • posilňuje imunitný systém a zvyšuje výkonnosť svalstva,
  • aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus,
  • stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky,
  • prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva.
paštrnák Čítajte viac Zlepší trávenie, upraví krvný obeh, je sladší než mrkva, zimu prečká na hriadke a s prehľadom nahradí náročný petržlen

Domáce probiotikum

Pri vyratúvaní pozitívnych účinkov kvasenej kapusty na ľudský organizmus nemožno opomenúť baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vznikajú počas fermentácie. Označované sú za veľmi prospešné probiotiká, ktoré podporujú črevnú mikroflóru a prispievajú k zdravému tráveniu. Nachádzajú sa aj v pevnom podiele kvasenej kapusty, no ešte viac ich je v šťave. To má za následok, že jej účinok na trávenie je podstatne výraznejší a môže pôsobiť ako laxatívum. Piť by sa preto mala s mierou ako liečivo. Neodporúča sa viac, ako 1,5 dcl denne. Doprajte si ju asi 20 minút pred raňajkami. Skvelo sa uplatní pri zápche, na podporu črevnej mikroflóry pri antibiotickej liečbe a na celkové povzbudenie trávenia.

Fermentované potraviny obsahujú viac ako 1... Foto: SHUTTERSTOCK
kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej kapusty Fermentované potraviny obsahujú viac ako 1 milión živých baktérií v jednom grame, pričom väčšina obsahuje baktérie tvoriace kyselinu mliečnu, ktoré doslova milujú vlákninu. Tú dokážu natráviť a vytvoriť z nej zdraviu prospešné produkty.

S protirakovinovým účinkom

Podľa gastroenterológa Ladislava Kuželu je kvasená kapusta náš národný poklad. Má málo kalórií, no veľa živín, vitamínov a vlákniny. Obsahuje však aj glukozinolát, ktorý sa zaraďuje medzi protirakovinové fytochemikálie (chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky). „Na to aby bol glukozinolát aktívny, musí sa premeniť pomocou enzýmov. Výskum ukázal, že fermentovaná (kvasená) kapusta dokáže produkovať presne tie enzýmy, ktoré sú na takúto zmenu potrebné. Je to jeden z ďalších dôkazov, ktoré svedčia o zdraviu prospešných účinkoch fermentovaných potravín,“ doplnil odborník.

Toto jednoduché jedlo s kvasenou kapustou je sýte a navaríte ho v jednom hrnci pre celú rodinu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvasená kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december