3 vitamíny, ktoré vám v zime nesmú chýbať: V týchto potravinách je ich prirodzene najviac a listová zelenina hrá prím

V chladnom zimnom počasí je náš organizmus náchylnejší na ochorenie. Preto treba mať poruke správnu kombináciu zdravej stravy a dostatok pohybu.

15.12.2023 06:00 , aktualizované: 06:16
vitamíny, zelenina, ovocie, ruka s citrónom Foto:
debata

V tomto období sa čoraz viac spomína imunitný systém, ktorého hlavnou úlohou je chrániť organizmus pred nebezpečnými škodlivými látkami z vonkajšieho (baktérie a vírusy), ale aj z vnútorného prostredia (stres a starnutie). Funkcia imunitného systému však môže byť z rôznych príčin narušená. Aby ste tomu predišli, tak do určitej miery pomáha zdravý životný štýl, teda správne stravovanie s dostatočným množstvom zeleniny a ovocia, pravidelné cvičenie, dobrý spánok či otužovanie. Životne dôležité sú tiež vitamíny. Rovnako ich nedostatok imunitný systém oslabuje. V zimným mesiacoch sú zvlášť dôležité vitamín C, kyselina listová a vitamín D.

Vitamín C (kyselina L-askorbová)

Rastliny a väčšina živočíchov ho dokážu syntetizovať z glukózy v pečeni. Ľudský organizmus nie, preto ho musíme prijímať v potrave.

  • Odkiaľ ho prijmete najviac? Medzi najvýznamnejšie zdroje vitamínu C patria ríbezle čierne, rakytník, citrusové ovocie, jablká, zelená paprika, rajčiny, zemiaky, šípky, zelené vňate (petržlenová, zelerová, pažítka), kyslá kapusta.
  • Toto by ste o ňom mali vedieť: Vitamín C je rozpustný vo vode, preto sa po jeho prijatí nadbytočné množstvo dostane do moču a vylúči von z tela. Pravidelne ho tak treba dopĺňať. Toxicita spôsobená nadmerným príjmom vitamínu C sa bežne nevyskytuje.
ríbezle Čítajte viac Nič nie je jednoduchšie, ako si práve teraz namnožiť ríbezle a iné bobuľoviny: 3 spôsoby, ktoré zvládnete bez skúseností

Kyselina listová (vitamín B9)

Jej nedostatok v organizme sa prejavuje únavou, podráždenosťou, poklesom chuti do jedla, poruchou krvotvorby a celkovou slabosťou. Preto môže súvisieť s pocitom zimnej únavy.

  • Odkiaľ jej prijmete najviac? Významným zdrojom je hlavne listová zelenina (špenát, šalát hlávkový, kapusta čínska, karfiol, kapusta hlávková, brokolica), ale aj strukoviny, mrkva, kvasnice a pečeň.
  • Toto by ste o nej mali vedieť: Kyselina listová je súčasťou génov a chromozómov každej bunky. Keďže je kľúčovým vitamínom pre správny vývoj dieťaťa, o jej dostatočný príjem by mali dbať najmä ženy, ktoré plánujú otehotnieť, ale už sú tehotné. Dostatočný príjem kyseliny listovej pred otehotnením a na počiatku tehotenstva pôsobí ako účinná prevencia vrodených zdravotných problémov dieťaťa.
Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu,... Foto: dobrasemena.cz
baby leaf, mangold Mangold je známy ako nenáročná náhrada špenátu, no uplatní sa aj pri pestovaní na zber mladých listov formou baby leaf. Skvelé je, že odrody majú rôzne farebné listy. Výsev a následne aj tanier zo šalátom bude naozaj pestrí.
špenát Čítajte viac Nahradí šalát, výborný je v polievke, prívarku, v smoothie. Nekupujte mrazený. Teraz vysejte a zberajte do mrazov alebo na jar

Vitamín D

Pod označením tohto vitamínu sa skrýva až päť účinných látok. Najdôležitejší je vitamín D2 a vitamín D3. Okrem iného majú schopnosť chrániť organizmus pred rozvojom zápalov, infekcií a v zimných mesiacoch aj pred prechladnutím a chrípkou.

  • Odkiaľ ho prijmete najviac? Konzumáciou hlavne morských rýb, tresčej pečene, vaječného žĺtka a mliečnych výrobkov.
  • Toto by ste o ňom mali vedieť: Takmer 90-percentný príjem vitamínu D je však zabezpečený pôsobením slnečného žiarenia na kožu. Problém je, že v našich zemepisných šírkach sa UVB žiarenie schopné zabezpečiť tvorbu vitamínu D3 nachádza v slnečných lúčoch len na jar a v lete. Od novembra do februára si preto treba dopriať oveľa viac spomínaných potravín.
kvasená kapusta, kyslá kapusta, šťava z kyslej kapusty Čítajte viac Jeden pohár tejto šťavy denne vám naštartuje trávenie, pomôže pri zápche, doplní dôležité vitamíny a zlepší náladu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #vitamíny #zima
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december