Toto nechce na dozrievajúcich rajčinách nájsť nikto. Zvrchu krásne vyfarbené, no po odrthnutí katastrofa...

Vápnik podobne ako dusík, draslík či fosfor je pre správny vývoj rastlín veľmi dôležitý. Preto okrem toho, že vápnenie pôdy aspoň raz za štyri roky upravuje príliš kyslú pôdnu reakciu, zároveň do nej dodáva túto, pre rastliny základnú živinu.

03.08.2023 14:00
rajčiny, suchá hniloba Foto:
Plody poškodené suchou hnilobou už nevyliečite. Treba ich čím skôr obrať a dať do kompostu, aby sa nestali živnou pôdou pre iné hniloby.
debata

Ak je vápnika v pôde málo, rastliny vám to rýchlo dajú najavo, lebo jeho nedostatok spôsobuje rôzne fyziologické problémy ovplyvňujúce vývoj plodín. Zvlášť náchylné sú na to rajčiaky (hlavne odrody s oválnymi a veľkými plodmi) a papriky. Na ich plodoch, dozretých aj nedozretých sa tvoria okrúhle hnedé škvrnami a to vždy na rovnakom mieste − na špičke.

rajciaky Čítajte aj Vďaka tejto rade budú rajčiny krásne vyfarbené, plné chuti, a zároveň rastliny úspešne ochránite pred plesňou

Prehnojovanie škodí

Odborne sa táto fyziologická porucha nazýva suchá hniloba špičiek plodov a hoci bolo povedané, že je dôsledkom nedostatku vápnika, pravdou je, že v skutočnosti môže ísť len o relatívny, nie ozajstný nedostatok. V pôde totiž môže byť zásoba vápnika dobrá, no prevaha iných prvkov, ako je dusík či draslík narúša, či dokonca úplne brzdí jeho správny príjem rastlinou.

Suchá hniloba sa nedá zameniť s plesňou... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčiny, suchá hniloba Suchá hniloba sa nedá zameniť s plesňou zemiakovou na rajčinách, pretože nikdy nepoškodzuje listy a hnedé okrúhle škvrny sa tvoria len na špičkách, teda na spodnej strane plodov.

Problémy spôsobuje aj sucho

Okrem nadbytku iných živín môže príjem vápnika rastlinou brzdiť aj nerovnomerný prísun vlahy. Napríklad keď pôda príliš preschne, rastlina stratí schopnosť, prijať vápnik koreňmi. Suchá pôda a nerovnomerný prísun vody pritom nie sú v horúcom letnom počasí ničím výnimočným. Pravidelné zavlažovanie teda môže výrazne obmedziť výskyt tohto problému.

rajciak Čítajte aj Rajčiny v ohrození: Prečo by ste ich mali prestať odlisťovať? Neuvážený krok s nevratnými dôsledkami

Ako si so suchou hnilobou poradiť?

V ideálnom prípade by bolo najlepšie, zistiť skutočný obsah vápnika v pôde spolu s obsahom ďalších spomínaných prvkov. Je však jasné, že v strede sezóny treba zakročiť rýchlo a snažiť sa ešte čo-to zachrániť. Preto, ak sa chcete pokúsiť neželaný stav rajčín (rovnako to platí aj pri paprikách) zvrátiť, musíte siahnuť po hnojive s vysokých obsahom vápnika. Aby zabralo čo najrýchlejšie, neaplikujte ho ku koreňom, ale priamo na listy formou postreku. Vápenaté hnojivá sú na trhu rôzne, preto je na vás, ktoré si vyberiete, no vždy si skontrolujte, koľko vápnika, respektíve oxidu vápenatého (CaO) daný produkt obsahuje. Postrek namiešate podľa návodu a niekoľkokrát ho zopakujte, pričom rastliny treba tekutinou poriadne zmáčať.

Video

Zázraky nečakajte

Žiaľ, je to tak. Aby tento spôsob ochrany úrody pred suchou hnilobou naozaj fungoval, treba začať s vápenatým postrekom preventívne. Ak sa teda problém každoročne opakuje, jednak by ste mali zvážiť jesenné vápnenie (v najlepšom ešte skôr aj odborný rozbor pôdy), prípadne začať s preventívnym vápenatým postrekom už v čase, keď budú plody rajčín veľké asi 2 cm. Potom ho pravidelne opakujte ideálne v interval, aký uvádza návod na obale konkrétneho produktu, no minimálne 2– až 3-krát s opakovaním po 10 dňoch.

Suchá hniloba je fyziologické ochorenie, teda... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčina, suchá hniloba Suchá hniloba je fyziologické ochorenie, teda prejav nedostatku prijateľného vápnika v pôde. Nejde o hubovú chorobu.
rajčiny Čítajte aj Nezvyčajné výhonky na rajčiakoch. Prečo musia okamžite preč? Odborník odhaľuje tajomstvo tohto fenoménu

Poškodené plody už nevyliečite

Je to smutné, ale pravdivé. Keď už sa na rajčinách alebo paprikách suchá hniloba objaví, nezostáva vám nič iné, ako daný plod odtrhnúť a hodiť do kompostu – či je zrelý, alebo nezrelý. Ani vápenatý postrek ho už nevylieči. Akurát ním môžete predísť prejavom nedostatku živiny na, zatiaľ zdravo vyzerajúcich plodoch. Poškodené teda čím skôr vyhoďte, inak sa poľahky stanú živnou pôdou pre iné hniloby, ktoré potom bez okolkov napádajú aj zdravé rajčiny.

Suchá hniloba špičiek plodov sa môže prejaviť... Foto: Lucia Sedláček Harničárová
rajčina, suchá hniloba Suchá hniloba špičiek plodov sa môže prejaviť už na nezrelých plodoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vápnik #paradajky #rajčiny #rajčiaky #suchá hniloba #suchá hniloba špičiek plodov #nedostatok vápnika
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december