Letničkové kompozície: Čo s čím kombinovať

Letničky majú v záhrade svoje nezastupiteľné miesto. Celé leto ponúkajú vytrvalé, pestrofarebné kvitnutie, nevyžadujú takmer žiadnu údržbu a v porovnaní s trvalkami sú výrazne lacnejšie.

06.06.2021 06:00
počasie, muškáty Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Výsadby letničiek rozlišujeme na niekoľko rokov, to sú zosadzované nádoby z črepníkových rastlín, trvaliek a podobne. A potom sezónne – letničky, dvojročné kvetiny, cibuľoviny, bylinky. V oboch prípadoch sa riadime, okrem nárokov na prostredie, aj estetickými zásadami kombinácie rastlín. Toto pravidlo je dôležité najmä pri kvitnúcich sezónnych rastlinách. Využívame najmä kontrast vo farbe, tvare a veľkosti.

pestovanie balkon Čítajte aj Záhradka na balkóne? Pestovať môžete ovocie aj zeleninu

Farba je najdôležitejší a najvýraznejší prvok estetického účinku. Mali by sme vedieť, že žltá až oranžová je farba leta. Modrá je chladivá a veľmi pekne pôsobí v každej kombinácii. Červená je veľmi výrazná a dominantná. Zelená je v tomto prípade neutrálna, ale veľmi dôležitá a spája navzájom ostatné farby. Svetlé farby pôsobia ľahko a vzdušne, tmavé naopak vážne, dôstojne, niekedy až tajuplne.

Trochu zabudnutou skupinou sú popínavé letničky a letničky okrasné listami. Veľmi pekná je ipomea, calocephalus, dichondra, coleus, plectrant. Ak ide o výsadbu sezónnych rastlín, najmä letničiek, nebojte sa fantázie. Leto je hravé a trochu rozmarné. Nebojte sa kombinovať tieto rastliny aj s bylinkami, ktoré môžete využiť aj v gastronómii: rôznofarebné bazalky, majoránka, okrasné papričky, petržlen, saturejka, mäta. Peknou rastlinou sú aj stále rodiace jahody.

ZAH-tip4-3x Čítajte aj Oleandre na slnečnú terasu

Naše balkóny a terasy môžu hýriť farbami, tvarmi, rôznou veľkosťou rastlín, ale aj vôňami. Neviem o rastlinách, ktoré by tých niekoľko mesiacov spolu nevydržali. Práve naopak. My sa však nesmieme zabúdať pravidelne o ne starať: polievať, prihnojovať, odstraňovať odkvitnuté časti a v prípade letnej búrky ich ochrániť.

Vhodné kombinácie do hrantíkov alebo zosadzovaných nádob

Prvý typ: muškáty – červené, agerátum – modré, aksamietnica – žltooranžová, petúnia – biela a mäta.

Druhý typ s použitím previsnutých rastlín: plectrant, bidens – dvojzub, verbena – železník zmes farieb, senecio – starček sivý, lobelia – modrá.

Tretí typ / zosadzovaná kompozícia len z rastlín okrasným listom: coleus – rôzne farby, ipomea – tmavozelené listy, dichondra – sivá. Táto zostava je vhodná do závesných nádob alebo tam, kde rastliny môžu prevísať.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #leto #záhrada #balkón #kvet #letničky #kvitnutie #trvalky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december