Ešte máte čas pripraviť sa na 31. október

Vonkajšie svietidlá majú s tými interiérovými spoločné, že požadovaný výkon, vzhľad a odolnosť závisia od účelu a umiestnenia. Prvoradou funkciou je bezpečnostná, slúžia však aj ako okrasný doplnok záhrady či terasy. Znižujú riziko úrazov, odrádzajú nepozvaných návštevníkov a navodzujú jedinečnú atmosféru. Ak však nestojíte o susedské spory, dbajte na to, aby ste nevytvárali obťažujúci svetelný smog.

08.10.2021 06:00
vonkajšie osvetlenie Foto:
debata (1)

Na gril potrebujete dokonale vidieť, silný zdroj s pohybovými senzormi zaženie prípadného narušiteľa a výdatnejší lúč si vyžaduje aj dno fontánky. Stredná intenzita postačí v bežnom teréne alebo na schodisku. Na dotvorenie scenérií a ohraničenie plôch sú k dispozícii nenápadnejšie svietidlá. Žiadaným benefitom je smerovateľnosť. Pohrať sa môžete aj s nastaviteľnou farbou najmä v zónach určených na oddych alebo zábavu, respektíve s chromatickou teplotou. Vyjadrujeme ju v kelvinoch. Do tritisíc kelvinov je teplá biela vhodná na relax. Rozpätie 3 500 – 4 500 kelvinov patrí neutrálnej bielej pre aktivity s nevysokými nárokmi na koncentráciu. Studená biela nad šesťtisíc kelvinov je určená vyložene na prácu.

čistenie strechy Čítajte aj Pripravte na zimu svoj dom, balkón aj záhradu

Zohľadnite poveternostné vplyvy

Pri voľbe typu napájania vonkajšieho osvetlenia musí byť vzhľadom na poveternostné vplyvy prioritou bezpečnosť. Platí to pri elektrickej sieti, batérii, plyne, solárnom riešení, petroleji a lampovom oleji aj klasických sviečkach alebo fakliach. Prevažujúcim trendom pri samotných svetelných zdrojoch sú LED žiarovky. K dôvodom patria spotreba, životnosť, rezistencia, svietivosť i vizuálna príjemnosť. Všetky trvalejšie konštrukcie a väčšie investície do vonkajších svietidiel radšej prekonzultujte s architektom a inžinierom.

Fixné stĺpiky či zapichovacie osvetlenie

Najzaťažovanejšími exteriérovými svietidlami sú tie zapustené. Viditeľná plocha zo špeciálneho skla a liateho hliníka tvorí rovinu s prírodným podkladom, chodníkom alebo príjazdovou cestou. Výrazne menšiu mechanickú výdrž potrebujú stĺpikové, stropné, závesné či nástenné exteriérové svietidlá a vonkajšie stolné lampy. Ponúkajú aj väčšiu variabilitu materiálov, povrchovej úpravy a dizajnu. Exteriérové stĺpiky sa hodia na okraje chodníčkov zo sypkého materiálu, schodiská a prirodzené vertikálne prechody. Zaujímavou alternatívou fixných inštalácii je zapichovacie solárne osvetlenie s cenou iba v jednotkách eur.

dlažba Čítajte aj Vonkajšiu dlažbu treba pripraviť na prvé mrazíky aj na zimu

Pod IP sa skrýva stupeň krytia

Pri výbere exteriérového svietidla dbajte na dostatočný stupeň krytia. Základnou normou je International Protection (IP). Úroveň ochrany vyjadrujú dve číslovky písané za sebou. Prvá sa týka mechanického kontaktu vrátane prachu, druhá vodotesnosti. Uspokojivá je už hodnota 34, na trhu sú aj svietidlá s IP 68.

Reflektor ako power banka

Pri voľbe ručnej baterky používanej napríklad cestou ku kompostovisku sú hlavnými parametrami masívny vodotesný korpus, dosvit a výdrž. Zohľadnite však aj hmotnosť, meniteľnosť výkonu, jeho riadenú stabilnosť, indikovanie zostatku energie a núdzové režimy. Na uvoľnenie oboch rúk je praktickým asistentom čelovka. Radové modely poskytujú svetelný tok od 100 do 400 lúmenov a dosvit býva v rozpätí 50 – 180 metrov. Prídavnými funkciami môžu byť zoom, voliteľný režim svietenia, reflexné prvky, integrovaný zvukový signál, otočný držiak či informácia o stave nabitia. K prednostiam prenosných reflektorov sa radia otočné hlavy a rukoväti, zdvojené zdroje na zväčšenie osvietenej plochy a vstavané USB porty, ktoré zo zariadenia robia multifunkčnú power banku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bezpečnosť #záhrada #osvetlenie #pohybové senzory #solárne osvetlenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december