Keď príliš vystrkujú rožky: Ako zatočiť so slimákmi

Aj v rámci boja proti slimákom znehodnocujúcim úrodu sú žiaduce biologické metódy ohľaduplné k životnému prostrediu, šanujúce rastlinstvo a bezpečné pre ľudí, domáce zvieratá, okolitú faunu aj prospešných malých obyvateľov záhonov.

25.11.2021 06:00
slimáky Foto:
debata (3)

Otázkou osobnej voľby zostáva, či uprednostníte vypudzovanie premnožených mäkkýšov ľudovými receptami s obmedzenou trvanlivosťou, alebo pristúpite k nekompromisným zásahom – tiež pritom organickým. Existuje viacero komodít, ktoré slimáky a slizovce doslova znechucujú. Takéto renomé má napríklad kávová usadenina. Stačí ju rozsypať po hriadkach, poslúži zároveň ako hnojivo.

Pomoc hľadajte v kuchyni

Živiny pôde dodajú aj rozkladajúce sa grapefruitové šupky. Poukladajte ich hore dnom, teda časťou, ktorá pôvodne bola pri dužine. Slimáky nevyznávajú ani drsný podklad, ten vytvoríte pomocou rozdrvených vaječných škrupiniek pozhŕňaných k spodkom vegetácie. Na rovnakom princípe fungujú piliny alebo slama. Všeobecne menej známe je využitie lístkov čaju rooibos z juhoafrického kríka Aspalatus linearis. Povesť odpudzovačov slimákov majú mnohé rastliny, spomeňme levanduľu, šalviu, nechtík, ale aj cesnak či petržlen. Občas odporúčané posolenie pôdy je účinné, no diskutabilné pre vedľajšie účinky v podobe ovplyvnenia kvality pôdy.

mätovo cesnakový postrek Čítajte aj Ekologicky proti škodcom? Vyskúšajte postrek z cesnaku a mäty

Skúste ich upiť pivom

Ak chcete nenásytných slimákov likvidovať spôsobom, o ktorom sa možno sníva morbídnym bohémom, nadobro ich premôžte pivom. Ponalievajte ho do téglikov alebo odrezaných spodkov plastových fliaš. Hladina nápoja musí byť natoľko nízka, aby sa nedala dosiahnuť z okraja pasce. Inak by sa akrobati mohli potúžiť a krivoľako odplaziť na vytriezvenie. Zároveň rezervoáre zakopte tak, aby prečnievali približne o jeden centimeter nad zem. V takom prípade sa im pre náročnosť pohybu automaticky vyhnú pavúky či mravce. Slimáky vôňa piva neodolateľne priťahuje a týka sa to aj tých z vášho susedstva. Radšej teda improvizované nádobky zapustite tam, kde je invázia najpravdepodob­nejšia – k hlúbovinám, šalátu, fazuli. Osudové pre slimáky sú aj ovsené vločky: po skonzumovaní v nich nestráviteľne napučia.

recyklácia v záhrade Čítajte aj Trubičky z toaleťáku alebo vidličky. Poznáte tieto fígle?

Nasaďte prirodzeného nepriateľa

Ešte sofistikovanejšie je nasadenie prirodzených nepriateľov slimákov, ktorí nejdú po nikom a ničom inom. Stačí záhradu poliať vodou obsahujúcou nálož mikroskopických hlíst Phasmarhabditis hermaphrodita. Približne milimetrový parazit potom čaká v pôde práve a len na jeden jediný typ hostiteľa – slimáka. Prenikne mu do organizmu cez dýchacie otvory, aby mohol uzavrieť svoje larválne štádium. Napadnutý jedinec do týždňa prestane prijímať potravu a do troch týždňov ho larvy spolu so symbiotickými baktériami (Moraxella osloensis) zahubia. Po ich rozmnožení kolobeh pokračuje, kým sú v dosahu nejaké potenciálne slimačie obete. Účinok nie je taký rýchly, ako pri chemických preparátoch, ale spoľahlivý a dlhodobý. Navyše, zeleninu či ovocie môžete bez obáv okamžite konzumovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pivo #parazit #slimáky #škodcovia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december