Ako na zimný rez okrasných krov? Záhrada spí, no vy berte nožnice a poďte robiť poriadky so starými konármi

Zimným rezom vybrané druhy okrasných krov presvetlíte, prípadne podľa potreby zmladíte. Výsledkom bude upravenejší vzhľad, predĺženie životnosti, vzdušnejšia koruna a bohatšie kvitnutie.

14.12.2023 14:00
rez okrasných krov, hortenzia, jeseň, zima Foto:
debata

Skôr, než sa s nožnicami vrhnete na vaše okrasné kry, zamyslite sa, aké druhy pestujete. Hoci sa zimné obdobie od decembra do približne polovice marca (kým nezačnú rastliny pučať) vo všeobecnosti uvádza ako vhodné na rez opadavých okrasných drevín, neplatí to 100-percentne pre všetky druhy. Týka sa to len tých, ktoré kvitnú v období letných mesiacov.

V druhom kroku zamyslenia treba vedieť, či danému druhu vyhovuje napríklad hlboký spätný rez, alebo pri ňom môžete uplatniť len jemné presvetlenie. Zradné je to, že s rozdielnymi nárokmi sa často stretnete aj v rámci jedného rodu. Ako príklad môžeme uviesť budleju (Buddleia). Ak pestujete budleju Davidovu (B. davidii), ker musíte na podporu bohatého kvitnutia radikálne zmladzovať. Ak ste vysadili budleju striedavolistú (B. alternifolia), takýmto radikálnym zimným zásahom by ste sa obrali o kvety, pretože sa tvoria na minuloročných výhonkoch. Tento druh sa preto reže po odkvitnutí a hlboko zmladzuje len ak už to po niekoľkých rokoch naozaj potrebuje. Potom ale treba počítať s tým, že istý čas budete bez vodopádov kvetov.

Spôsoby zimného rezu

  • Presvetlenie a mierne zmladenie: Vhodné je pre kry v plnej sile (4 až 5 rokov po vysadení). Prílišné zahustenie negatívne ovplyvňuje kvitnutie, ale aj ich zdravotný stav. Najskôr odstráňte suché a poškodené konáre, potom zrežte tie, čo smerom rastu výrazne deformujú celkový tvar kra. Ak treba, pokračujte v odstránení najstarších konárov tesne pri pôde (maximálne tretinu ich celkového počtu). Týmto ker zároveň mierne zmladíte.

V decembri až v polovici marca môžete presvetliť:

tavoľník Douglasov, liesku obyčajnú, kalinu obyčajnú, drieň sibírsky, kolkvíciu ľúbeznú, vajgéliu ružovú, odrody veľkokvetých a malokvetých plamienkov kvitnúce v lete, pajazmín vencový, hortenziu metlinatú, hortenziu stromčekovitú.

Tavoľník vyžaduje slnko alebo polotieň. Aby... Foto: SHUTTERSTOCK
tavoľník van Houtteho Tavoľník vyžaduje slnko alebo polotieň. Aby boli konáre obsypané bielymi kvetmi, rastliny treba rezať hneď po skončení mrazov.
krušpán, vijačka krušpánová Čítajte viac Krušpánu už dávno odzvonilo: Nahraďte ho jednou z týchto 6 drevín a živý plot budete mať ako z katalógu
  • Silný spätný rez (výrazné zmladenie): Okrasné kry kvitnúce v lete a na jeseň, ktoré zakladajú kvetné púčiky na výhonkoch, ktoré narástli v danej sezóne strácajú s prevahou starých konárov na kráse. Silné zmladenie im ju znova prinavráti, nebudú sa vyhoľovať a zakvitnú rovnomerne. S takýmto zásahom počkajte až po najsilnejších zimných mrazoch. Postupujte podobne ako pri presvetľovaní, no odstráňte väčšiu časť starého dreva.

V decembri až v polovici marca môžete výrazne zmadiť:

tavoľník japonský, tavoľník bumaldový, hortenziu metlinatú, hortenziu stromčekovitú, svíb biely, svíb výbežkatý, budleju Davidovu.

Svíb (drieň) ‘Sibirica’ Foto: slovensketrvalky.sk
svíb, drieň, Svíb (drieň) ‘Sibirica’
hortenzia kalinolistá Čítajte viac Udržať hortenzie modré je jednoduchšie, než si myslíte. Tajomstvo úspechu sa skrýva v dostupnosti jediného prvku

Pozor na častý omyl v reze hortenzií

Hoci hortenzia kalinolistá kvitne rovnako počas lete ako hortenzia metlinatá a hortenzia stromčekovitá, rozdiel je v tom, že kvetné púčiky zakladá už v jeseni. Hlbokým rezom v predjarnom období by ste sa pripravili o kvety. Tomuto druhu preto môžete odstrániť len odkvitnuté súkvetia, a to rezom nad prvým zeleným párom púčikov, pričom by to nemalo byť viac ako 30 cm.

V čase rezu hortenzie kalinolistej sú nové... Foto: SHUTTERSTOCK
hortenzia, hortenzia kalinolistá V čase rezu hortenzie kalinolistej sú nové púčiky na konároch už jasne viditeľné.
Top 8 nenáročných drevín na živé ploty

Vyberte si podľa svojich preferencií: Ihličnatú, vždyzelenú listnatú, s krásnymi kvetmi či žiarivými plodmi.

Fotogaléria
Hlohyňa šarlátová je vždyzelená drevina vhodná...
Vavrínovec lekársky patrí medzi...
+5Aj driene sú vhodné na výsadbu živých plotov,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zimný rez #okrasné kry
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december