Kedy a ako rezať višňu? Správnym termínom predídete zbytočným škodám aj stratám na úrode v budúcom roku

Sortiment višní je dnes už taký bohatý, že dávno neplatí ich povestná kyslosť. Rovnako stromy rastúce na slabších podpníkoch môžu byť pekným a hlavne užitočným spestrením aj menších záhrad. Dali ste im šancu? Potom je najvyšší čas, pustiť sa do rezu.

29.07.2023 14:00
višňa Foto:
debata

Pravá kyselka, amarelka alebo kríženec – sladkovišňa? Prakticky nezáleží na tom, z ktorej skupiny vami pestovaná odroda višne pochádza. Dôležité je len to, že tak, ako pri ostatných kôstkovinách, aj pri višniach platí, že stromy sa režú počas vegetácie, ideálne v období po zbere plodov. Dôležité je to hlavne preto, že v tomto čase stromy menej trpia glejotokom a rany sa po reze rýchlejšie a lepšie hoja. Túto prácu by ste tak mali v ideálnom prípade stihnúť do konca augusta.

Typické je pre ne vyhoľovanie

Višne začínajú rodiť veľmi skoro na dlhých jednoročných výhonkoch. Na udržiavací rez sú o niečo náročnejšie než čerešne, lebo tvoria viac slabších polokostrových konárov a výhonkov. Tieto korunu zahusťujú, čo spôsobuje vznik takzvaných vyholených konárov. Tieto sú často veľmi dlhé, tenké, zostávajú bez rodivého dreva, alebo sa tvorí len na ich koncoch.

zelenina, žena Čítajte aj Nenechajte hriadky po cibuli či cesnaku prázdne. Týchto 5 zelenín môžete vysiať ešte do konca júla

Pravidelne presvetľujte

Aby ste vyhoľovaniu konárov predišli, už od štvrtého či piateho roku po vysadení skracujte všetky dlhé vyrodené výhonky až po kratšie rozkonárenie. Zo spiacich púčikov potom vyrastú silné výhonky s kvetnými a listovými púčikmi.

Višne majú priaznivé účinky na činnosť pečene,... Foto: SHUTTERSTOCK
višňa Višne majú priaznivé účinky na činnosť pečene, obličiek a čriev, pričom pomáhajú napríklad pri zápche. Sú močopudné a podporujú krvotvorbu.

Zmladzujte ako kôstkoviny

Ak je to s postupom rokov potrebné, na zmladzovací rez využite techniku Zahnovho rezu kôstkovín. Podstatou je postupné skracovanie odstraňovaného konára rezom na dlhý, oslabený čapík (v tomto prípade je to rôzne dlhá, rezom potlačená časť konára). Čapík však nemôže zostať prikrátky, aby nevyschol. V niektorých prípadoch tak môže mať až 80 cm. Závisí to od hrúbky, veku či uhla rastu odstraňovaného konára.

Pri kôstkovinách nesmú byť bočné konáre hrubšie ako polovica hrúbky hlavného konára pod rozkonárením.
marian komzik_ovocinar Čítajte aj Rozhovor s ovocinárom: Kedy je stĺpovitá odroda stromčeka len marketingový ťah a čo si všímať pri kúpe?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pestovanie #rez #višňa #rez po zbere #kedy rezať višňu
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december