Voda môže fuksie aj zahubiť

Počas horúcich dní na vrchole leta treba denne kontrolovať kvetiny v nádobách aj na záhonoch. Dôležité je najmä to, aby boli poliate, pomôže im aj odstraňovanie odkvitnutých kvetov. Pri fuksiách treba s vodou narábať citlivo, pretože môže rastline pomôcť, ale ju aj zahubiť.

27.07.2021 06:00
fuksie Foto:
debata

Fuksie teraz krásne kvitnú, z kvitnúcich rastlín pravidelne odstraňujeme odkvitnuté kvety aj suché listy. Kvet fuksie vydrží asi desať dní, ak vytvorí semená, tie potom spotrebujú všetku energiu a kvet prestane kvitnúť. Rastliny prihnojujeme hnojivom s vyšším obsahom draslíka, aby stále pekne kvitli. Priame slnko môže fuksii spáliť listy, ani korene neznesú slnko. Preto je pre fuksiu ideálne zatienené miesto.

Flowering Red orange chrysanthemums in autumn garden. Chrysanthemum koreanum.  Background with blossoming a chrysanthemums. Chrysanthemum flowers horizontally. Čítajte aj Zaštipovanie chryzantém robí zázraky

Vodu áno, ale nie priveľa

Pravidelne ich polievame, ale len vtedy, keď je to nevyhnutné. Fuksie znesú skôr nedostatok vody ako jej prebytok. Keď sú fuksie v črepníkoch preliate, môže sa stať, že vädnú, pretože majú korene nasiaknuté vodou. Ďalšia voda by pre rastliny bola osudná. Keď fuksie predsa len prelejeme, prenesieme ich na chladné miesto a vodou im iba postrekujeme listy. Rastliny budú pomaly vysychať a mali by sa zasa vzchopiť. Čerstvo vysadené fuksie naopak výdatne polievame, pretože majú ešte malú koreňovú sústavu a v teple a suchu sú zraniteľné.

ruže Čítajte aj Čo s ružami, aby dlho kvitli

Zaštipujeme a hnojíme

Skleníkové fuksie udržiavame v chladnom a vlhkom prostredí, dobré je skleník mierne zatieniť. Zaštipujeme výhonky na stromčekových fuksiách aj na zakorenených rastlinách, z ktorých chceme odoberať odrezky v septembri a októbri. Hnojivo s vyšším obsahom dusíka zameníme za draselné a pri každom polievaní aplikujeme malú dávku. Stromčekové fuksie hnojíme dusíkatým hnojivom, ktoré podporuje rast listov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #voda #záhrada #terasa #fuksie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december