Kedy a ako rezať ovocné dreviny

Hlavná výhoda je, že takto podporíme rodivosť ovocného stromu alebo kra. No sú tu aj iné benefity. Rezné rany sa rýchlejšie hoja, znižujú sa nároky na ďalší rez alebo sa zlepšuje vyfarbovanie plodov.

29.07.2021 06:00
rez ovocných stromov Foto:
debata (1)

Rez ovocných drevín vo vegetačnom období je výhodné hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem už spomenutej podpory rodivosti či zníženia nárokov na ďalší rez dosiahneme aj to, že sa rany rýchlejšie zahoja a zlepšujú sa podmienky diferenciácie kvetných púčikov. Od mája do júna zaštipujeme a skracujeme letorasty s cieľom obmedziť ich predlžovanie alebo zmeniť uhol odklonu. Efektívne je to najmä pri tvarovaní koruny mladých stromčekov.

broskyne Čítajte aj Broskyňa: Kráľovná leta má svoje nároky

Odstraňujeme konáre aj plody

Pri nadmerných úrodách odstraňujeme spolu s konármi aj nadbytočné plody. Zvyčajne to robíme pri jadrovinách, broskyniach a marhuliach. Tento zásah môžeme ešte doplniť ručnou prebierkou plodov, ktorá pomôže zabezpečiť kvalitnú úrodu. Skrátením letorastov koncom leta zlepšíme presvetlenie koruny aj vyzrievanie dreva. Letorasty sa však v tomto čase nesmú skracovať pri intenzívnom raste alebo pri odrodách, ktoré diferencujú kvetné púčiky aj na vrcholoch.

shutterstock 378423466 Čítajte viac Dopestovať vlastné figy pri paneláku? Áno, dá sa

Čo je poškodené, musí preč

Dôležité je vyrezávanie zahusťujúcich, suchých, chorých a poškodených konárov. Pri višniach a skorších broskyniach odstraňujeme aj odrodené drevo. Väčšie rezné rany hneď zatierame. Po oberačke môžeme znížiť alebo zmladiť vysoké koruny čerešní, višní, marhúľ a skorých jadrovín. Na čiernych ríbezliach vyrežeme pri pôde trojročné až štvorročné konáre, na egreši sedemročné až deväťročné. Na malinách vyrežeme odrodené výhony a preriedime nové, na černiciach skrátime bočné letorasty hlavných stoniek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dreviny #rez #ovocné stromy #konáre
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december