Huby na trávniku nie sú dôvodom pre radosť

Naše nároky sa menia a platí to aj o trávnikoch. Čo stačilo kedysi, je dnes málo. Keď chce pestovateľ dokonalý trávnik, sotva mu na ňom spravia radosť napríklad farebné odchýlky, plesne alebo huby.

23.08.2021 06:00
trávnik Foto:
debata (3)

Ako rozpoznať, že tráva má problém? Pre laika je dosť ťažké určiť, že s trávnikom nie je niečo v poriadku. Ešte ťažšie je rozpoznať chorobu, ktorou trpí jeho trávnik. V minulosti sa takéto veci medzi záhradkármi vôbec neriešili. V súčasnosti si majitelia trávnikov najčastejšie uvedomujú, že s ich zelenou pýchou niečo nie je v poriadku, keď sa mení farebnosť trávy, oslabuje sa rast tráv, alebo postupne odumierajú celé časti trávnika. Samozrejme, aj tu platí, že najistejšie je obrátiť sa na odborníka, aby sme nenarobili viac škody ako osohu.

mach Čítajte aj Ako vyhrať boj s machom

Infekčné choroby sú najčastejšie

Ak chceme svoj problém vyriešiť sami, tak treba na úvod povedať, že choroby trávnikov sú infekčné a neinfekčné. Infekčné spôsobujú patogénne organizmy, ktoré sa v priaznivých podmienkach rýchlo šíria. Väčšinou ide o nižšie a vyššie huby, ktoré rozmnožujú výtrusy. Pôvodcom sú väčšinou rôzne hrdze alebo plesne. Zasiahnuť proti ním môžeme odstránením príčin, fungicídnymi prostriedkami a posilňovaním odolnosti trávnika pestovateľskými spôsobmi. Prvá cesta je najistejšia. Jednoducho vyrežeme chorý trs trávy aj so zeminou, tú nahradíme novou a následne vysejeme trávu nanovo.

zavlazovanie Čítajte aj Automatické zavlažovanie? Tu sú štyri jeho výhody

Neinfekčným ochoreniam treba predchádzať

Príčinou vzniku neinfekčných ochorení trávnika sú nevhodné podmienky pre rast tráv. Napríklad ak je príliš suchá, alebo mokrá pôda, či príliš kyslá alebo príliš zásaditá pôda, alebo je v pôde nedostatok určitých živín. Vo všeobecnosti ale platí, že správne založený a pestovaný trávnik sa žiadnych škodcov báť nemusí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #plesne #choroby #huby #trávnik
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december