V tomto období sa čoraz viac spomína imunitný systém, ktorého hlavnou úlohou je chrániť organizmus pred nebezpečnými škodlivými látkami z vonkajšieho (baktérie a vírusy), ale aj z vnútorného prostredia (stres a starnutie). Funkcia imunitného systému však môže byť z rôznych príčin narušená. Aby ste tomu predišli, tak do určitej miery pomáha zdravý životný štýl, teda správne stravovanie s dostatočným množstvom zeleniny a ovocia, pravidelné cvičenie, dobrý spánok či otužovanie. Životne dôležité sú tiež vitamíny. Rovnako ich nedostatok imunitný systém oslabuje. V zimným mesiacoch sú zvlášť dôležité vitamín C, kyselina listová a vitamín D.
Vitamín C (kyselina L-askorbová)
Rastliny a väčšina živočíchov ho dokážu syntetizovať z glukózy v pečeni. Ľudský organizmus nie, preto ho musíme prijímať v potrave.
- Odkiaľ ho prijmete najviac? Medzi najvýznamnejšie zdroje vitamínu C patria ríbezle čierne, rakytník, citrusové ovocie, jablká, zelená paprika, rajčiny, zemiaky, šípky, zelené vňate (petržlenová, zelerová, pažítka), kyslá kapusta.
- Toto by ste o ňom mali vedieť: Vitamín C je rozpustný vo vode, preto sa po jeho prijatí nadbytočné množstvo dostane do moču a vylúči von z tela. Pravidelne ho tak treba dopĺňať. Toxicita spôsobená nadmerným príjmom vitamínu C sa bežne nevyskytuje.
Kyselina listová (vitamín B9)
Jej nedostatok v organizme sa prejavuje únavou, podráždenosťou, poklesom chuti do jedla, poruchou krvotvorby a celkovou slabosťou. Preto môže súvisieť s pocitom zimnej únavy.
- Odkiaľ jej prijmete najviac? Významným zdrojom je hlavne listová zelenina (špenát, šalát hlávkový, kapusta čínska, karfiol, kapusta hlávková, brokolica), ale aj strukoviny, mrkva, kvasnice a pečeň.
- Toto by ste o nej mali vedieť: Kyselina listová je súčasťou génov a chromozómov každej bunky. Keďže je kľúčovým vitamínom pre správny vývoj dieťaťa, o jej dostatočný príjem by mali dbať najmä ženy, ktoré plánujú otehotnieť, ale už sú tehotné. Dostatočný príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na počiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa.
Vitamín D
Pod označením tohto vitamínu sa skrýva až päť účinných látok. Najdôležitejší je vitamín D2 a vitamín D3. Okrem iného majú schopnosť chrániť organizmus pred rozvojom zápalov, infekcií a v zimných mesiacoch aj pred prechladnutím a chrípkou.
- Odkiaľ ho prijmete najviac? Konzumáciou hlavne morských rýb, tresčej pečene, vaječného žĺtka a mliečnych výrobkov.
- Toto by ste o ňom mali vedieť: Takmer 90-percentný príjem vitamínu D je však zabezpečený pôsobením slnečného žiarenia na kožu. Problém je, že v našich zemepisných šírkach sa UVB žiarenie schopné zabezpečiť tvorbu vitamínu D3 nachádza v slnečných lúčoch len na jar a v lete. Od novembra do februára si preto treba dopriať oveľa viac spomínaných potravín.