Super tipy na atraktívne trvalky, bylinky, popínavky, kry: Plánujte kvetinový záhon, ktorý premení záhradu na motýlí raj

Aby ste sa mohli motýliemu divadlu prizerať čo najdlhšie, vysaďte si rastliny kvitnúce postupne od jari do jesene. Dôležité je nepoužívať žiadne pesticídy a druhovú skladbu záhonov urobiť čo najpestrejšiu.

17.12.2023 06:00
echinacea, motýľ Foto:
debata

Pre dospelé motýle sú dôležité kvitnúce rastliny, pretože z konzumujú nektár. Myslieť však treba na všetky ich vývojové štádia, teda aj na húsenice. Tie sú väčšinou viazané na konkrétne druhy rastlín čo vychádza z toho, kam dospelý motýľ nakladie vajíčka. Menší problém je, že väčšinou to nie sú okrasné rastliny, ale záhradné buriny – najčastejšie pŕhľava dvojdomá. Preto, ak chcete pestrú záhradu vo všetkých smeroch, niekde v kúte by ste mali nechať aj zopár rastúcich pŕhľav. Výhodou je, že takto húsenice zároveň udržíte v bezpečnej vzdialenosti napríklad od pestovanej zeleniny.

rez okrasných krov, hortenzia, jeseň, zima Čítajte viac Ako na zimný rez okrasných krov? Záhrada spí, no vy berte nožnice a poďte robiť poriadky so starými konármi

Ako motýle do záhrady prilákať?

Dostatočnou pestrosťou na slnečnom mieste. Len rôznorodá záhrada im môže poskytnúť to, čo potrebujú. V podstate pre ne platí to, čo pre nás. Stačí sa zamyslieť, kde by ste si v pokoji vypili kávu – na lavičke v tienistom kúte, alebo pri pestrofarebnom, voňavom záhone na príjemne hrejivom slnku?

Motýle obľubujú hlavne červené, oranžové, žlté,... Foto: SHUTTERSTOCK
astra, motýľ Motýle obľubujú hlavne červené, oranžové, žlté, ružové a fialové kvety.

Od jari do jesene

Aby bola záhrada pre motýle naozaj atraktívna, mala by bohato kvitnúť aspoň deväť mesiacov v roku. Výber druhov je v ponuke záhradníctiev taký bohatý, že nie je problém, dosiahnuť to. Prvých návštevníkov k vám prilákajú kvety narcisov, fialiek, prvosienok alebo okrasných cesnakov. Motýľmi obľúbené, na jar kvitnúce trvalky sú klinček, centrant červený, zvonček klbkatý. V lete je možností ešte oveľa viac, no ozajstnými motýlími favoritmi sú ľaliovky, krásky, echinacey, floxy, aksamietnice, margaréty a, samozrejme, pestrofarebné letničky. Na jeseň ocenia rozchodníky nádherné, zlatobyle, georgíny, rudbekie a astry.

Echinacea je magnet pre motýle, včely a iné opeľovače
Video

Nezabudnite na kvitnúce dreviny

Hneď zjari k vám motýle priláka sladká vôňa kvetov orgovánu, hlohu, trnky, kaliny, zobu vtáčieho. V lete ich poteší ibištek sýrsky. Absolútnym ternom je však budleja Davidova. Kto tento bohato kvitnúci ker pestuje, určite nám dá za pravdu, že je neskutočným magnetom nielen pre motýle, ale aj včely a ďalší užitočný hmyz. Pritom ide o celkom nenáročný druh, ktorého pestovanie si môže dovoliť každý.

Budleja Davidova Foto: SHUTTERSTOCK
budleja Davidova, motýľ Budleja Davidova

Aj do malého priestoru

Budleja je pomerne veľký ker, ktorý navyše najlepšie vynikne ako solitér, preto okolo seba potrebuje dostatok miesta. SKvelým riešením pre malé záhrady, kvetináče, ale aj pre záhradkárov, ktorí už nové rastliny nemajú kam „pichnúť“ je trojica odrôd ‘Free Petite Tutti Frutti’, ‘Dark Pink’ a ‘Blue Heaven’. Rastú veľmi kompaktne a s výškou oko 65 cm ide naozaj o malé kry. Sú dostatočne mrazuvzdorné a bohato nakvitajúce.

Budleja Davidova ‘Free Petite Tutti Frutti’ Foto: slovensketrvalky.sk
budleja Davidova Free Petite Tutti Frutti Budleja Davidova ‘Free Petite Tutti Frutti’

Využite tretí rozmer

Pretože aj popínavé druhy sú pre motýle zaujímavé. Stačí aby bohato kvitli a výrazne voňali. Na záhradnom altánku, pergole alebo na treláži pri záhradnom domčeku a terase tak potešia aj vás. Motýľmi najvyhľadávanejšie sú plamienky, ruže, hrachor voňavý, kapucínka väčšia, vistéria. Určite nezabudnite na prenikavo voňajúci zemolez kozí, ktorý doplňte vždyzeleným zemolezom Henryho.

vistéria Čítajte viac Ničí strechy, búra pergoly, láme opory a ťahá sa desiatky metrov po záhrade. Naozaj je vistéria taká nezvládnuteľná?

Atraktívne sú aj bylinky

Stačí malý priestor na slnečnom mieste a o pestrofarebných obyvateľov nebudete mať núdzu. Doprajte sebe aj im dúšku materinu, tymian, pamajorán, medovku, levanduľu, mätu, rozmarín, yzop, šalviu aj pažítku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plánovanie #motýle #okrasný záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december