Terasa nie je len na leto. Zariaďte si útulné zimné posedenie

15.11.2021 06:00
terasa Foto:
debata (2)

Priestor medzi domom a záhradou je prirodzenou prechodovou časťou určenou najmä na intímny relax na vzduchu alebo stretnutia so širšou rodinou a priateľmi. Terasu si môžete elegantne a zároveň funkčne dotvoriť už prostredníctvom niekoľkých grifov.

Rastliny povyšujú prostredie nielen vizuálne. Účelovo nasaďte do blízkosti terasy sladko rozvoniavajúce druhy – napríklad petúniu, levanduľu či lobuláriu. Petúnie (jún – september) svojimi jedno-, dvoj- či dokonca viacfarebnými lievikovitými kvetmi priťahujú motýle, ba aj kolibríky, čo by sa však v našich končinách predsa len rovnalo zázraku…

Odožeňte stres aj muchy a komáre

Levanduľa (tiež jún – september) má protistresové účinky a odpudzuje muchy či komáre. Takisto zo Stredomoria pochádzajúca okrasná letnička lobulária (apríl – september) ponúka husté zhluky pôvabných bielych, ružovkastých či bordových kvietkov. Vytvára nevysoké vankúšové porasty a svojou medovou arómou láka včely. Prípadne pridajte zástenu z malinčia alebo černíc. Zámerne skombinujte skoršie odrody s neskoršími pre zachovanie čo najväčšej kontinuity dozrievania v teplých mesiacoch. Znížia dosah okolia a vy zase na dosah budete mať zdravé maškrty.

terasa Čítajte aj Akú veľkú terasu treba na záhradnú párty?

Pozrite sa na kuchyňu očami záhradkára

Stavte na extravagantné kvetináče lemujúce terasu. Asi ste už videli samopašné verzie z pneumatík, hrncov či topánok, pokojne však vo fantázii zájdite ešte ďalej. Čo také cedidlo na cestoviny aj s „drenážnymi“ dierkami, ktoré pôvodne mali kulinárske určenie, poslúžia však aj pestovateľom? Napokon, pozrite sa na celú kuchyňu očami objaviteľa a pretrieďte zariadenie: sem s masívnym hrnčekom na čaj už bez odrazeného uška, formou na muffiny aj tou na pečenie chleba – veď priam dokonale pripomína a plnohodnotne nahrádza pestovateľský kontajner. Zabrúste aj do šatníka a siahnite po vyradenom starožitnom kufri, v detskej izbe zachráňte nepoužívanú vyklápačku – vozila piesok, poteší sa aj hline.

stavikrv Čítajte aj Pozor! Stavikrv dokáže stavbu zamaskovať, ale aj zničiť

Atmosféra ako v tratórii na Jadrane

Ak má byť terasa naozaj plynulým prechodom z príbytku do zelene, okrem mobiliára na stolovanie či polihovanie si žiada aj iné prvky evokujúce interiér. Nebojte sa odolného koberca – voľnej odvolávky na štýl vašej obývačky. Pridajte populárne svietidlové reťaze s hompáľajúcimi sa žiarovkami. Premenia posedenie na ilúziu útulnej tratórie na Jadrane. Umocnite atmosféru lampášmi s umelým alebo prirodzeným svetlom chráneným priehľadnými stenami, inštalujte doplnkové orientačné solárne stĺpiky, k dekoračným kvetináčom a dizajnovým misám so sezónnym obsahom (na jar cibuľoviny v črepníčkoch, v lete kamienky a mušle, na jeseň šišky) postavte lampičky. Pridajte terasové ohrievače a budete mať romantiku aj v zime. Oporu na zavesenie si v prípade potreby zakotvite do masívnych črepníkov. Vysaďte v tejto zóne aspoň jeden strom. Predpestovaný vám poskytne tieň i zvýšenú clonu už po niekoľkých rokoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #terasa #gril #kvetináč #rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december