Oleandre na slnečnú terasu

Ozdobia moderné, ale aj tradičné záhrady. Vhodné sú na slnečné miesta. Potrebujú dostatok miesta a primerane veľkú vegetačnú nádobu, vždy s otvormi na odtok prebytočnej zálievkovej vody.

03.06.2021 06:00
ZAH-tip4-3x Foto:
debata

V menších nádobách živoria a málo kvitnú. Prihnojovať ich treba od mája do konca augusta. Priebežne treba odstraňovať aj odkvitnuté kvety, odstrihávať poškodené a choré výhonky a najmä kontrolovať zdravotný stav dreviny.

Patria k bohato kvitnúcim rastlinám. Kvety môžu byť jednoduché alebo plné, biele, žlté, ružové, lososové, červené alebo aj jemne oranžové.

Oleandre sa dajú pomerne jednoducho rozmnožiť pomocou vrcholových odrezkov. Zakorenia v pohári s vodou umiestnenom na teplejšom mieste, ale aj vo vlhkom substráte určenom na rozmnožovanie.

Biodiverzita Čítajte aj Záhrada by mala byť živá. Ako v nej zachovať rovnováhu?

Čo robíte zle, keď nekvitne

Ak je oleander dostatočne košatý, nemusíte ho strihať. Je známe, že kvitne len na starom dreve. Ak teda zrežete na jar alebo ešte pred kvitnutím staré vetvy, pripravíte sa o kvety, ktoré by sa objavili počas leta.

Preto je potrebné staré konáre aj minuloročné výhony rezať až po odkvitnutí, najlepšie v septembri.

Oleander kvitne postupne a v mieste jedného kvetenstva sa môže počas leta objaviť ešte ďalšie. Preto uschnuté kvety neodstrihávajte, len odstráňte tie úplne suché.

Man laying grass turf rolls for new garden lawn Čítajte aj 7 tipov na ohraničenie záhona alebo trávnika

Úplne odkvitnuté súkvetia môžete odstrihnúť koncom septembra, keď budete oleander tvarovať.

Ak oleander nemá dostatok vlhkosti v čase nasadenia kvetov, má to za následok uschnutie pukov, prílišná zálievka sa zas prejaví hnitím a opadaním pukov či zhnednutím kvetov.

Táto stredomorská rastlina nemá rada tvrdú vodu, pokiaľ je to teda možné, používajte na zalievanie vodu mäkkú, najlepšie dažďovú. V každom prípade by mala byť odstáta.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #voda #slnko #záhrada #kvety #oleandre
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december