Botanické záhrady na Slovensku: kam ísť a koľko vás to bude stáť

Poukážky sú na prvom mieste vianočných nákupov u 59 percent ľudí, ukázal prieskum americkej Národnej federácie maloobchodu. Keď presne utrafíte záujmy obdarovaného, vôbec sa nemusíte obávať, že takéto riešenie vyznie neosobne. Týka sa to aj záhradkárov.

14.12.2021 06:00
botanická záhrada Foto:
debata (1)

Pomysleli ste niekedy v súvislosti s nadšeným pestovateľom zo svojho okolia na permanentku či predplatený jednorazový vstup do botanickej záhrady alebo arboréta aj s odborným výkladom? Na Slovensku máme takýchto miest dosť a našťastie sú aj vhodne geograficky roztrúsené.

V hlavnom meste je permanentka za 15 eur

Botanická záhrada UK Bratislava v lokalite Lanfranconi pri Dunaji je pre verejnosť otvorená od 1. apríla do 31. októbra vždy od 9.00 h do 18.00 h. Na ploche 6,6 hektára ju založili už v roku 1942. V súčasnosti sa v nej nachádza až tritisíc domácich i cudzokrajných rastlín. Azda najväčšou atrakciou je šesť skleníkov (interiér jedného z nich na ilustračnej fotografii), ktoré sú domovom napríklad pre palmy, kaktusy a okrasné kvetiny. Neprenosná celoročná permanentka stojí 15 eur. Sprievodcovská služba na jednu návštevu vyjde na desať eur.

čakanka Čítajte aj Čakanka: Zelenina čo má vlastné múzeum

Exotika v Nitre poteší celoročne

Na ešte veľkorysejšej ploche vyše 21 hektárov sa rozprestiera Botanická záhrada SPU v Nitre prezentujúca aj exotiku zo subtropického a tropického pásma. Za normálnych okolností (rozumejte mimo trvania pandemických obmedzení) je otvorená celoročne. Z mnohých dôvodov – prevádzkových, klimatických i prírodovedeckých – však odporúčame prehliadku počas vegetačného obdobia trvajúceho od 1. marca do 31. októbra. Hodinová komentovaná prehliadka v parku a prezentačnej záhrade stojí päť eur na hlavu, minimálne však dovedna 50 eur, hodí sa teda na skupinové výlety. Treba ju objednať aspoň päť dní vopred.

Cudzokrajné dreviny v Mlyňanoch

Nepriamou výhodou pobytu v Nitre je blízkosť Arboréta Mlyňany SAV, ktoré v malebnom kopcovitom podhorí Považského Inovca už v roku 1892 zriadil aristokrat Štefan Ambrózy-Migazzi. Na výmere 67 hektárov sa nachádza najväčšia zbierka nepôvodných stromov a kríkov na Slovensku: dvetisíc rôznych druhov drevín je rozdelených do sekcií podľa pôvodu. Súčasťou areálu je neoklasicistický kaštieľ z konca 19. storočia. Otvorené je celoročné. Hodina sprevádzania vyjde cez pracovné dni na 10 eur a v sobotu stojí 20 eur. Aj v tomto prípade je nevyhnutné rezervovať si odborný výklad v predstihu.

záhrada v zime Čítajte aj Ako dať záhrade v zime farby a tvary

Najväčšia a najbohatšia je v Košiciach

Východ SR saturuje Botanická záhrada Univerzity PJŠ v Košiciach. Skleníková časť s rozlohou 0,35 hektára je najväčšia u nás a nie je to jediný primát: zbierkový fond vyše štyritisíc druhov, poddruhov a kultivarov robí z tejto ustanovizne kvantitatívne najobsažnejšiu svojho typu na Slovensku. Otvorené je celoročne od deviatej do osemnástej hodiny. Neprenosná celoročná permanentka pre dospelého stojí 30 eur, sprievodcovské služby 6,50 eura.

Aj stred a sever Slovenska má záhrady

Na strednom Slovensku sa nachádzajú Arborétum Borová hora, Lesnícke arborétum Kysihýbel a Botanická záhrada Banská Štiavnica, na severe krajiny Muzeálna botanická záhrada Slovenského národného múzea v Martine i Arborétum Liptovský Hrádok a pod veľhorami Botanická záhrada Tatranská Lomnica.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #botanická záhrada #arborétum #záhradkár #poukážka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december