Nielen kapusta je však to, čo pomáha predchádzať mnohým zdravotným problémom. Ešte viac telu prospešných látok obsahuje kapustová šťava, ktorú mnohí bez úžitku vylievajú.
Čítajte viac Biela, chrumkavá, príjemne kyslá a hlavne zdravá: Takto sa vám kvasená kapusta podarí, hoci ju robíte prvýkrátKvasená kapusta je obľúbená príloha k ťažším mäsovým pokrmom, lebo neutralizuje nadmerný obsah tukov. Obsahuje výrazné množstvo vitamínu B6 (pyridoxín), bez ktorého prítomnosti by neboli bielkoviny organizmom dostatočne využité. Vitamín B3 (niacín) je zase dôležitý pre bunkovú energiu a celkový metabolizmus. Kvasená kapusta vyniká aj veľkým množstvom kyseliny pantoténovej (vitamín B5), vitamínu C, železa, draslíka, horčíka a zinku. Nerozpustná vláknina v nej obsiahnutá funguje u zdravého človeka ako kefa – doslova vám prečistí črevnú sliznicu.
Vegáni, zbystrite
Kvasená kapusta má podobné účinky ako kvalitný tradičný jogurt; kvasením vzniká vysoko aktívny vitamín B12 (kobalamín), ktorý sa v iných druhoch rastlinnej stravy nenachádza. Takto spracovaná kapusta by preto mala byť často na tanieri vegánov, ktorí sa okrem mäsa vyhýbajú aj konzumácii vajec a mlieka. Z tohto dôvodu majú často nízky príjem práve vitamínu dôležitého na dobrú náladu, duševnú sviežosť, odolnosť proti stresu, činnosť mozgu a nervov, metabolizmus bielkovín, tvorbu červených krviniek, rast buniek, kostnej hmoty, využitie tukov a na činnosť svalov, teda aj srdca.
11 dobrých dôvodov, prečo pravidelne jesť kvalitnú kvasenú kapustu bez chemických konzervantov a siričitanov
- Podporuje mentálnu sviežosť a navodzuje príjemnú náladu,
- zvyšuje odolnosť proti stresu,
- prispieva k lepšiemu zužitkovaniu bielkovín,
- pomáha pri tvorbe červených krviniek,
- stimuluje metabolizmus železa,
- reguluje metabolizmus tukov a znižuje hladinu cholesterolu,
- pomáha vytvárať kostnú hmotu a posilňuje svalstvo,
- posilňuje imunitný systém a zvyšuje výkonnosť svalstva,
- aktivizuje mozgový a nervový metabolizmus,
- stimuluje rast buniek a má omladzujúce účinky,
- prispieva k obnove opotrebovaného väzivového tkaniva.
Domáce probiotikum
Pri vyratúvaní pozitívnych účinkov kvasenej kapusty na ľudský organizmus nemožno opomenúť baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vznikajú počas fermentácie. Označované sú za veľmi prospešné probiotiká, ktoré podporujú črevnú mikroflóru a prispievajú k zdravému tráveniu. Nachádzajú sa aj v pevnom podiele kvasenej kapusty, no ešte viac ich je v šťave. To má za následok, že jej účinok na trávenie je podstatne výraznejší a môže pôsobiť ako laxatívum. Piť by sa preto mala s mierou ako liečivo. Neodporúča sa viac, ako 1,5 dcl denne. Doprajte si ju asi 20 minút pred raňajkami. Skvelo sa uplatní pri zápche, na podporu črevnej mikroflóry pri antibiotickej liečbe a na celkové povzbudenie trávenia.
S protirakovinovým účinkom
Podľa gastroenterológa Ladislava Kuželu je kvasená kapusta náš národný poklad. Má málo kalórií, no veľa živín, vitamínov a vlákniny. Obsahuje však aj glukozinolát, ktorý sa zaraďuje medzi protirakovinové fytochemikálie (chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky). „Na to aby bol glukozinolát aktívny, musí sa premeniť pomocou enzýmov. Výskum ukázal, že fermentovaná (kvasená) kapusta dokáže produkovať presne tie enzýmy, ktoré sú na takúto zmenu potrebné. Je to jeden z ďalších dôkazov, ktoré svedčia o zdraviu prospešných účinkoch fermentovaných potravín,“ doplnil odborník.
Toto jednoduché jedlo s kvasenou kapustou je sýte a navaríte ho v jednom hrnci pre celú rodinu.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Nošky v kapuste, ľudové jedlo len z troch surovín, zato je ho plný hrniec na Varecha.sk