Zelenina, kvety a byliny v jednom záhone: Už záhradníci v časoch Ľudovíta XIV. vedeli, že je to správny krok k dobrej úrode

Potager je francúzske slovo označujúce záhradu alebo iný priestor špeciálne určený na pestovanie zeleniny, bylín a kvetov s esteticky príjemným vzhľadom.

31.01.2024 14:00
zelenina. kvety, zmiešané hriadky Foto:
debata

Tento koncept sa často spája s tradíciou francúzskej záhradnej architektúry, kde je dôležitým prvkom nielen úžitkovosť, ale aj estetika a dizajn. Pôvod potager záhrad však siaha až do stredoveku. Tieto priestory by mali slúžiť nielen na pestovanie úžitkových plodín, ale aj pre spoločenské stretnutia a na získavanie nových vedomostí o liečivých rastlinách či kvetoch.

Dnešné potager záhrady sú odpoveďou na výzvy udržateľného životného štýlu. Kombinuje sa v nich pestovanie organickej zeleniny a bylín s ohľadom na podporu biodiverzity a na minimalizáciu použitia chemických látok, čím sa vytvára udržateľné prostredie pre rastliny aj ľudí. V náročné pracovné dni by vám takáto záhrada mala poskytnúť pokojné miesto na načerpanie nových síl.

Ako sa aspoň priblížiť k štýlu potager záhrady?

Dobre navrhnutá potager záhrada vyžaduje viac, než len výber rastlín a ich umiestnenie v záhonoch. Ide o celkovú harmonickú kombináciu estetiky, funkčnosti a praktickosti. Pri plánovaní je preto dôležité zvážiť rozmer pozemku a usporiadanie hlavných prvkov, teda záhonov, chodníkov a iných funkčných záhradných stavieb podľa vašich potrieb.

echinacea, motýľ Čítajte viac Super tipy na atraktívne trvalky, bylinky, popínavky, kry: Plánujte kvetinový záhon, ktorý premení záhradu na motýlí raj

Zostávajúce voľné časti si potom rozdelíte na sektory podľa potrieb zvolených rastlín. Pri ich výbere zvážte nielen úžitok, ale aj estetický prínos. Kombinujte druhy s rôznymi farbami a štruktúrami listov a kvetov, aby ste dosiahli vizuálnu zaujímavosť. Dôležité je, zahrnúť do výsadieb zeleninu, bylinky aj kvety. Nezabúdajte na vzájomné spolupôsobenie rastlín, ani na správnu rotácia plodín naprieč sezónami. Vytvorenie prvotného návrhu potager záhrady alebo záhonov nie je jednoduché, no výsledok stojí za to.

+4

Do záhrady patria aj výškové prvky, ako sú stromy, kry či popínavé rastliny. Ovocné druhy prinášajú úžitok, okrasné zase farby a vône a spoločne tvoria príjemné tienisté zákutia. Namieste sú aj funkčne-estetické prvky, ako drevené alebo kovové oplotenie, rôzne lavičky, hojdačky, kresielka, no aj čisto estetické záhradné prvky, ako okrasné kamene alebo sochy prispôsobené štýlu stavieb, ktoré sa na danom pozemku nachádzajú.

Možno už potager záhradu máte, a ani o tom neviete

Pretože, keď sa nad tým hlbšie zamyslíte, tak v rámci potager konceptu ide vlastne o záhradkárčenie s efektívnym využívaním zmiešaných kultúr, kedy na jednom záhone/hriadke pestujete zeleninu, kvety aj bylinky v takých kombináciách druhov, ktoré sa navzájom pozitívne ovplyvňujú.

Pre potager záhradu je charakteristické pestovanie zeleniny s rôznymi obdobiami dozrievania, čím získate nepretržitú úrodu počas celej sezóny a efektívne využijete priestor.

Dizajn musí byť v rovnováhe s úžitkom

Dobrou rovnováhou medzi estetikou a funkčnosťou získate záhradu, ktorá nielenže poskytuje úrodu, ale aj vizuálne potešenie a relaxáciu. Pri navrhovaní záhonov a chodníkov môžete experimentovať s rôznymi tvarmi a materiálmi. Povolené sú staré tehly, kameň aj drevo, ktoré záhrade pridajú na osobitom šarme.

zelenina, zeleninová záhrada, hriadky, baklažán, krhla, košík so zeleninou Čítajte viac Osevný plán pre zeleninové hriadky budete mať hotový do pár minút, vďaka tomuto tipu: Neuveríte, aké je to ľahké

Vítané sú geometrické tvary

Ak sa budete chcieť konceptom potager záhrady čo i len čiastočne inšpirovať, určite zvážte použitie geometrických tvarov, ako sú štvorce, obdĺžniky alebo kruhy, ktoré prispievajú k prehľadnému usporiadaniu priestoru a k jednotnosti dizajnu. Medzi záhonmi je dobré vymedziť presné hranice buď cestičkami, alebo ich zvýšením. V rámci nich si potom môžete zvoliť vlastnú cestu výsadby ako úhľadnú pravidelnosť alebo prírodnú divokosť. Dovolená je aj takzvaná záhrada vo vzorci kruhu. Tento prístup sa zameriava na vytvorenie centrálnych kruhových záhonov, ktoré sú rozmiestnené radiálne (lúčovito) okolo centra. Tento dizajn je zaujímavý na pohľad, no zároveň umožňuje efektívne využitie priestoru pre rastliny s rôznymi potrebami.

Cestovateľský tip pre záhradkárov

Azda najznámejšiu potager záhradu môžete navštíviť v rámci prehliadky areálu zámku vo Versailles. Na žiadosť Ľudovíta XIV. bola Potager du Roi navrhnutá architektom Julesom Hardouin-Mansartom. Ide o jedinečný príklad francúzskej úžitkovej záhrady v barokovom štýle. Pod vedením prvého riaditeľa Jeana-Baptiste de La Quintinie sa v nej záhradníci venovali produkcii desiatok druhov zeleniny a ovocia pre kráľovský stôl, no aj experimentovaniu a vzdelávaniu v obore. Na pohľad ešte kúzelnejšie a v rámci potager štýlu presnejšie sú záhrady patriace k zámku Villandry.

hriadka, zelenina, kombinovanie rastlín, aksamietnica Čítajte aj Zrozumiteľne o pestovateľských tratiach: Ako striedať zeleninu v osevnom postupe a kam patria rajčiny, kapusta či mrkva?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bylinky #kvety #zeleninová záhrada #potager
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december