V komunitných záhradách sa pestuje zelenina aj vzťahy

Dôvodov, pre ktoré komunitné záhrady vznikajú, je hneď niekoľko. Pôžitok z vlastnej zeleniny, ovocia a byliniek, ktoré chutia lepšie ako tie z obchodu. A tiež zlepšujú vzťahy so susedmi a vytvárajú príjemný priestor, kde možno tráviť voľný čas.

20.08.2021 06:00
komunitná záhrada Foto:
Jeden z najväčších benefitov komunitnej záhrady je utužovanie susedských vzťahov.
debata

Komunitná záhrada môže byť tiež miestom, kde susedia odstránia svoj domáci potravinový odpad, ako napríklad šupky, z čoho vznikne užitočné hnojivo. No a o blahodarnom vplyve záhradnej terapie pre ľudí, ktorí majú sedavú prácu a práve tu môžu relaxovať, hádam ani netreba hovoriť. Poďme ale pekne po poriadku.

Viac ako len pestovanie zeleniny

Čoraz viac ľudí chce zeleninu a ovocie z kvalitných zdrojov. Niekto začne s pestovaním pár rajčín či byliniek na parapete alebo balkóne, iní sa zapoja medzi niektorú zo skupín v rámci takzvaného komunitou podporovaného poľnohospodárstva, a tak odoberajú zeleninu od neďalekého farmára. No a niekto sa pustí do pestovania v niektorej z komunitných záhrad. V tom treťom prípade sa pritom nepestujú iba potraviny, ale tiež medziľudské vzťahy.

Zo škaredých miest oázy

V komunitných záhradách sa ľudia stretávajú počas rôznych akcií, ako je napríklad grilovanie či cvičenie jogy. Nehovoriac o tom, že mnohé komunitné záhrady vznikli na miestach, ktoré boli v minulosti problematické a zanedbané, vďaka čomu našli svoje uplatnenie a opäť v nich pulzuje život. Navyše sa povráva, že práca v komunitných záhradách na sídliskách i znižuje kriminálnu činnosť.

záhrada dizajn Čítajte aj Optické triky na zväčšenie malej záhrady

Vznikajú vo vnútroblokoch aj na strechách

Komunitné záhrady vznikajú vo väčších mestách, ale postupne sa tešia obľube i v malých obciach. Dôvod môže byť napríklad ten, že niektorí ľudia nemajú dosť priestoru na pestovanie vo vlastnej záhrade. Inak vznikajú na verejných priestranstvách i vo vnútroblokoch panelákových sídlisk. Dokonca už možno nájsť prvé komunitné záhrady na strechách bytových domov.

Začína sa to doma na okne

Väčšinou ľudia začínajú tým, že preskúmajú svoje okenné parapety či balkóny, aby zistili, na ktoré svetové strany sú orientované a podľa toho môžu začať s domácim pestovaním. No už po pár sezónach sú tieto domáce priestory ľuďom malé, a tak sa presunú do vnútrobloku, alebo sa rozhliadnu po okolí, aby našli funkčnú komunitnú záhradu. Prípadne vhodný priestor, kde by mohli založiť novú.

Happy little boy having fun in a wheelbarrow pushing by dad in domestic garden on warm sunny day. Active outdoors games for kids in summer. Čítajte aj Práca v záhrade je najlepšie fitness. Prečo?

Nejde len o potraviny a ekonomiku

Ten, kto už aktivitu v komunitnej záhrade okúsil, skonštatuje, že oveľa výraznejšie než plodiny, sa v nej pestujú susedské vzťahy. A to je zrejme najvýznamnejší benefit, ktorý komunitné záhrady na celom svete prinášajú. Navyše, niektoré záhrady sa špecializujú na integráciu ľudí so znevýhodnením, no ešte vždy je hlavným cieľom zabezpečenie lokálnych a kvalitných potravín. Komunitné a mestské záhrady produkujú zdravé potraviny, a tým prispievajú k rozvoju lokálnych ekonomík, k znižovaniu nákladov za dopravu a zvyšujú dostupnosť lokálnych potravín. V niektorých prípadoch dokonca môžu takéto záhrady vytvárať pracovné miesta, napríklad pre ľudí so zdravotným či iným znevýhodnením.

Mestské záhrady pomáhajú znižovať prašnosť a zadržiavajú dažďovú vodu, čo je dôležité najmä pri nárazových lejakoch.

Pomáhajú zmierňovať extrémy

Mestské záhrady sú neoddeliteľnou súčasťou zelenej infraštruktúry mesta. Majú pozitívny vplyv na mikroklímu, fungujú ako prírodná či prirodzená klimatizácia a vďaka tomu prispievajú ku znižovaniu teplotných extrémov. Ich jednoznačným plusom je i znižovanie prašnosti v meste. No a v neposlednom rade sú zdrojom potravy i domovom pre hmyz, vtáky a drobné cicavce. Zadržiavajú dažďovú vodu a spomaľujú odtok povrchovej vody z mesta, čo je dôležité najmä pri nárazových lejakoch.

Čo sa za mladi naučíš…

Existujú vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú, že práca v záhrade pôsobí ako prevencia duševných ochorení. Zároveň je prirodzeným pohybom, ktorý pomáha aj telesnej schránke človeka. A tiež netreba zabúdať na fakt, že komunitná záhrada vplýva pozitívne už na malé deti, ktoré sa vďaka nej učia žiť zdravo, vážiť si vlastnú úrodu a, samozrejme, i pestovať ju.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Potraviny #záhrada #komunita #pestovanie #vlastná úroda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december